Dalmacija Šibenik

Rogoznica: iz podmorja izvađeno 5 tona smeća

Rogozničko Sportsko ribolovno društvo “Gof” i ove je godine pri kraju turističke sezone organiziralo veliku akciju čišćenja podmorja ispod rogozničke rive. Sudjelovalo je oko 40 ronilaca iz šest ronilačkih klubova: R.E.K. HVIDRA Split, Š.R.E.K. “Vidra” iz Ljubuškog, RC Osjek, D.C. Maj’x-Luka Rogoznica, “Adriadive” Rogoznica i DC “Pongo” Rogoznica, a akciji su se ove godine pridružili i predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak, te Ekopatrola Udruge građana “Okea”.

U kratkom vremenu iz mora je izvađeno oko pet tona smeća. Najviše je bilo staklenih i plastičnih boca, limenki od raznih pića, na desetke velikih i malih guma raznoraznih cestovnih vozila, čak i jedna zahodska školjka... Nevjerojatno zvuči činjenica da je najveći dio otpada bačen s brodova.

- “Gof” već godinama organizira akcije čišćenja rogozničkog podmorja, nerijetko i dvoje godišnje. Da bi se očistila sva količina bačenog otpada, pod uvjetom da se više ništa ne baca u more, trebalo bi još, prema procjeni ronilaca, desetak ovako velikih akcija - kaže Toni Perić predsjedik SRD “Gof”.

Akciju su već tradicionalo poduprli rogoznička Turistička zajednica, Općina Rogoznica i komunalno poduzeće “Škovacin”.

Tekst i foto: Vedrana STOČIĆ

Naslovnica Šibenik