StoryEditorOCM
DalmacijaSvečanost u Kaštelima

Ribari mogu odahnuti: konačno kreće izgradnja luke na Brižinama; Evo što je sve predviđeno projektom 'teškim' 45 milijuna kuna

27. rujna 2019. - 01:32
Župan Blaženko Boban i ministrica Marija Vučković

Odahnuli su ribari i kazali-napokon! I to nakon što je u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Kaštelima službeno otvorila radove na izgradnji i uređenju ribarske luke na Brižinama, projekta vrijednog oko 45 milijuna kuna, a kojim će se izgraditi dodatni objekti, urediti obala i povećati kapacitet prihvata brodova.

- Za ovaj projekt iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo osigurano je 36 milijuna kuna. Svjedoci smo brojnih kritika da se desetljećima u Hrvatskoj nije ulagalo u ribarstvo i ribari se često žale na postojeću infrastrukturu - kazala je Vučković.

A kako se ne bi žalili kad i ptice na granama znaju da se luka na Brižinama trebala urediti ima desetljeće, kako su svojedobno to pompozno najavljivali tadašnji državni šefovi.

Nedostatak vezova, opreme za hlađenje i slično, tek je maleni dio onoga čega radnicima koji zarađuju kruh sa sedam kora nedostaje.

Ovo je "Istranka", jedini živući brod habsburške flote: druge države od njega bi napravile turističku atrakciju, Hrvatska nema 50.000 kuna da ga spasi od propadanja

- Sada je odobreno šest projekata, dva u Istri, na Rabu, Ugljanu, Gaženica i kao najjužniji projekt Brižine. No to nije sve, jer uskoro kreće novo programsko razdoblje i ja se nadam da je ispred nas period od jedno desetak godina istinskog ulaganja u ribarsku infrastrukturu - obećala je Vučković.

- Uređenjem ove luke povećat će se kapaciteti, dobit ćemo 12 vezova, bit će saniran podmorski i nadmorski dio obalnih zidova, izgradit će se objekt za privremeno skladištenje svježe ribe i opskrbu ledom te za servis ribarskih mreža i skladištenje ambalaže, osigurat će se sanitarno-higijenskih uvjeti za posade, urediti prometnica te zelenilo. Luka će pružiti i jedan ekološki benefit jer će se tu moći zbrinjavati otpad koji nastaje uslijed ribarenja, a s druge strane imat ćemo i jaču električnu mrežu čime će se smanjiti emisija štetnih plinova u atmosferi – kazao je o projektu ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović.

Prema najavama radovi će trajati godinu dana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:29