Alarmantno: Šibenskoj bolnici prijeti legionela!

Piše Joomla\CMS\User\User
13. svibanj 2008. - 17:48

Zavod za javno zdravstvo naložio je upravi Opće bolnice Šibenik da temperaturu grijane vode podigne iznad 50 i više stupnjeva Celzija kako bi se otklonila mogućnost razvoja legionele.

Budući da temperatura sad oscilira između 35 i 50 stupnjeva nužno je da se viša temperatura ustali, ukoliko se to ne postigne Zavod će uzeti i uzorke vode radi kontrole na legionelu, jer tako nalaže protokol - kaže ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Suzi Vatavuk.

Kako šibenska Opća bolnica ima jedinstven sustav vodoopskrbe Zavod je već sada napravio uzorkovanje na svim odjelima, rekla je dr. Vatavuk.
 
Odjelu za uho grlo i nos sad je isključena topla voda budući da Tehnička služba bolnice pretpostavlja da zamućenje vode na slavinama dolazi upravo s dotokom tople vode od odjela Interne do Ušnog odjela.

Inače, za razvoj legionele značajna je upravo temperatura vode između 20 i 40 stupnjeva Celzije, dočim se iznad 60 stupnjeva bakterija uništava. Bakterija legionela može dovesti do legionarske bolesti, pa je mutna voda na slavinama šibenskog ORL-a možda bila "znak" da se otkloni tehnički kvar i izbjegne dodatna mogućnost razvoja te bakterije u nedovoljno grijanoj toploj vodi.

- Odredili smo da Odjel u tom režimu ostaje do petka, a do tada će se prekontrolirati dovod tople vode. U posao oko uklanjanja kvara uključili smo tvrtku ENG 90 koja je napravila onaj dio projekta rekonstrukcije ORL-a koji se odnosi na vodovodni sustav. Međutim, i kad ovo riješimo ostaje temeljni problem obnove cijelog Odjela - kaže ravnatelj Željko Burić.

                                                                                             Jordanka Grubač/EPEHA

#OPćABOLNICAšIBENIK