Dalmacija Šibenik

Šibenski odvjetnik Nikola Dorbić, pokretač zaštite stoljetne zgrade bivše učiteljske škole, zgrožen nakanama grada

Preparandija - zaštićenoj zgradi nije mjesto u kninskoj industrijskoj zoni

Šibenski odvjetnik Nikola Dorbić, pokretač zaštite stoljetne zgrade bivše učiteljske škole, zgrožen nakanama grada

Nikola Dorbić, najzaslužniji što je Preparandija uvrštena u registar zaštićenih kulturnih dobara, smatra da bi ona najbolje mogla biti iskorištena kao hotel

Propadanje je sudbina zgrade Preparandije, koja se nalazi u kninskoj gospodarskoj zoni. Njezina arhitektura ne odgovara industrijskoj zoni – kazao je šibenski odvjetnik Nikola Dorbić, nakon najave kninske gradonačelnice Josipe Rimac da će se za Preparandiju raspisati novi natječaj za korištenje.

Nedavno je, naime, Grad raskinuo ugovor s braniteljskom zadrugom “Tvrđava Knin”, kojoj je zgrada ustupljena na korištenje prije dvije godine za pokretanje njihova projekta poslovno-tehnološkog inovacijskog centra PTIC-e.

Budući da se zgrada nalazi pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture, bit će teško osmisliti nove sadržaje u ovoj zgradi bivše učiteljske škole, građenoj 20-ih godina prošlog stoljeća.

Odvjetnik Dorbić, najzaslužniji što je kninska zgrada uvrštena u registar zaštićenih kulturnih dobara RH, smatra da bi takva zgrada najbolje mogla biti iskorištena kao hotel, jer bi se teško mogao naći investitor koji bi trebao uložiti višemilijunska sredstva za obnovu zgrade, kako bi ondje otvorio gospodarski pogon, primjerice pilanu ili pekarnicu.

- Osim same zgrade bivše učiteljske škole i manje zgrade sa stanovima za učitelje, na zaštićenom kulturnom dobru nalazi se gotovo cijela gospodarska zona Preparandija, odnosno sve parcele i objekti koji su bili predmet dosadašnjih natječaja za prodaju – napominje Dorbić.

Odvjetnik je uputio zahtjev Urbanističkoj inspekciji u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da suspendira Generalni urbanistički plan Knina kojim je na prostoru Preparandije predviđena gospodarska zona.

Dorbić je također poslao prijavu inspekciji Ministarstva kulture o aktivnostima koje se u zoni provode bez suglasnosti Konzervatorskog odjela iz Šibenika, no iz Ministarstva su ustvrdili da se u Preparandiji sada ništa ne radi.

O zaštiti Preparandije očito je trebalo misliti odavno prije, jer su desetljećima prije Domovinskog rata ondje radili brojni gospodarski pogoni – od tiskare “Mladost”, tekstilne tvornice “Kninjanka”, stolarije “Krka”... Kako je ondje već postojala infrastruktura, gradskim čelnicima bilo je najjednostavnije na ovoj lokaciji pokrenuti gospodarsku zonu.

Živana JURAS

 

 

 

Naslovnica Šibenik