StoryEditorOCM
S mora i krajaprilika za posao

Nastavlja se popunjavanje kadrova u Splitsko-dalmatinskoj županiji: DEA traži tri nova djelatnika

Piše Sandra Barčot
21. rujna 2023. - 14:49

Nastavlja se popunjavanje kadrova u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon zapošljavanja u “friško” formiranom Upravnom odjelu za upravljanje nepokretnom imovinom, izgradnju i održavanje, gdje je pročelnica Anamarija Bralić Silić njegovim izravnim premještajem iz Hrvatskog hidrografskog instituta dobila pojačanje u vidu Martina Mladena Pauka, splitskog gradskog vijećnika iz redova Domovinskog pokreta, a objavljeni su i natječaji za još četiri radna mjesta, imamo i novo traženje još troje djelatnika.

Komisija nije formirana

Naime, objavljen je natječaj za tri radna mjesta u Dalmatinskoj energetskoj agenciji (DEA). Regionalna ustanova, koja je osnovana prošle godine, treba savjetnika za energetiku, te višeg specijalista za pravne i kadrovske poslove, kao i specijalista za javnu nabavu. Svi uvjeti nadmetanja, kao i rokovi za prijavu koji teku od 18. rujna i traju 15 dana, navedeni su na internetskoj stranici agencije.

Upitali smo ravnatelja DEA-e Maria Jakića, koji je na ovu funkciju došao političkom odlukom, odnosno koalicijskim sporazumom između vladajućeg HDZ-a i tadašnjeg vodstva Domovinskog pokreta (nakon izbora u ljeto 2021. godine stranačka struktura DP-a se dupkom izmijenila, no HDZ-u za većinu u Skupštini treba i ruka Mate Šimundića, sada nezavisnog predsjednika regionalnog parlamenta, kao i Marka Žaje, aktualnog predsjednika županijskog ogranka DP-a), je li formirana i komisija za izbor budućih djelatnika.

- Komisija još nije formirana, ali ono što mogu kazati je to da ću u njoj sigurno biti ja kao ravnatelj DEA-e. Za psihološku procjenu prijavljenih i selekciju kandidata angažirana je specijalizirana tvrtka. Inače, obavijest da će se u DEA-i zapošljavati objavili smo na našem portalu, ali i putem oglasa još sredinom kolovoza kako bi svi zainteresirani na vrijeme mogli pripremiti dokumentaciju – pojašnjava proceduru izbora novih djelatnika ravnatelj Jakić.

Dok mi neformalno doznajemo da je već među političkim aktivnim članovima i HDZ-a i DP-a počelo lobiranje za zaposlenje ljudi iz njihovih redova, budući da je postignut dogovor za zapošljavanje u omjeru “jedan naprama dva”, odnosno koalicijski partner će dobiti dva mjesta za svoje ljude!

Kako nam navodi prvi čovjek, i trenutno jedini zaposleni u DEA-i Mario Jakić, u ovom trenutku provode nekoliko projekata!

- Svim zainteresiranima nudimo pomoć i u iznalaženju modela bespovratnog financiranja iz EU fondova s naglaskom na uvođenje sustava solarne energije u kućanstvu, povećanje proizvodnje energije i udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije, te posljedično smanjenje emisije stakleničkih plinova – niže nam poslove ove županijske agencije, te dodaje:

- DEA pomaže jedinicama lokalne i regionalne samouprave, ustanovama, zadrugama, trgovačkim društvima, obrtnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, privatnim iznajmljivačima, višestambenim zgradama, te malim, srednjim i velikim poduzećima da uvedu sustave solarne energije, a uvjeren sam da će se taj posao ubrzati nakon novih zapošljavanja.

Popisu učinjenog uz angažman DEA-e, Jakić dodaje i ovo:

- DEA je angažirana na više projekata! U ovom trenutku u završnoj smo fazi realizacije fotonaponske elektrane na lokaciji Doma zdravlja Mertojak. U tijeku je postupak priključenja na elektrodistributivnu mrežu HEP-a, koja je u domeni HEP ODS-a, tako da uskoro očekujemo početak njezina rada. Nadalje, DEA je, u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu SDŽ-a realizirala projektnu dokumentaciju i pripadajuće EES-ove za devet objekata koji su prijavljeni na natječaj. U tijeku je evaluacija tih projekata.

Punionica za vozila

Ističe ravnatelj da je u procesu postupak nabave za realizaciju dobave i ugradnje fotonaponske elektrane za Učenički dom Split. A u sklopu Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, SDŽ je prijavio 12 projektnih prijedloga za škole.

- Županija je, također, prijavila i projektni prijedlog energetske obnove zgrade SDŽ-a. Postupak evaluacije je još u tijeku, tako da nemamo rezultate po našoj prijavi – govori nam naš sugovornik, najavljujući:

- U razdoblju koje je pred nama planiramo sustavno praćenje potrošnje energije u SDŽ-u, donošenje mjera rokova za povećanje energetske učinkovitosti. A realizirana je i punionica za električna vozila na lokaciji upravne zgrade SDŽ-a na adresi Domovinskog rata 2, u skladu s akcijskim planom energetske učinkovitosti 2022. - 2025. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 02:08