Dalmacija Šibenik

među 16 eu-projekata hrvatskih voda

Kvalitetni vodosustav Pirovac-Tisno-Jezera tijekom 2016. godine

među 16 eu-projekata hrvatskih voda

Općina Tisno  kao nositelj projekta, pripremila je, kaže načelnik Ivan Klarin, dokumentaciju i kandidirala projekt kojeg je odobrila stručna komisija Hrvatskih voda

Načelnik općine Tisno Ivan Klarin vratio se nedavno iz Zagreba s dobrim vijestima. Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te predstavnici 16 komunalnih tvrtki potpisali su, naime, sporazum o provedbi sufinanciranja poboljšanja sustava vodoopskrbe i sustava upravljanja otpadnim vodama sredstvima Strukturnih fondova EU.

Prva faza ove godine

Kako je u okviru pretpristupne pomoći otvorena mogućnost financiranja pripreme novih infrastrukturnih projekata iz sektora voda, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode definirale su listu 16 novih potencijalnih projekata među koje je, u cijelosti, ušao i projekt Pirovac-Tisno-Jezera.

Općina Tisno kao nositelj projekta, pripremila je, kaže načelnik Klarin, dokumentaciju i kandidirala projekt kojeg je odobrila stručna komisija Hrvatskih voda.

- Projekt je time uvršten u zahvat izgradnje objekata vodno-komunalne infrastrukture koji će biti sufinanciran sredstvima Strukturnih i kohezijskih fondova u ukupnom iznosu od gotovo 300 milijuna eura. Daljnje vođenje projekta preuzet će šibenski Vodovod i odvodnja. Prema planu, sustav odvodnje Pirovac-Tisno-Jezera bi se trebao okončati tijekom 2016. godine. Iz tog detalja je razvidno da je uvršten u prioritete vodno-komunalne infrastrukture u Hrvatskoj, čime smo iznimno zadovoljni - kaže Klarin.

Dodaje kako je lokacijska dozvola već izdana za cijeli sustav i predana je na potvrdu glavnog projekta.

- Prva faza započet će već iduće godine raspisivanjem javne nabave za početnu izgradnju za koju su osigurana sredstva. U toj fazi Pirovac i Tisno bit će spojeni gravitacijskim cjevovodom odvodnje kojim će se također spojiti ulaz u Tisno sa središtem mjesta. Ne bude li žalbenog postupka i radovi bi, nakon natječajne procedure mogli započeti do kraja iduće godine - zaključuje Klarin.

Tišnjanski načelnik podsjeća da je općina Tisno još 2005. godine potpisala sporazum o izgradnji vodovodno-komunalne infrastrukture koji je ušao u projekt “Jadran 2” no, financijski aranžman je bio znatno nepovoljniji od sadašnjeg. Podrazumijevao je djelomično financiranje projekta kreditom Svjetske banke te sredstvima građana.

marina jurković

Kandidirao se i Šibenik

Potpisivanju sporazuma u sklopu prezentacije IPA Operativnog programa za zaštitu okoliša prisustvovao je i šibenski gradonačelnik Ante Županović te dogradonačelnik Franko Vidović. Grad Šibenik je, naime, za bespovratna sredstva kandidirao pripremni projekt izgradnje kanalizacijskog sustava u jugoistočnom dijelu Šibenika i proširenja (dogradnje) uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Operativni program za zaštitu okoliša sufinancira se sredstvima Europske unije iz pretpristupnog programa IPA, komponenta IIIB i usmjeren je na područja gospodarenja otpadom i upravljanja vodama. U ime Grada Šibenika sporazum je potpisao Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik.


Naslovnica Šibenik