Dalmacija Šibenik

debelo prekoračeni rokovi

Umjesto kruzera, "Konstruktorove" dizalice i dalje na terminalu

debelo prekoračeni rokovi

Gradilište na Vrulji još uvijek je napušteno / Joško Šupić / CROPIX

Je li deblokada splitskoga “Konstruktor inženjeringa” dobra vijest i za Šibenik? Znači li to, naime, da bi radovi na gatu Vrulje, gdje je “Konstruktor” glavni izvođač, napokon mogli biti nastavljeni?

Na ta pitanja, zasad je teško dati pouzdan odgovor, iako su splitski “građevinci” optimistično najavili da će ovog tjedna aktivirati sva svoja gradilišta. U tako pretencioznu najavu, međutim, malo tko vjeruje. Kapitalna državna investicija na šibenskom gatu Vrulje, vrijedna više od 12 milijuna eura (kredit EBDR-a na rok od 15 godina, s počekom od četiri godine), zaustavljena je prije tri mjeseca zbog financijskih teškoća u koje je zapao “Konstruktor inženjering”, nekad moćna građevinska tvrtka koja se našla pred stečajem.

Umjesto svečanog otvaranja novog šibenskog terminala za goleme kruzere već početkom ovog ljeta, kako je iz Lučke uprave najavljivano, dizalice na gatu beznadno stoje, a obavljeno je jedva 30 posto radova predviđenih ovim megaprojektom, kojim se obala trebala proširiti za oko 9800 četvornih metara, a njezin operativni dio produžiti na 510 metara.

Kako neslužbeno doznajemo (ravnatelj Lučke uprave je na godišnjem odmoru i za medije trenutno nedostupan), svi dosadašnji pokušaji da se nađe novi izvođač koji bi nastavio radove, odnosno zahtjevi prema “Konstruktoru” da u posao uvede podizvođače, neslavno su propali.

A što se duže čeka s nastavkom radova, to je sigurnije da će biti izgubljena i iduća sezona za šibenski “kruzing-turizam”. Valja se nadati ili brzoj konsolidaciji posrnulog izvođača, ili konačnom raskidu ugovora s njime i angažiranju novog izvođača.

Problem je što raspisivanje novog (međunarodnog) natječaja podrazumijeva dugo vremensko razdoblje (nekoliko mjeseci), a to sve investiciju dodatno prolongira. Kako bilo, Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture upoznato je sa svim problemima oko realizacije ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta, i ono je na potezu...

DAVORKA BLAŽEVIĆ


Naslovnica Šibenik