Dalmacija Šibenik

komunalci popisuju neevidentiranE objektE ČIJI VLASNICI NE PLAĆAJU KOMUNALNU NAKNADU

ROGOZNICA ‘Fantomske’ kuće utajile milijune kuna

Rogoznička načelnica Sandra Jakelić najavila je u lipnju ove godine odlučno prikupljanje proračunskog novca.

Komunalni tim već više od mjesec dana evidentira i mjeri sve objekte na rogozničkom području. Počeli su s najjužnijim naseljem Kanica, i u tom omanjem selu jednostavnom se računicom došlo do podatka da je općinski proračun godišnje zakinut za pola milijuna kuna.

Vikendaši i nekoliko stalnih stanovnika Kanice plaćali su komunalnu naknadu i uslugu za ukupno 10 tisuća evidentiranih kvadrata, a na terenu je, međutim, utvrđeno da te kuće imaju dvostruko veću zapremninu, točnije 21 tisuću kvadrata.

Primjerice, većina kuća u Kanici ima dvjestotinjak kvadrata, a komunalnu nakanu i uslugu plaćali su za tridesetak četvornih metara. Drugi je podatak još strašniji i bizarniji − u Kanici su 233 kuće, a čak 85 bespravnih objekata nigdje nije evidentirano.

Njihovi vlasnici ne plaćaju ni lipe za komunalije i porez na vikendice, a u tim objektima cvjeta i crno turističko tržište, zbog čega su lokalna zajednica i država dodatno zakinute.

Ništa bolje nije ni na ražanjskom području. Samo od Ljiljnice do Očeve luke na 600 evidentiranih objekata Općina je svake godine gubila milijun kuna. − Komunalni tim, u kojem su zamjenik načelnika Ljubo Županović i vijećnik Ivan Nikolić, radit će čitavo ljeto, bez odmora.

Ovih dana popisuju se kuće u Zatoglavu i Stupinu, i nakon novog obračuna komunalija općinski bi proračun trebao biti deblji za najmanje tri milijuna kuna − kaže načelnica Sandra Jakelić.

Dodatnih pet milijuna kuna namjerava se izvući i od Marine Frapa. Tim će izmjeriti obuhvat koncesije i veličinu svih objekata, pa će i računi za komunalnu naknadu i odvoz smeća biti znatno veći, a pročešljat će se i nepovoljni koncesijski ugovor.

U Općini kažu da će uskoro na red doći i ostale koncesije na pomorskom dobru i javnim površinama. Neplatišama slijede ovrhe i zabilježbe na imovinu.

− Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da bespravni objekti dobiju mogućnost legalizacije. Maksimalno im se išlo na ruku Prostornim planom uređenja, a najnovijim tekstualnim izmjenama dodatno im se nastojala olakšati legalizacija. Ako vlasnici do rujna ne legaliziraju bespravne kuće ili ne podnesu zahtjev za legalizaciju, te će parcele ili, bolje kazano, čitava dislocirana područja u PPU-u biti izbačena iz statusa građevinskog − odlučno poručuje Rogoznička načelnica.

Vedrana STOČIĆ

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last