StoryEditorOCM
OtociJAČI OD BIROKRACIJE

Dramatičan apel župnika s najudaljenijeg otoka tjera suze: ‘Daleko smo od svih, a živote može spasiti samo 14.000 eura‘

Piše Dora Lozica
22. svibnja 2024. - 09:03
‘Kupovanje uređaja preko Doma zdravija ili Zavoda za hitnu medicinu predstavlja gotovo nemoguć zahtjev‘, smatraju jedina lastovska liječnica i otočni župnikNenad Dugi/Cropix/Ilustracija

Lastovo je najudaljeniji hrvatski naseljeni otok s niti 750 stanovnika i općinom čije je središte u istoimenom naselju.

Poznato je po mitskoj ljepoti, nedirnutoj prirodi, pripadajućim otočićima, fumarima i pokladama, bogato je stanište riba i mjesto koje najmanje jednom u životu trebate posjetiti kako biste doživjeli izvornu dinamiku mediteranskog otoka.

Međutim, iza te bajkovite priče stoje i brojni problemi života na još uvijek gotovo pa izoliranom škoju. Osim prometnih poteškoća i loše povezanosti s kopnom, najveći lastovski problem je - zdravstvena skrb. Kako se navodi na mrežnim stranicama Doma zdravlja "Ante Franulović" iz Vele Luke, koji "pokriva" i susjedni otok, Lastovci imaju tek po jednog zubara i liječnicu.

U stomatološkoj ordinaciji radi dr. Goran Karaga, a u ambulanti za obiteljsku medicinu dr. Ema Milović i medicinske sestre Matea Lešić i Emili Buković Kendjel. Upravo su doktorica Milović i Ante Tonći Prizmić, upravitelj lastovske župe sv. Kuzme i Damjana, pokrenuli humanitarnu akciju za "najobičniji" ultrazvuk koji im, kako ističu u otvorenom pismu, ne žele kupiti ni matični Dom zdravlja, ni Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Odlučili su problem riješiti sami, a građani im mogu "dati ruke" da napokon i na Lastovo doplovi najosnovniji dijagnostički uređaj. Kada se promisli da ne može skromnije od toga, vidljivo je da im za uređaj treba samo 14 tisuća eura.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- Zdravstvenu uslugu na Lastovu konstantno pokušavamo unaprijediti i stanovnicima otoka omogućiti ravnopravnost u dobivanju medicinske skrbi. Svi znamo za probleme koje udaljenost nosi, hitne intervencije, nedostupnost helikopterske službe, hitne brodice koja je u Dubrovniku, putovanje na preglede do Splita ili Dubrovnika...

U svrhu prevencije bolesti i lakšeg dijagnosticiranja hitnih stanja, želja mi je, uz Vašu pomoć, dovesti na otok ultrazvučni aparat s dvjema sondama koje će omogućiti pregled hitnih stanja abdomena, krvnih žila i srca te (uz puno vjeżbe i edukacije) u konačnici i preventivne preglede.

Budući da kupovanje uređaja preko Doma zdravija ili Zavoda za hitnu medicinu predstavlja gotovo nemoguć zahtjev, ovim putem Vas želim pozvati da skupa uz donacije kupimo otočni ultrazvuk.

Taj uređaj neće biti ni moj, niti Doma zdravlja, a niti Zavoda za hitnu medicinu, već Vaš, odnosno Naš zajednički! Otok bi imao svoj ultrazvuk koji će ostati ovdje bez obzira koliko se liječnika i medicinskog osoblja, vlasti i uprava, domova zdravlja promijenilo.

Ultrazvuk je prijeko potreban na ovako udaljenoj lokaciji u svrhu brže dijagnostike. Prije nekoliko tjedana prošla sam i položila tečaj za brzu dijagnostiku ultrazvukom.

U kontaktu sam s hrvatskom tvrtkom "Stiv med" koja je dala ponudu za prijenosni ultrazvuk s dvije sonde. Ponudu na iznos od 14 tisuća eura također prilažem uz ovo pismo.

Uređaj je prijenosan što uvelike olakšava korištenje u slučaju nepokretnosti pacijenta. Sastoji se od tableta na kojem se može zabilježiti snimka ultrazvuka i poslati specijalistima kad se odlazi negdje na pregled. Ima dvije sonde, jednu kojom pregledavamo krvne žile i srce te drugu koja omogućuje pregled abdomena i pluća.

Smatram da je ovo izvrsna prilika da se udružimo u svrhu poboljšanja medicinske usluge otoka. Svjesna sam toga da stiže sezona, svi ste u maksimalnim pripremama i fokusu na ljeto.

Kako se Vi pripremate, tako se i mi pripremamo na utrostručenje obujma posla, na puno hitnih kompliciranih intervencija... Mišljenja sam da je sada idealan trenutak da se uređaj dovede na otok, radi zdravija svih nas i naših gostiju.

U moje ime i u ime svih zdravstvenih djelatnika na Lastovu, unaprijed Vam zahvaljujem na svakoj Vašoj donaciji.

S poštovanjem, Ema Milović, dr. med. i don Tonći Ante Prizmić, upravitelj župe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 12:18