Dalmacija Šibenik

od prapovijesti do srednjeg vijeka

Vodice: u Rakitnici su Rimljani proizvodili opeku

od prapovijesti do srednjeg vijeka

Peć za krovnu opeku prvi je nalaz takve vrste u Dalmaciji, a po očuvanosti kuriozitet je i u okvirima Sredozemlja

Vodice su nedavno, točno stotinu godina nakon prvih istraživanja, dobile svoju prvu izložbu arheologije, odnosno prvu do sada postavljenu izložbu rezultata istraživanja na nekim starijim, ali i najnovijim arheološkim lokalitetima na terenu koji pokriva Grad Vodice. Autori izložbe su Toni Brajković, Emil Podrug i Željko Krnčević ističu da je izložba plod odlične suradnje s gradskom upravom, gradonačelnicom Brankom Juričev Martinčev i voditeljicom Pučkog otvorenog učilišta Gordanom Birin koja je izložbu i organizirala.

- Vodička vlast već godinama financijski prati naša istraživanja na svom području odnosno u Vodičkom polju tako da zaista ne možemo reći da je izložba isključivo i jedino plod našeg stručnog rada. Vrlo je značajno u tom radu imati i financijsku, i kolegijalnu, ljudsku podršku a to smo u Vodicama imali, pa je izložba rezultat i te dobre suradnje - kaže arheolog Emil Podrug. Arheološki značaj vodičkog kraja prepoznao je još don Krsto Stošić i pisao o tome u Selima šibenskog kotara.

A svestrani, stari vodički učitelj Pave Roca i sam je istraživao u pećini na Šabinu brdu pa je to svojevrstan poticaj današnjim stručnjacima da i taj lokalitet konačno istraže. Istraživanjima su tijekom posljednih desetljeća rukovodili svi arheolozi Muzeja grada Šibenika- Zlatko Gunjača, Zdenko Brusić, Ivan Pedišić, Marko Menđušić, i sada Željko Krnčević, Emil Podrug, Toni Brajković koji su i priredili ovu izložbu. Napravili su, kažu, izbor iz građe koja govori o kontinuitetu naseljavanja na vodičkom području od prapovijesti do u srednji vijek.

40 godina istraživanja

Odnosi se to i na dosad istraživane lokalitete kao što su Dragišić-Gradina, Velika Mrdakovica, Srima- Prižba i Grabovci, ali i nove koji se odnose na rezultate istraživanja u Čistoj Maloj - Velištak i Rakitnica. Početkom 2008. podno Rakitnice, kod Tri bunara, otkrivena je rimska peć u kojoj se proizvodila krovna opeka. I to je bio prvi, sigurno lociran nalaz takve vrste u Dalmaciji a po očuvanosti kuriozitet je i u okvirima Sredozemlja.

Autori izložbe napominju da su se istraživanjima u vodičkom kraju nakon izvjesne stanke vratili prije desetak godina, upravo u Čistoj Maloj, zahvaljujući dobroj volji nalaznika Zdravka Lalića i ne sluteći do kojih će izuzetnih nalaza doći. Arheolozi zahvaljuju i Vladimiru Roci koji ih je izvjestio o nalazu kod Rakitnice, također od velikog značaja za struku. Ta najnovija istraživanja i njihovi rezultati su i potakli ideju o arheološkoj izložbi a ona obuhvaća period od čitavih četrdeset godina prisutnosti arheologa na tom području.

Jordanka Grubač 

Muzej

Upravo bogatstvo arheološke građe i postojanje vrijednih lokaliteta trebali bi biti poticaj Vodicama za formiranje muzeja, kažu šibenski arheolozi.

U Čisti Maloj ‘hvarska’ kuća

Nalazište Čista Mala otkriveno 2007. godine iznjedrilo je izniman nalaz: ostatke nadzemne kuće s podnicom od nabijene žute gline i kružno kućno ognjište s podlogom od posloženog kamena. To je prva istražena prapovijesna kuća tzv. hvarske kulture u Dalmaciji te jedna od rijetkih iz neolitika.

Naslovnica Šibenik