Dalmacija Šibenik

Završena 13. MeĐunarodna manifestacija maslinara i uljara ‘Noćnjak 2011.’

NOĆNJAK 2011. Šampioni Puhar, Vlatković i Duvnjak

Završena 13. MeĐunarodna manifestacija maslinara i uljara ‘Noćnjak 2011.’

Na 13. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara “Noćnjak 2011.”, koja je prošlog vikenda održana u Vodicama, proglašena su tri šampiona uljara u tri kategorije. Od 297 uzoraka maslinova ulja pristiglih na natjecanje, u finalni je panel za ocjenjivanje ušlo 20 uzoraka među kojima su se birali šampioni.

Najkvalitetnijim maslinovim uljem u pakovini proglašeno je ono vrsnog istarskoga maslinara Silvana Puhara iz Pule, dobitnika brojnih priznanja i nagrada. Ponajboljim rinfuznim uljem, pak, Povjerenstvo je ocijenilo ulje dr. Ivice Vlatkovića, također višestruko nagrađivanog novigradskog maslinara i uljara.

Za najbolji izgled pakovine šampionsku je titulu odnijelo ulje Tomislava Duvnjaka iz vodičke uljare “Sv. Ivan”. Na “Noćnjaku” su se, također, ocjenjivali i uzorci maslina za jelo koje na svojim policama nude trgovački centri.

Za trajanja manifestacije održano je nekoliko okruglih stolova, radionica, kao i međunarodni stručni skup o ekološkome maslinarstvu i uljarstvu. Osnovni je cilj skupa unaprjeđenje maslinarstva i uljarstva, nezamjenjivih poljoprivrednih i gospodskih djelatnosti primorskog dijela Hrvatske, te povećanje kvalitete i potrošnje ekstra djevičanskog maslinova ulja.

Marina Jurković 
 Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Naslovnica Šibenik