Dalmacija Šibenik

primoštenski načelnik ide na konferenciju ‘Europa za građane: prve tri godine provedbe u Hrvatskoj’ u Opatiji

I Europa će čuti što joj Petrina ima reći

primoštenski načelnik ide na konferenciju ‘Europa za građane: prve tri godine provedbe u Hrvatskoj’ u Opatiji

Iz Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije i Ureda za udruge Vlade RH stigao je poziv primoštenskom načelniku Stipe Petrini da kao jedan od predavača sudjeluje na konferenciji “Europa za građane: prve tri godine provedbe u Hrvatskoj”, koja će se održati 7. i 8. prosinca u Opatiji, u hotelu “Milenij”. Na konferenciji će se okupiti predstavnici lokalne i regionalne samouprave i civilnog društva iz Italije, Slovenije i Hrvatske kako bi se upoznali s programom “Europa za građane” i uspostavili još bolju suradnju.

U protekle tri godine, otkada je program otvoren za Hrvatsku, financirano je 30 različitih projekata, a među njima je i bratimljenje Općine Primošten i talijanske Općine Piglio.

- U Hrvatskoj je Općina Primošten najdalje otišla u projektu “Europa za građane” i naša praksa dobro će poslužiti drugim jedinicama lokalne samouprave, a kao predavač već sam sudjelujelovao na seminarima i konferencijama u Italiji i Austriji - kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Izjave koje se pamte

I ništa u Vladinu pozivu Petrini ne bi bilo čudno da primoštenski načelnik svojim kontroverznim istupima u javnosti nije već mnogo puta izazivao bure i oštre reakcije. Posebno je to dolazilo do izražaja baš u njegovim kontaktima s Vladinim dužnosnicima koje je znao i vulgarno vrijeđati.

Evo nekih Petrininih izjava: Ministru Davorinu Mlakaru u službenom dopisu: “Šaljem ti jednu poruku od srca: Goni se u pi... ma... nesposobna skupo plaćena kretenčino!”

Državnom tajniku Pavlu Matičiću u službenom dopisu: “Što ustvari hoćeš sa svojim odgovorom, idiote? Dokle ti i debili koje vodite ovu zemlju mislite raditi ovakva sranja?”

Vladi RH n/r predsjednice, gđe Jadranke Kosor u službenom dopisu: “Dokle mislite trpjeti u Vladi ovakve lažove i prevarante? Mislite li s ovakvim ministrima promijeniti stanje u Hrvatskoj?”

O slivnoj naknadi: “Banditi su uveli slivnu vodnu naknadu i podvalili lokalnim samoupravama da je naplaćuju svojim uplatnicama! E, pa ljudi u Primoštenu to neće plaćati!”

Inače, Petrina naglašava kako je bratimljenje s općinom Piglio rezultiralo razmjenom iskustava, a uzajamni posjeti održavaju se redovito. Nedavno su Primoštenci u Pigliu bili gosti na vinskoj fešti.

v. stočić, m. jurković

Naslovnica Šibenik