Dalmacija Šibenik

Šibenik: potraga za okrutnim ubojicom bikova

Nepoznati ubojica nedaleko od Gradca kod Drniša usmrtio je dva bika - jednog od 700 kg i drugog divovskog, težeg od 1100 kg

Nepoznati ubojica nedaleko od Gradca kod Drniša usmrtio je dva bika - jednog od 700 kg i drugog divovskog, težeg od 1100 kg

Foto: Stanko Ferić / EPEHA / Arhiva
Djelatnici Policijske uprave šibensko-kninske pokrenuli su opsežnu potragu za jednom ili više osoba koje su nedaleko od Gradca kod Drniša najvjerojatnije vatrenim oružjem usmrtile dva bika koja pripadaju, doznajemo neslužbeno, stočaru Ivanu Vuliću Žiži iz sela Kanjana. Rasplodne bikove vrijedne više od 40 tisuća kuna pronašao je sam vlasnik na predjelu Lalića podvornica i Plavčića, a očevid su izvršili policijski forenzičari i veterinarski inspektori.

O ubojstvu bikova odmah je, priopćila nam je PU šibensko-kninska, obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog turizma i inspektori Veterinarskog ureda Šibensko-kninske županije. Iako policija ne navodi kako su bikovi ubijeni, iz službenog se priopćenja može zaključiti da je upotrijebljeno vatreno oružje.

Naime, na jednom od bikova, kaže policija, pronađena je ulazna rana promjera jednog centimetra. Kako smo doznali od dobro obaviještenih izvora, jedan od bikova usmrćen je vrlo preciznim hicem. Riječ je, naime, o životinji teškoj više od 700 kg, a za nju je bio koban samo jedan hitac. Na licu mjesta nisu uočeni tragovi da je životinja ranjena negdje drugdje i da je eventualno ranjena došla do mjesta na kojem je uginula.

Drugi ubijeni bik još je veći. Riječ je o divu težem od 1100 kg. Na njemu tijekom prvog očevida nisu nađeni tragovi nasilne smrti, no kako je istraga još u tijeku, nije bilo moguće doznati je li bik ubijen ili je možda otrovan. Policija je protiv nepoznatog ubojice bikova Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijela kaznenu prijavu, a drniški stočari nadaju se da će biti brzo otkriven i priveden pravdi.

Kako doznajemo u drniškom kraju, iako žitelji tamošnjih sela nerado govore o ubijanju bikova iz stada Ivice Vulića, moguće je da su životinje ubijene iz osvete. Naime, na području Drniša već godinama tinjaju sukobi, razmirice i nesuglasice između stočara koji se bave ekstenzivnim uzgojem goveda na otvorenoj paši i žitelja okolnih sela. Goveda nerijetko zalaze u njihova polja i vrtove te izazivaju materijalne štete na usjevima i vrtnim kulturama. Vlasnici njiva i okućnica podnijeli su protiv stočara niz kaznenih i prekršajnih prijava te odštetnih zahtjeva.

S druge strane, stočari kažu da su dovedeni u bezizlaznu situaciju jer im država ne želi dati u najam ili koncesiju pašnjake koje bi mogli ograditi i baviti se govedarstvom a da ne ugrožavaju usjeve u okolnim selima. Rješenja nema na pomolu, ali okrutno ubojstvo bikova kod Gradca izazvalo je strah kod stočara. Oni se boje za svoje blago koje sada, osim lopova i vukova, ugrožavaju i naoružane osobe spremne čak i ubijati skupe i nedužne životinje.

 

Strah od većih sukoba

Svi priželjkuju da policija što prije i što učinkovitije obavi svoj posao jer se plaše da bi moglo doći do eskalacije sukoba. Razumljivo, nitko ne želi uzimati samovoljno pravdu u svoje ruke.


 

Naslovnica Šibenik