Dalmacija Šibenik

GRADI SE NOVI SPOMENIK UBIJENIM srpskim CIVILIMA

Kameni križ za žrtve zločina u Varivodama nakon Oluje

GRADI SE NOVI SPOMENIK UBIJENIM srpskim CIVILIMA

Umjesto drvenog spomen-križa polomljenog i otuđenog u travnju ove godine, na ulazu u Varivode kod Kistanja, mučki ubijenim civilima, žrtvama rata, pogubljenim nedugo nakon Oluje, 28. kolovoza 1995., bit će postavljen novi, kameni spomenik.

Kako vjeruje načelnik općine Kistanje Slobodan Rončević, novo spomen-obilježje devetorici mještana Varivoda trebalo bi biti otkriveno na 15. godišnjicu zločina.

Spomenik gradi tvrtka “Klanac” iz Kruševa kod Obrovca (najpovoljniji ponuđač na natječaju), po projektu tvrtke Denmar-Zadar u kojoj je zaposlen kao jedan od arhitekata i mještanin Vukašin Grčić (iz Ivoševaca kod Kistanja).

Kameni spomenik ubijenima bit će visok 2,5 metra, na vrhu će biti uklesan staroslavenski križ pod kojim će stajati natpis: “Nedužnim i mučki ubijenim mještanima Varivoda 28. 9. 1995. godine.”

Imena pogubljenih bit će ispisana na oba pisma, ćirilicom i latinicom. Kako je ukupna površina spomenika manja od 10 četvornih metara (oko 8-8,5 kvadrata), ne podliježe, ističe Rončević, ishodovanju lokacijske i građevinske dozvole.

Prema procjenama, spomenik će stajati oko 60 tisuća kuna, a sufinanciraju ga Općina Kistanje, Srpsko nacionalno vijeće i nekoliko privatnih donatora. Prvi, drveni spomen-križ postavio je 2004. SNV i uspio je odolijevati vremenu i vandalima do travnja ove godine.

Polomljeni drveni križ, nakon što je pronađen, prilikom jednog posjeta Varivodama, pokušao je samoinicijativno “pokrpati” predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, što je izazvalo nezadovoljstvo obitelji ubijenih kao i ostalih mještana. Žrtve ovog zločina izrešetane su mecima, uglavnom na kućnom pragu, a bile su u dobi od 60 do 85 godina.

D. Blažević

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last