Dalmacija Šibenik

građevinski inspektori i policija zatvorili gradilište ispred hotela ‘zora’, ali lokalnom šerifu ne pada na pamet maknuti bagere s jedne od donedavno najljepših plaža na jadranu

Inspekcija zabranila radove na Raduči, a Petrina nastavlja po svome

građevinski inspektori i policija zatvorili gradilište ispred hotela ‘zora’, ali lokalnom šerifu ne pada na pamet maknuti         bagere s jedne od donedavno najljepših plaža na jadranu

Nakon što je istekao rok za očitovanje Općine Primošten koja je investitor “uređenja plaže“ na poluotoku Raduči, Građevinska inspekcija u suradnji s policijom zatvorila je gradilište službenim znakom zabrane gradnje, a u tijeku je daljnji inspekcijski postupak - priopćili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

‘Ovo je nacizam’

Općina Primošten je čuvenu primoštensku plažu na poluotoku Raduči ispred hotela “Zora” naumila “urediti“ uništavanjem i nasipanjem sika tisućama tona šljake koja dijelom nastaje i mljevenjem tih istih sika! “Projekt“ uređenja temelji se na sjećanju da je netko napravio to isto 60-ih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme je i uništavanje sika radi izlova prstaca bilo dopušteno, u međuvremenu zabranjeno, a vrijednosti obalne crte, pa i krajobrazne, zaštićeno na razne načine, uz ostalo i kao javno pomorsko dobro.

Ali, načelnik općine Primošten Stipe Petrina dan nakon zabrane radova na Raduči izjavljuje: - Ne osvrćemo se na zabranu, ona je nelegalna, a mi imamo sve dozvole temeljene na zakonu. Mi ćemo nastaviti svoj posao, a oni neka nastave svoj. Cilj im je zaustaviti uređenje plaže jer je tako jasno da će to biti najljepša plaža na Jadranu!

Ovo je klasični nacizam, oni igraju na kartu “preplašiti izvođače“, oni oduzimaju moje kreativno vrijeme i narušavaju moje zdravlje. I još nam se ti inspektori šta nas obilaze pravdaju da rade po nalogu svojih pretpostavljenih, dakle ni po zakonu ni po propisima! - govori Petrina.
A u pisanom priopćenju odaslanom medijima optužuje načelnika PU šibensko-kninske Ivicu Kostanića da je pružio asistenciju inspektorici Tamari Zorić prilikom nezakonite zabrane radova na Raduči.

- Ta zabrana nema uporišta jer se radi po Pravilniku o jednostavnim građevinama, a osim toga imamo i papir Lučke kapetanije u Šibeniku u kojem stoji da prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama i na temelju Godišnjeg plana upravljanja i zaštite pomorskog dobra možemo uređivati plažu upravo na način kako to radimo - tvrdi Petrina. Stručnjaci pak upozoravaju da Zakon o prostornom uređenju i gradnji i u ovom slučaju traži lokacijsku dozvolu. jordanka grubač

jordanka grubač

Načelnik je upozoren još ljetos

Građevinska inspekcija je gradilište zatvorila prije dva dana jer je nakon očevida i očitovanja investitora utvrđeno da za radove nije pribavljena potvrda na glavni projekt. Postavlja se pitanje: - Zašto tek sada kada se znalo za stav resornog ministarstva?

U priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva, naime, stoji: “Načelnik Općine Primošten obratio nam se 23. srpnja 2010. službenim dopisom u kojem traži informaciju o potrebnim dozvolama za zahvat uređenja plaže Velika Raduča (Velika Raduča jest plaža, ali i poluotok koji je sada kompletno nasut- op.s.).

Ministarstvo je 2. kolovoza 2010. načelniku odgovorilo da je za taj zahvat potrebna lokacijska dozvola i potvrda na glavni projekt“, stoji u očitovanju Ministarstva. Frapantno je da je usprkos spoznajama o namjerama investitora inspekcija na teren izišla kad je praktično sve gotovo.

P2110034

Stipe Petrina: Znak zabrane se i ne vidi!

Pogledajte koliko su stručni - postavili su jedan jedini, i to nedefinirani znak o zabrani radova na plažu dužu od dva kilometra! To znači da ostali izvođači, koji se nalaze na sasvim drugoj strani poluotoka, ne moraju vidjeti postavljeni znak! - komentira načelnik Primoštena Stipe Petrina.

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last