Dalmacija Šibenik

TLM-TPP sindikati i uprava potpisali novi kolektivni ugovor

TLM Povećana osnovica za plaću, ukinut dodatak drugoj smjeni

TLM-TPP sindikati i uprava potpisali novi kolektivni ugovor

Nova osnovica za obračun plaće - objašnjava sindikalist Zdravko Burazer - uključuje troškove života koji su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 2008. godine, kada su zadnji put bili obračunati, narasli za 5,3 posto

Novi kolektivni ugovor koji su jučer potpisali sindikati i Uprava TLM-TPP-a rezultat je kompromisa, a njime se osnovica za obračun plaća 150 zaposlenih u Prešaonici povećava za 5,3 posto. Riječ je o dobroj vijesti koja značajno psihološki utječe na zaposlene i pridonosi stabilizaciji Tvornice - smatraju sindikalisti.
Kolektivni ugovor potpisali su predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer i povjerenik HSM-a TPP-a Nikica Vučenović, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata za Dalmaciju Slavko Bilota te povjerenik SMH-IS TPP-a Ivan Svraka, a u ime Uprave TPP-a njezin predsjednik Edi Dorbić.

Dolaze bolji dani

- Potpisivanje ovako važnog dokumenta u vremenu koje izrazito obilježavaju finacijske i teškoće vezane uz utjecaj tržišta na proizvodnju i plasman prešanih proizvoda iznimno je pozitivno, uz ostalo i zato što nagovještava da TPP-u dolaze bolji dani - izjavio je Zdravko Burazer, predsjednik HSM-a, koji s optimizmom ističe i da se proizvodnja u Prešanici povećala za gotovo trećinu.

Nova osnovica za obračun plaće, objašnjava Burazer, uključuje troškove života koji su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 2008. godine, kada su zadnji put bili obračunati, narasli za 5,3 posto. Osim toga kao osnovica se sada uzima najniža plaća u RH koja iznosi 2814 kuna i množi se s koeficijentom, a najniži je 1,4.

Usklađivanje će se provoditi svake godine i to je najveća novost, no, upozorava Burazer, i mi smo kao sindikati napravili određeni kompromis prema Upravi. Pristali smo na smanjenje godišnjeg odmora, prosječno za dva dana, i to je naš doprinos stabilizaciji poslovanja Tvornice.

Potpisivanje Kolektivnog ugovora pozdravlja i Ivan Svraka iz SMH-IS, jer to je cilj i smisao sindikalnog rada, kako kaže, ali njime su neka stečena prava ipak rezana, a time su najviše pogođeni radnici u proizvodnji, kojima je, uz ostalo, ukinut i dodatak od 10 posto za rad u drugoj smjeni. Osobno, ističe Svraka, najviše žali zbog toga što su dobrovoljni davatelji krvi izgubili čak dva dana, jer nakon davanja krvi sad imaju samo jedan dan, umjesto tri dana odmora.

Davorka Blažević

Zajamčene božićnice

Od stečenih prava, radnici TLM-ove Prešaonice i dalje imaju zajamčene božićnice, uskrsnice, regres, darove za djecu i otpremnine  koje se obračunavaju po formuli 5 tisuća kuna za godinu staža.

Naslovnica Šibenik