Dalmacija Šibenik

KULTURNO LJETO NAKON LJETA Rujan u Šibeniku za svačiji ukus

Iz tiska je izišao program događanja u kulturi koji jamči da će i rujan biti prebogat događanjima u Šibeniku. Do početka Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku održat će se likovna radionica “Jurjeva katedrala”, i to od 6. do 11. rujna, a organizator je, kao i uvijek, Šibenska biskupija.

Umjetnici rade za fundus budućeg sakralnog muzeja i galerije, odnosno za prihode iz kojih će se voditi stalna briga o katedrali sv. Jakova. Slijedi potom promocija knjige “Jednostavno te volim” Neve Baranović i Ive Kronje 7. rujna u teatru, a dan poslije je pijanistički recital Danijela Detonija.

Od pojedinačnih programa u rujnu spominjemo još Večer duhovnih šansona u katedrali sv. Jakova, a tijekom rujna održat će se i izložba “More, ljudi, obala” u Muzeju grada, kao i izložbe “Grb grada” i “Djelo Jurja Dalmatinca izvan Šibenika”.

Osobito je bogat program u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”. Nakon obilježavanja rođendana Jurja Šižgorića, redaju se izložba maketa s temom Domovinskog rata “Oluja u minijaturi”, zatim, na samu godišnjicu rujanskoga rata, predstavljanje izdavačke djelatnosti Hrvatskog memorijalnog centra − dokumentacijskog centra u 2009. i 2010. godini, pa likovna radionica uz Europski tjedan kretanja, pa predstavljanje priručnika “Vizualna poezija kao struka” autorice Antonije Škugor, a uz to ide i radionica i izložba.

Gimnazija “Antun Vrančić” organizira tribinu o Domovinskom ratu 22. rujna

J. Grubač

Dan grada

Uz Dan Šibenika bit će predstavljena knjiga Milivoja Zenića “Stari Šibenik − kalama, skalama, butama”, koja će sigurno izazvati veliko zanimanje javnosti. Uz Dan grada bit će postavljena i izložba akademskog slikara Josipa Roce, zapravo njegova donacija rodnom gradu. Tu je i izložba fotografija na platnu Ive Pervana, a uz katedralu sv. Jakova bit će postavljena svojevrsna spomen-ploča s podacima o katedrali kao spomeniku s UNESCO-ove liste, što organizira šibenski Ogranak Hrvatskog novinarskog društva uz stotu obljetnicu HND-a.


Dani orgulja

Nakon uspješno okončane Orguljaške ljetne škole, i tijekom rujna se nastavlja program Dani orgulja. Iznimno uspješan koncert na Nakićevim orguljama u Sv. Frani imala je Borna Barišić, još predstoji koncert Ante Knešaureka na orguljama i sopranistice Monike Cerovčec 23. rujna.


Naslovnica Šibenik