Dalmacija Šibenik

u novom ruhu

Od Boat Showa na rivi zaradit će i grad i Sajam

u novom ruhu

Zbog nautičkog sajma i prezentacija brojnih brodova vizure Krešimirova grada obići će svijet / Cropix

Najvažnija novost ovogodišnjeg petog po redu Međunarodnog nautičkog sajma - Adriatic Boat Showa, koji se održava od 9. do 12. svibnja, jest da se iz Marine Mandalina seli na šibensku rivu. Ovaj potez u ime organizatora tvrtke Medina IN priopćila je direktorica Sajma Jana Gaćina.

- Motivi za preseljenje na rivu višestruki su. Ocijenili smo da nova lokacija donosi niz prednosti za posjetitelje, izlagače, pa i sponzore. Sajamski prostor nalazi se unutar uobičajene cirkulacije prometa pješaka i vozila gradom, dok su postojeća parkirališta i različiti ugostiteljski objekti i trgovine u neposrednoj blizini Sajma. Uz to, zahvaljujući konfiguraciji izložbenog prostora na rivi, sva plovila imat će jednostavan pristup moru, pa će i prezentacije i testne vožnje brodova biti kudikamo praktičnije - pojašnjava Gaćina.

Ona ističe kako će vizure šibenske gradske jezgre, kao kulisa Sajma dodatno podići ambijent, a slike Krešimirova grada obići će svijet. - Ovo je dobra prilika da se grad Šibenik brendira kao grad nautičkog turizma - kaže Petar Mišura, pročelnik za gospodarstvo. Gradonačelnik Ante Županović naglašava da se ovim potezom Šibenik dodatno približava moru.

Značajna promocija

- ABS će ta četiri dana staviti u puni pogon ovdašnje restorane i kafiće. Šibenik je, inače, u posljednje vrijeme načinio zamjetan iskorak u svojoj turističkoj valorizaciji. Ne samo da nam je lani turistički promet u gradu skočio za 28 posto već je i boravak turista u njemu povećan s jedan i pol dan na tri dana.

Župan Goran Pauk također pozdravlja seobu Sajma u staru jezgru Šibenika.

- Prema našim analizama, svaku dosadašnju ovakvu nautičku sajamsku priredbu poprati i oko 250 medijskih objava. To je značajna promocija grada, ali i županije. Mislim da će to utjecati i na ukupne gospodarske prilike u županiji - drži Pauk.

Direktorica Sajma Jana Gaćina ističe da su jedan od motiva preseljenja na novu lokaciju u središte grada i aktualni trendovi u svijetu.

- Pratimo što se događa sa sajamskim nautičkim priredbama u svijetu. Sajmovi koji se održavaju u raznoraznim halama na periferiji gradova “padaju“, dok oni, poput sajma u Genovi, rastu. Vjerujemo da smo i mi na pravom putu - kaže Gaćina.

Premijera jedrilice

Sudjelovanje na sajmu u Šibeniku potvrdili su brojni domaći i inozemni proizvođači nautičke i brodske opreme. Ove godine u puno većem broju predstavit će se tvrtke s nautičkom odjećom i obućom. Bit će i izvanredna ponuda jedrilica. Nove modele, među ostalim, predstavit će Jeanneau, Beneteau, Grand Soleil, Salona i Delphia, a bit će izloženi i dvotrupci branda Lagoon.

- Posebno, s regatnim paketom, najavljujemo premijeru
jedrilice Grand Soleil 39, kaže Jana Gaćina.

Turistička strategija

Tijekom Sajma sudionici Nautičkog foruma u središte zanimanja stavit će novu Strategiju razvoja turizma, pri čemu će se s razlogom posebno fokusirati na razvoj nautičkog turizma narednih sedam godina.

Agenti iz cijeloga svijeta

Na ABS u Šibenik stižu brojni agenti specijalizirani za prodaju čarter aranžmana iz SAD-a, Velike Britanije, Australije, Italije, Poljske, Turske, Norveške, Monaca, Belgije, Grčke, Slovenije, te Njemačke, Slovačke i Rusije.

MARIJAN DŽAMBO

Naslovnica Šibenik