Dalmacija Šibenik

u dvije godine udvostručen broj radnika

U Podima se gradi najveći most u Hrvatskoj

u dvije godine udvostručen broj radnika

Foto: Marija Mihić / CROPIX

Iz šibenske poduzetničke zone Podi uskoro bi na tržište mogli krenuti autodijelovi od karbonskih vlakana. Proizvodit će ih tvrtka “Begić” d.o.o. koja na parceli od 3600 kvadrata gradi pogon u koji ulaže pet milijuna kuna. Bit će to, po svoj prilici, “klica” novoj modernoj industriji kojoj se okreću suvremeni proizvođači automobila.

Uz postojećeg “Ivanala”, respektabilnog proizvođača autodijelova od aluminija, čiji godišnji izvoz iznosi više milijuna eura, Šibenik se tako postupno, korak po korak, etablira kao važan partner najpoznatijim proizvođačima automobila poput Mercedesa, Peugeota, Renaulta…

Inače, na ovoj, kako mnogi tvrde, najperspektivnijoj poduzetničkoj zoni u državi se u ovom trenutku, unatoč krizi, gradi više proizvodnih pogona.

- U ovom trenutku na Podima u 18 pogona ili tvornica radi 909 radnika. Još samo prije dvije godine bilo ih je 12 i u njima je radilo 512 radnika. Dakle, usred krize broj radnika je udvostručen. Istina, dio njih je „doselio“ iz drugih dijelova grada. Tvrtke koje posluju u zoni su: “Ran” d.o.o., C.I.O.S. d.o.o., “Controlmatik” d.o.o., “Dunkić” d.o.o., “ZM-Vikom” d.o.o. , “Dva marka” d.o.o., “Badis” d.o.o., “Dustom sails” d.o.o., “Miab” d.o.o., “Riva” d.o.o., “Stolarija Gojanović” d.o.o., “J.U.A.Frischeis” d.o.o., “Džambo-staklo” d.o.o., “Viper” d.o.o., “Ivanal” d.o.o., “Skelin-mont” d.o.o., “As-eko” d.o.o., “Narodne Novine” d.d. Očito je da se ide naprijed - kaže Vjeko Kaleb, direktor Poduzetničke zone Podi.

Udvostručiti broj radnika u godinama kada galopirajući raste nezaposlenost, u najmanju ruku je dobar znak da Šibenik ide u dobrom smjeru. Istina ne tako brzo kako se svojedobno planiralo i očekivalo. Naime, još prije pet-šest godina kada je gospodarstvo u Hrvatskoj, pa i Šibeniku bilo na uzlaznoj putanji, ovdje se, a do jučer praznoj pustopoljini, očekivala gradnja gotovo 70 tvornica i pogona u kojima bi posla bilo za više tisuća radnika. Danas je nedvojbeno da se od tih ambicija nije odustalo, ali se sve odvija osjetno usporenije.

Fenomen za sebe

Šibenski Podi su fenomen za sebe. O njima se razmišljalo, govorilo i planiralo punih 40 godina. A onda, kada je u toj šikari uspostavljena poduzetnička zona, samo u prvom natječaju je prodano fantastičnih 38 parcela.

- Gotovo na svaku natjecala su se najmanje dva poduzetnika. I kod drugog natječaja za 30 parcela iznova smo ostali zatečeni. Stiglo nam je više od 50 pisama namjere među kojima je nekolicina i iz inozemstva. Već tada je bilo jasno da svima nećemo moći udovoljiti, pa smo odlučili od države zatražiti još milijun kvadrata - prisjeća se Jakov Terzanović, bivši direktor Poduzetničke zone Podi.

Što to Pode Šibenik čini toliko privlačnim ulagačima? U prvom redu iznimno povoljna lokacija koja je tek nekoliko kilometara udaljena od Luke Šibenik, uz koju prolazi autocesta i željeznička pruga. S druge strane, to su cijene. Kvadrat komunalno opremljenog zemljišta je samo pet eura.

Uz to, poduzetnici koji ulažu u proizvodnju, potpuno su oslobođeni komunalnog doprinosa, a ostale djelatnosti plaćaju tek polovinu takvih obveza. Sve u svemu, Podi su bili i ostali najjači gospodarski adut svih dosadašnjih vlasti koji nisu krili ambicije da ovdje uistinu stvore eldorade za poduzetnike. Koliko su u tome uspjeli, najbolje znaju oni koji su već tamo.

