Dalmacija Šibenik

INVESTICIJE

DIV-u ni Kinezi ne mogu konkurirati: u Kninu će otvoriti čak 700 radnih mjesta

INVESTICIJE
Samoborski DIV bi 2013. barem na trenutak malo mogao ublažiti nezaustavljivi trend besposlice u kojoj je u Hrvatskoj 2012. dnevno na burzi rada završavalo i do 700 ljudi, što je, podsjetimo, na korak do grčkog dnevnog rekorda od tisuću ljudi.

Naime, Tomislav Debeljak, vlasnik grupacije DIV u Kninu, upravo završava gradnju prve faze nove tvornice vijaka koja će, kada bude u punom pogonu, što izravno, što neizravno, otvoriti čak 700 radnih mjesta. Dakle, upravo kolika je bila ovogodišnja jednodnevna kvota nesretnika koji bi ostajali bez posla.

Ogromna hala

- Poslije višegodišnje kalvarije, koju, na žalost, neminovno prolaze svi koji investiraju u Hrvatskoj, mi smo, eto, na korak, da započnemo proizvodnju u našoj novoj tvornici u koju ulažemo 25 milijuna eura, od čega 15 milijuna vlastitog kapitala, a deset iz kredita HBOR-a - kaže vlasnik Tomislav Debeljak.

U hali veličine gotovo pet nogometnih igrališta, po čemu je, zasigurno, trenutačno najveća novoizgrađena proizvodna hala u Dalmaciji, a po svoj prilici i u Hrvatskoj, radnici DIV-a, zajedno sa svojim kooperantima i uz pomoć stručnjaka iz Kine i Tajvana, odakle su i nabavljeni strojevi, ubrzano privode kraju njihovu montažu. Očekuje se da će dio instaliranih strojeva u probni rad u prvom kvartalu 2013.

- Nakon godina planiranja, pripreme i izgradnje, u fazi je završetak montaže opreme i instalacija u novoj tvornici standardnih spojnih elemenata u Kninu koju smo izgradili u vremenima najgore ekonomske krize u posljednjih 100 godina, a čija je ukupna proizvodnja namijenjena izvozu. Tvornica opremljena najmodernijim strojevima i uređajima, nakon silnih pripremnih muka, izgrađena je u neposrednoj blizini „stare“ tvornice vijaka. Samo svojom upornošću uspjeli smo prebroditi prepreke koje su nam ili bile nametnute ili su dio naslijeđa tretmana svakoga tko nešto pokuša promijeniti na bolje - kaže direktor kninske tvornice vijaka Siniša Marić.

Darko Pappo, predsjednik grupacije DIV, koja, podsjetimo, ima svoje tvornice u više zemalja Europe i čiji vijci već danas dominiraju velikim dijelom europskog tržišta, jer ih, pored ostalog, koristi i renomirana tvrtka Bombardier, koja proizvodi brze vlakove i zrakoplove, sa žaljenjem podsjeća da je ova nova tvornica vijaka u Kninu mogla već davno biti u pogonu da nije bilo teških opstrukcija od strane državne birokracije. Upravo takvu jednu opstrukciju, koja je trajala gotovo punih pet godina, svojim pisanjem „razbila“ je Slobodna Dalmacija.

Riječ je o sada već „čuvenom“ nepostojećem potoku izmještenom iz kruga tvornice još prije 50 godina na čijem je mjestu DIV postavio željezničke tračnice, a koji se još uvijek u katastru i knjigama Hrvatskih voda vodio kao potok. Taj „potok“ je razlog da DIV godinama nije mogao dobiti potrebne dozvole za početak gradnje tvornice.

Tehnološka rješenja

- Na sreću, to je sada za nama. Danas smo ponosni što je cijeli projekt izveden na način da se procesi baziraju na najboljim tehnološkim metodama, što pojeftinjuje krajnji proizvod do nivoa proizvodne cijene koja je oko pet posto niža i od kineske najniže cijene s prijevozom u Europu. Kompletna nova tehnološka rješenja imaju potpuno novu infrastrukturu, a u kojoj će i sva iskoristiva toplina s toplinske obrade biti iskorištena u ostalim cjelinama koje ju trebaju na način optimalizacije potrošnje energenata i maksimalizacije očuvanja okoliša. Modernim rješenjima, osim samog proizvodnog procesa, vodili smo računa i o ukupnim energetskim i ekološkim aspektima od ulaza repromaterijala do izlaza gotovih proizvoda - pojašnjava Pappo.

- Potpunim dovršenjem ove tvornice u Kninu naši kapaciteti premašit će 200.000 tona gotovih proizvoda godišnje. No, u našim kalkulacijama i studijama, nakon ove prve faze, računali smo s godišnjom proizvodnjom od 100.000 tona, koju ćemo u cijelosti plasirati inozemnim kupcima, što je višestruko više nego što trenutačno proizvodimo. Kapacitet iznad kalkuliranog povećavat ćemo prema potrebama i uvjetima na tržištu, dogradnjama u drugoj fazi ovog složenog investicijskog pothvata. Naime, s obzirom na složenost i veličinu projekta, puštanje u rad izvest ćemo u nekoliko etapa kako bi se svi procesi uspješno testirali i sinkronizirali - kaže Jakov Krvavica, voditelj ovog za DIV iznimno važno projekta.

Nova radna mjesta

Sve u svemu, DIV bi u konačnici trebao proizvodnju povećati deset puta, a izvoz bi sa sadašnjih 20 milijuna trebao porasti na respektabilnih sto milijuna eura.  I Pappo i Marić ističu kako okončanje izgradnje ove tvornice, osim za DIV d.o.o., ima istaknuto značenje i za Hrvatsku, a osobito za razvoj grada Knina i okolice.

- U Kninu će ukupno biti zaposleno više od 350 novih radnika, od kojih smo već njih više od 100 primili u radni odnos kako bismo ih na vrijeme pripremili za nove radne zadaće kroz obuku i usavršavanje. U tijeku je i daljnje zapošljavanje. Očekujemo da će i u pratećim servisnim i logističkim poslovima izvan same tvornice posao pronaći i osigurati najmanje još toliko radnika, ističe Pappo.

Marijan DŽAMBO

Tražena roba

Ne, nema nikakvih problema s osiguranjem tržišta. Naši vijci su tražena roba i potražnja za njima je osjetno iznad naših proizvodnih mogućnosti - kaže Siniša Marić.


Naslovnica Šibenik