StoryEditorOCM
DalmacijaODGOVARA NA PROZIVKE

Ravnatelja škole u Baškoj Vodi pitali smo zašto nije tražio novac za obnovu dvorane koja prijeti zdravlju učenika: Vidite samo stvari koje nisu napravljene

7. prosinca 2019. - 17:40

Nebrojeno puta na ovim su stranicama zabrinuti ravnatelji pokazivali gdje vlaže školski zidovi, upozoravali na hrđavu opremu iz učionica, a mi bismo zapisali žalopojke kako im vlast ne želi dati novac za sanaciju i da je djeci hladno i kako nikoga nije briga što nemaju uvjeta za rad, ali ovakvoj priči još nismo svjedočili.

Osnovna škola u Baškoj Vodi u lošem je stanju, a njezino vodstvo, prema riječima tamošnje vlasti, ne troši novac koji im je Županija splitsko-dalmatinska dodijelila. Iz Odjela za prosvjetu tvrde:

- Županija je u proračunu za 2019. godinu osigurala sredstva u iznosu od 217.850 kuna za sanaciju kotlovnice osnovne škole u Baškoj Vodi i 20.000 kuna za pripremne elektroinstalacijske radove. S danom 4. prosinca 2019. godine sredstva još nisu realizirana, odnosno škola ih nije potrošila i na raspolaganju su im za tu namjenu.

Upitali smo je li vodstvo škole zatražilo novac za popravak školske dvorane, o čijem smo katastrofalnom stanju ranije pisali.

- OŠ “Bariše Granića Meštra” u 2019. godini nije iskazala potrebu za saniranjem školske dvorane - odgovaraju iz ureda pročelnika Tomislava Đonlića. Poručuju kako se nadaju da će se problem riješiti kad škola aplicira na javni natječaj u kojem će se dodjeljivati sredstva za 2020. godinu.

Ravnatelj Matko Granić tvrdi da će se dvjestotinjak tisuća kuna predviđenih za sanaciju kotlovnice povući nakon završetka radova.

- Oni su u tijeku, a dio od 20.000 kuna namijenjenih elektroinstalacijskim radovima utrošeni su na materijal poput kablova, osigurača i kanalica, dok je postavljanje tog materijala donacija elektrodjelatnika s Makarske rivijere.

Na pitanje zašto nije tražio sredstva za derutnu dvoranu, odgovara:

- Do sada nisam zatražio novac za njezinu sanaciju jer sam smatrao da je važnija, kao kapitalno ulaganje, sanacija kotlovnice, za koju iskazujem potrebu već četiri godine i koja zbog svoje starosti predstavlja sigurnosni problem. U školu se stalno ulaže.

Bilo Općina Baška Voda, bilo Splitsko-dalmatinska županija, bilo škola sama preko vlastitih sredstava. Nažalost, češće se vide stvari koje nisu napravljene nego one koje jesu. Nagomilani i naslijeđeni problemi održavanja stare zgrade ne mogu se riješiti preko noći - poručuje ravnatelj, dodajući da će “skora legalizacija zgrade otvoriti mogućnosti povlačenja europskih sredstava”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:47