- Uz ranije izgrađenu 2,4 kilometra dugu komunalnu infrastrukturu na koju su danas priključeni postojeći poduzetnici, mi smo se upustili u gradnju novih 3,2 kilometara novih prometnica s kompletnom energetskom i komunalnom infrastrukturom i javnom rasvjetom. Dosadašnje parcele su uglavnom rasprodane i zbog toga smo od države zatražili još milijun kvadrata. Na dobrom smo putu da to uskoro i dobijemo - kazao je Franko Vidović i naglasio:

- Ovo što se događa u Poduzetničkoj zoni Podi izvanredan je dokaz kako je Šibenik na pravom putu. Iako je u ovom trenutku velika nezaposlenost u Šibeniku, ona je posljednjih godina ovdje rasla sporije nego u drugim dijelovima Hrvatske. Kao dogradonačelnika Šibenika i saborskog zastupnika veseli me još jedna činjenica: ovdje na Podima smo se okrenuli proizvodnji i nema šanse da ovdje bude izgrađen trgovački centar. Proizvodnja je naša orijentacija i nećemo od toga odustati. Znam da nije lako ulagati u ovoj krizi. Zato podupiremo svakog tko se na to odluči. Osobno mislim da bi ovdje, pored ostalog, trebalo iskoristiti priliku i izgraditi pogon za proizvodnju vjetroelektrana ili dijelova za njih. Jer, ako je Šibenik lider u proizvodnji energije iz vjetroelektrana, zašto dio te proizvodnje ne bi bio i ovdje.

Novi natječaj

Dakle, u ovom trenutku ovdje se dovršava 3,2 kilometara nove infrastrukture vrijedne 17 milijuna kuna čime će se komunalno opremiti novih 700.000 kvadrata od čega je dobar dio već prodan investitorima koji čekaju dovršetak infrastrukture kako bi krenuli u izgradnju objekata.

- Dovršetak radova na komunalnoj infrastrukturi očekuje se kroz ožujak. Tvrtke koje su kupile terene i koje bi kroz 2013. godinu trebali započeti s radovima na objektima ili, pak, dovršiti gradnju i početi s radom su, pored ostalih, spominjani “BEGIĆ” d.o.o. koji će proizvoditi autodijelove od karbona i stakloplastike, zatim “Termes” - Podi gdje će se proizvoditi ventilacijski kanali i metalna galanterija, “Matkol” će se upustiti u proizvodnju metalne galanterije za apotekarstvo i proizvodnju pekarskih proizvoda, “Batolit” ruskih poduzetnika za proizvodnju finalnih proizvoda od kamena, baš kao i tvrtka “Kless”.

Hidraulika “Kurelj” gradi pogon za proizvodnju i servisiranje hidrauličnih konstrukcija i opreme. “IDS - Industriesservice Anlagenbasu GmbH” proizvodit će cijevne sustave i kotlove od visokotemperaturno otpornog čelika. Spomenimo i “Slatke stvari” d.o.o. (proizvodnja konditorskih proizvoda) čiji vlasnici upravo dovršavaju svoju halu te se kroz ožujak očekuje početak rada. Ukupna investicija navedenih poduzetnika procjenjuje se na više od 120 milijuna, a ukupno će zaposliti više od 200 djelatnika. Svi pogoni, osim praonice rublja Vir su proizvodni, - kaže Vjeko Kaleb.

No, to nije sve. U tijeku je natječaj za prodaju dviju parcela za dva nova poduzetnika, a do kraja veljače odnosno početkom ožujka planira se raspisati natječaj za još dvije parcele.

MARIJAN DŽAMBO

Stiže i kolektor za istočni dio

Većina poslovnih zona u državi je na septičkim jamama. Šibenska ima izrađen svoj sustav vodoupojnih jama. No, to je tek privremeno rješenje jer su u tijeku opsežne pripreme za gradnju kolektora koji bi se spojio na jedinstven sustav grada Šibenika. - Riječ je o kolektoru za istočni dio grada na koji će se u konačnici priključiti gotovo 30 tisuća stanovnika. Ne rješava se samo problem Poduzetničke zone Podi, već se drugim krakom rješava i problem odvodnje Brodarice i Krapnja, što, bez sumnje, opravdava ovaj dodatak od dvije kune na potrošeni kubik vode. Krajnji rok za to je 2014. godina - kaže Vidović.

Izrada nove zračne luke Pleso

Šibenčani imaju i tu čast da se ovdje u jeku najžešće krize u jednoj od najvećih hala u Dalmaciji koju je podigao Vlado Čović u ovom trenutku gradi konstrukcija za najduži most u Hrvatskoj (2500 metara) koji će na koridoru 5 C premostiti Dravu kod Osijeka. Također, u ovoj 22 tisuće kvadrata velikoj hali će uskoro započeti i izrada konstrukcija za novu zagrebačku zračnu luku Pleso u koju će biti uloženo 236 milijuna eura.

Čekaju kaznionicu

Poduzetnička zona Podi Šibenik mogla bi postati jedinstvena i po tome što bi se u njezinu sastavu mogla naći i jedna od najvećih kaznionica u državi. Kada bude imala novca, gradit će je na površini od milijun kvadrata.

123 zone i dalje su obične ledine!

Nije vrijeme za velike riječi. No, činjenica je da Šibenik može biti primjer za mnoge u Hrvatskoj. Ovdje država uistinu nije bacala novce za razliku od drugih primjera u zemlji. Naime, Hrvatska je u oživljavanje 346 poduzetničkih zona iskeširala gotovo sto milijuna eura. Nažalost, tek njih 196 je u pogonu, 27 pred otvaranjem, a čak 123 su i dalje ledine.

Naslovnica Šibenik