StoryEditorOCM
Dalmacijazločin četnika i talijana u čišlima

Ogorčenu rodbinu smiruje omiški gradonačelnik: Popravit ćemo spomenik, samo se ne svađajte

Piše PSD.
1. listopada 2015. - 14:49
Ma žalosno je što se više ni imena ubijenih i poklanih ne vide.

Spomenik je odavno devastiran, a oni samo zalili novi asfalt oko njega, ni uredili ga nisu. I evo vidite, umisto dva prijašnja nivoa oko spomenika, pa i dvi klupe su nekada tu bile, malo zelenila, sada imate parkiralište – u hipu, razočarano nam govore trojica mještana Čišala, u zaleđu Omiša, Stipe Šaškor, Ljubo Čović i Ivo Šaškor, dok nam pokazuju spomenik žrtvama četničkog pokolja iz Drugog svjetskog rata.

Volonterski rad


Nalazi se uz cestu, iznad Osnovne škole koja nosi ime “1. listopada 1942. godine”, kada su talijanski fašisti zajedno s četničkim hordama ubili i poklali mještane, redom starce, ženu i djecu; njih 107 stradalo je od neprijateljske ruke.

Stanovnici su to bili zaselaka od Gata do Zvečanja, a baš iz Čišala stradalo je njih dvadeset i sedmero. I njima u sjećanje se ovaj spomenik podigao 1986. godine. Tadašnja Općina Omiš financirala je materijal, a mještani volonterskim radom uredili spomen-obilježje. Pa je početkom devedesetih s njega nestala petokraka, neke ploče su razbijene, no okoliš spomenika se sačuvao sve do prije petnaestak dana. Kada je asfalt naliven, i njegovo okruženje postalo – parkiralište.

Mene odma prijavili za skale


– Ovdi je trebao biti i spomenik našem junaku iz Domovinskog rata Anti Šaškoru, no sve se završilo s asfaltom. Niko vam nije protiv da se prostor osmisli, uredi, pa škola i crkva su nam jedine institucije u mistu, triba to biti uređeno. No ovo se ne može nazvati uređivanje – iznose nam mještani, poprilično tužni zbog novog izgleda spomenika, s kojega ploče s imenima otpadaju, nestaju slova imena nesretnih ljudi, pa dvojicu Šaškora i jednog Čovića ljuti ta nebriga. Otkrivaju nam kako su uputili i pismo građevinskoj inspekciji, no nema odgovora.

– Zato su odmah mene prijavili kada sam zida skale na svojoj zemlji – smije se gorko Ivo, još jednom ističući kako svoje žrtve mještani ne smiju zaboraviti: – Pa tu su nam dide, babe, ujci, stričevi... Svako od nas iz Čišala ima nekog svog ko je tada strada!

A kako je došlo do toga da se prostor oko spomenika “zalije” asfaltom, upitali smo i Ivana Kovačića, gradonačelnika Omiša.

– Predsjednik Mjesnog odbora Čišla Juranović i ravnatelj Osnovne škole Sladoljević prije ljeta su bili kod mene i tražili uređenje prostora oko spomenika kako bi se mogao okretati školski autobus.

U tom nisam ništa vidio sporno, vjerujem mještanima kada dođu s problemima, i u Gradu smo se složili kako to treba riješiti. Izašli smo u susret školi i mjesnom odboru, znajući kako je spomenik devastiran, ali barem da riješimo taj dio za okretište i sigurnost djece uoči nove školske godine.

Izdvojili smo oko 50.000 kuna, sada je prostor asfaltiran i nisam mogao sumnjati u predstavnike Mjesnog odbora Čišla, no ako ima problema i svađa među mještanima, i ako nam upute zahtjev da se riješe ploče na spomeniku i uredi ga se, Grad će u suradnji s Ministarstvom kulture to i financirati.

Ne želimo da se mještani svađaju – kratak je bio poteštat grada na ušću Cetine, koji je upoznat s cijelom situacijom, no kako Grad radi i surađuje s mjesnim odborima, nije dovodio u pitanje potrebu domicilnog stanovništva i njihovih predstavnika koji su mu se obratili za uređenje okoliša spomenika.

PIŠE: Sandra BARČOT,
FOTO: Nikola VILIĆ/CROPIX


A di van je nesta zakon?!

Ljuti nas što se nije poštovala zakonska procedura, trebao je biti projekt pa dan na javni uvid i onda ga uputiti Ministarstvu kulture. Mi vam samo želimo poštivanje zakona i, naravno, dobrobit naše djece. Oko 150 ih je u školi, iz Gata, Ostrvica, Zvečanja, Seoca i Čišala, pa su prvo kazali da se dio oko spomenika uređuje za autobus i kako bi djeca bila sigurnija pri ulasku i izlasku iz autobusa. No, umjesto okretišta, ovdi vam se parkiraju nastavnici iako imaju veliki parking dole, iza škole – kazuju nam trojica mještana, doduše pokazujući, osim autobusa, prazni prostor oko spomenika, a razlog je jednostavan – štrajk nastavnika.







Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:09