Biskup Ivas u Drnišu nakon 10 godina

Piše PSD.
13. svibanj 2008. - 23:23

U pastoralnom posjetu Drnišu, nakon punih deset godina, boravio je šibenski biskup msgr. Ante Ivas, a njegov se dolazak “poklopio” i s tematskom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj se razgovaralo o obnovi i rekonstrukciji crkve Gospe od Ružarija. O radovima na crkvi i cjelokupnoj investiciji biskupa je upoznao drniški gradonačelnik Ante Dželalija.

- Obnova crkve započela je krajem prošle godine, a do sada je u obnovu crkve uloženo nešto manje od 4 milijuna kuna - kazao je drniški gradonačelnik, podsjetivši kako je u Domovinskom ratu crkva teško devastirana

. Prije dvije godine na sakralni objekt postavljeni su novi krov i fasada, u koje je Ministarstvo kulture uložilo 200 tisuća kuna te dodatnih 750 tisuća kuna za obnovu crkvenih orgulja koje je 1897. godine napravila slovenska tvrtka Braća Zupan i najveće su orgulje radionice Zupan u Hrvatskoj. Prava su rijetkost već i po tome što su sačuvane u svojem izvornom obliku, s mehaničkim prijenosom. Valja dodati da je u tijeku i kompletna restauracija unutrašnjosti crkve, koju su krajem prošle godine počeli Šibenska biskupija i tadašnje Ministarstvo razvitka, osiguravši dva milijuna kuna, a naknadno se uključio i Grad Drniš, osiguravši iz svog proračuna 919.000 kuna.

Drnišku župnu crkvu, staru više od 120 godina, Hrvatska biskupska konferencija uvrstila je među prioritetne objekte koje treba obnoviti, a za što je potrebno dodatno namaknuti još oko 850.000 kuna kako bi se uredile ispovjedaonice, sanitarni čvor i kotlovnica za centralno grijanje. Prije nego što je obišao radove na sanaciji i uređenju župne crkve Gospe od Ružarija, biskup je nazočio sjednici Gradskog vijeća Drniša, posjetio crkvu Sv. Trojstva u Sedramiću, a svečanu je misu služio u crkvi sv. Ante u Drnišu. Posjetio je i najstariju Drnišanku, 105–godišnju Iku Ponoš. Također i drniški dječji vrtić, a najmlađim Drnišanima je zasvirao na klaviru te su zajedno otpjevali pjesmu Krist na žalu. Potom je posjetio učenike osnovne i srednje škole.

                                                                                                     Matilda JELČIĆ/EPEHA