Dalmacija Šibenik

Rekonstrukcija prometnice Kapela-Dazlina: Općina Tisno rješava se opasne dionice

S obzirom na to da vremenske prilike idu u prilog izvođaču, načelnik općine Tisno Ivan Klarin vjeruje da će prva faza radova biti gotova prije početka turističke sezone

Radovi na dionici državne ceste D59, od križanja Kapela na Jadranskoj magistrali prema naselju Dazlina u zaleđu općine Tisno odvijaju se prema planiranoj dinamici.

Radi se o prvoj fazi rekonstrukcije te vrlo važne prometnice prema Novim Stankovcima i čvoru Pirovac u dužini od šest kilometara. U drugoj fazi nastavit će se s rekonstrukcijom preostalog dijela prometnice do čvora Pirovac, a u trećoj rješavanje vrlo opasnog križanja Kapela.

Izvođač radova je GP ‘Sarađen’ iz Vodica, a investitor su Hrvatske ceste. Počelo se graditi lani u studenome i prema ugovoru radovi bi trebali biti gotovi u roku od devet mjeseci.

S obzirom na to da vremenske prilike idu u prilog izvođaču, načelnik općine Tisno Ivan Klarin vjeruje da će oni biti gotovi prije početka turističke sezone. To podrazumijeva i uređenje autobusnih stajališta, potpornih zidova i okoliša.

Vodovodna mreža

- Godinama smo tražili i čekali njezino uređenje, jer se radi o dionici koja je otvaranjem autoceste i čvora Pirovac postala izuzetno prometna, naročito u vrijeme turističke sezone. Cesta će time dobiti primjeren izgled i sigurnost, jer je nažalost, u zadnjih nekoliko godina na toj dionici bilo puno prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Do otoka Murtera, Pirovca, prema Tribunju i dijelom Vodicama ovom cestom dolazi na tisuće turista koji ostvaruju više od milijun i pol noćenja - kaže Klarin.

Istovremeno, s radovima na uređenju ceste, Općina Tisno zajedno sa šibenskim poduzećem ‘Vodovod i odvodnja’ financira rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže od Kapele do naselja Dubrava kod Tisnog.

Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije vodovodne mreže, u drugoj će se ići na rekonstrukciju dionice od Dubrave do Dazline, a u trećoj fazi na izgradnju vodovoda kroz naselje Dubrava.

- Radovi na cjevovodu koji su u tijeku stajat će 1.500.000 kuna, a financirani su s 50 posto sredstava iz općinskog proračuna i isto toliko sredstvima ‘Vodovoda i odvodnje’. Stanovnici na tom području imaju nekvalitetnu opskrbu pitkom vodom, a tridesetak novoizgrađenih kuća ne može se spojiti na postojeću vodovodnu mrežu zbog preopterećenja - kaže Klarin.

katarina rudan

Naslovnica Šibenik