Dalmacija Šibenik

konačno otvoren terminal za opskrbu brodova gorivom

Nautičari i ribari, po gorivo u Duboku

konačno otvoren terminal za opskrbu brodova gorivom

Nakon otvaranja ove moderne crpke, ubuduće će biti zabranjeno punjenje brodskih rezervoara na Mulu Krke

Nakon otvaranja ove moderne crpke, ubuduće će biti zabranjeno punjenje brodskih rezervoara na Mulu Krke

Radovan Goger / CROPIX
Bez pompe, službenih pozivnica i svečanosti, u Dubokoj je napokon otvoren terminal za opskrbu brodova gorivom, kao jedan od najvećih na hrvatskoj strani Jadrana. Koncesionar, tvrtka EuropaMill, čiji je vlasnik Miodrag Gadža, trebao je pune tri godine za ishodovanje dozvole za rad i rekonstrukciju postojećih objekata u nekadašnjem vojnom skladištu goriva. Naposljetku su, uz puno prijepora i javnih polemika, iz Ureda državne uprave u županiji dobili rješenje o zadovoljavanju minimalnih tehničkih uvjeta za rad.

Više od godinu dana su u EuropaMillu izgubili čekajući lokacijsku i građevinsku dozvolu, da bi post festum shvatili (ili su tek naknadno upozoreni) kako su koncesionirali objekt stariji od 1968. godine za koji trebaju dokazati samo legalnost, a ne i pribavljati građevinsku dozvolu. Nakon obavljenog elektro, građevinskog i strojarskog vještačenja, utvrđeno je da su postrojenja upotrebljiva i da zadovoljavaju zakonom propisana mjerila te im je izdana radna dozvola.

Neposredno nakon otvaranja terminala u Dubokoj ravnatelj Lučke uprave Šime Zenić obavijestio je dopisom sve brodoprijevoznike, prije svih Jadroliniju, da ubuduće mogu tankati gorivo na ovoj novoj, modernoj crpki, te da je zabranjeno punjenje brodskih rezervoara na Mulu Krke. - Doduše, brodovi mogu i dalje gorivo uzimati na INI-noj benzinskoj postaji na obali, ali ne s Mula i iz cisterni - precizira Zenić.

Inače, svojedobno su iz gradske uprave kao argument više za koncesioniranje Duboke navodili i namjeru da se konačno zatvori za brodove crpka na obali zbog činjenice da je potencijalna ekološka bomba. EuropaMillu je koncesija dodijeljena 2005. godine (ožujak) na 12 godina, i to isključivo za opskrbu nautičara. Crpka je ograđena, što već izaziva podozrenje građana, ali kako saznajemo, radi se samo o sigurnosnim razlozima.


 

Naslovnica Šibenik