Dalmacija Šibenik

gradski program javnih potreba u kulturi

Vodice: najviše novca za Memorijalni centar ‘Faust Vrančić’

gradski program javnih potreba u kulturi

Za kulturne programe, planom vodičkoga gradskog proračuna za 2012. godinu, planira se izdvojiti 5,8 milijuna kuna.

Sredstva će biti dostatna za financiranje redovitog djelovanja Pučkog otvorenog učilišta i Pučke knjižnice i čitaonice, te rad kulturnih udruga koje djeluju na području grada.


Od proračunskih korisnika s područja kulture, na najvišu svotu iz ove osnove može računati Vodička glazba, kojoj će pripasti 130 tisuća kuna, i Mješoviti pjevački zbor Lira, za kojeg će se, kao najbrojniju udrugu, izdvojiti 70 tisuća kuna.

Svaka od klapa “Bunari”, “Oršulice” i “Godimenti” dobit će po 35 tisuća kuna, a za novoosnovanu žensku klapu “Arauzona” namijenjeno je 20 tisuća kuna, koliko i za Vodiške mažoretkinje.

Budući da se Kulturna udruga “Perlice” jedina bavi čuvanjem narodnih običaja, njezin će rad biti poduprt s 30 tisuća kuna.

Likovna udruga “More” kroz 2012. godinu raspolagat će s 25 tisuća kuna iz gradskog proračuna Vodica, Šepurinske žudije s osam tisuća kuna, a po pet tisuća kuna dobili su KGU Ton efekt i Udruga Baština Prvić.

Ova su sredstva namijenjena kulturnim udrugama koje razvijaju kulturni amaterizam i stvaralaštvo, njeguju zavičajni izričaj, narodne običaje i svojim djelovanjem obogaćuju kulturno-zabavni život građana.

- Najviše sredstava na stavci javnih potreba u kulturi namijenjeno je završetku Memorijalnog centra “Faust Vrančić” u Prvić Luci, koji bi trebao biti otvoren sredinom godine, te dovršetku uređenja i opremanja Stare škole u kojoj će se smjestiti Pučka knjižnica i čitaonica, nakon godina provedenih u podstanarstvu u neadekvatnim prostorijama Osnovne škole Vodice.

Za Memorijalni centar predviđeno je, podsjećam, još tri milijuna kuna, a za Čitaonicu 1,1 milijun kuna.

Od ostalih većih izdataka tu je svakako i digitalizacija Kulturnog centra Vodice koja će omogućiti daljnje održavanje kinoprikazivačke djelatnosti. Za tu je namjenu potrebno 220 tisuća kuna - kaže gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Marina Jurković, foto: arhiv cropix


Naslovnica Šibenik