stdClass Object ( [id] => 1388049 [title] => Šibenska profesorica ‘zna znanje‘, približila je učenicima latinski jezik maksimalno: ‘Koriste ga u svakodnevnom životu‘ [alias] => sibenska-profesorica-zna-znanje-priblizila-je-ucenicima-latinski-jezik-maksimalno-koriste-ga-u-svakodnevnom-zivotu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O tempora, o mores! Rekli bi vjerojatno stari Rimljani da im je vidjeti današnji svijet i njegove običaje, a tek kakav usklik bi im se oteo kada bi shvatili da je engleski jezik postao ono što je nekada bio latinski!

Ali ako se pita Šibenčanku Deanu Karađole Radovčić, latinski jezik, za koji lakonski kažemo da je odavno mrtav, itekako je živ! Prisutan je, reći će, svuda oko nas, ne samo u baštini koju čuvamo i kojom se hvalimo, već i u svakidašnjem životu. Dovoljno je reći da idete u ljekarnu, kod dermatologa, otorinolaringologa, da imate bronhitis ili da želite ojačati svoju muskulaturu, pa da bude jasno kako latinski znate a da toga niste ni svjesni!

Zato, potvrdit će Deana, nema dana da i oni koji nikada nisu učili nijednu latinsku deklinaciju ili konjugaciju glagola, ne izgovore poneku riječ koja potječe iz latinskog, pogotovo ako se raspričaju na engleskom. Devedeset posto engleskog vokabulara dolazi iz latinskog, napominje ova svestrana Šibenčanka. Uostalom kao i sama riječ vokabular!

Napisala i knjigu

Deana Karađole Radovčić profesorica je latinskog i talijanskog jezika s književnosti te predaje u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića i Medicinskoj školi. Uz to je i turistička vodičica i zaljubljenica u rodni Šibenik i njegovu baštinu. Aktivna je članica Društva za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac” koje je, usput rečeno, za svoj rad na obnovi, očuvanju i promociji šibenske graditeljske baštine dobilo i Nagradu Ministarstva kulture.

Deana je i članica uredništva časopisa “Juraj” koje izdaje Društvo, a svoju ljubav prema kulturnoj baštini i latinskom jeziku objedinila je u tematskoj turističkoj ruti u kojoj povijest grada interpretira kroz latinske natpise koji i danas krase portale gradskih palača, kuće, crkve, ulice... I to u gradu koji nema svoju antičku prošlost poput obližnjeg Skradina ili susjednog Zadra, Trogira i Splita, jer su ga, kako je poznato, osnovali Hrvati. O tim natpisima Deana Karađole Radovčić napisala je i knjigu pod nazivom “Scripta latina in urbe Sebenico – Latinski natpisi u gradu Šibeniku”, a objavljena je 2016. godine u povodu 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada.

---

image

Šibenske ulice pune su latinskih naziva

Nikša Stipaničev/Cropix
---

No, puki je slučaj htio da Deana postane profesorica latinskog jezika i književnosti. Kada je otišla na studij na Filozofski fakultet u Zagreb imala je drugačiju želju.

– Moja je želja oduvijek bila da studiram talijanski i engleski, ali igrom slučaja sam upisala latinski. Računala sam da ću se prebaciti na engleski na drugoj godini, ali kada sam vidjela što je to i što sve učimo, ostala sam na latinskom. I ja sam u početku kao i većina mislila što će mi latinski, to je mrtav jezik, ali s tim studijem sam dobila toliko opće kulture, naučila se upornosti i preciznosti zato što sam sebi govorila da to hoću, mogu i moram. Svemu tomu danas učim i svoje učenike – uz smijeh govori Deana, koja se nakon završenog studija vratila u rodni Šibenik i vrlo brzo zaposlila najprije u Medicinskoj školi, a kasnije i u Gimnaziji Antuna Vrančića. Predavati latinski budućim farmaceutima, liječnicima i medicinskim sestrama u početku joj nije bilo nimalo lako.

Ispravljam i liječnike

– Diplomirala sam klasični latinski, a kada sam počela predavati u Medicinskoj školi toliko me privuklo kad sam vidjela koliko živi taj jezik i danas. Prvo sam morala naučiti sve te upale, bolesti, liječenje, dijelove tijela, jer to nismo učili na fakultetu. Ali brzo sam to svladala, a danas ako idem kod doktora i njih ponekad ispravljam u gramatici. Oni u nalazu napišu skraćeno, recimo, FDM? Što je to? Vi ne znate, a ja znam da je to fractura dextra manus.

Doktor mi kaže da piše kratice jer je zaboravio gramatiku! Ili recimo, kada sa svojim učenicima idem na teren i obilazimo ljekarne, oni vide kako se liječnik obraća farmaceutu na latinskom. Recimo, imate problema s kožom i dermatolog napiše farmaceutu sastojke za kremu koju treba napraviti. Naravno, na latinskom. Pa kako je onda latinski mrtav jezik – pita se šibenska profesorica, koja svoju ljubav prema latinskom i kulturi, odnosno civilizaciji u kojoj je nastao, nesebično prenosi na svoje učenike te ih često vodi na školska natjecanja na kojima su čak tri puta bili najbolji u državi.

– Danas smo totalno u virtualnom svijetu, pa kažemo “personal computer”. I to je latinski. Persona je osoba, a computo, computare je zbrajati. Latinski jezik je za druge europske jezike toliko važan kao što je matematika važna za prirodne znanosti. Devedeset posto riječi u engleskom je latinskog korijena ili u njemačkom, a kada naučiš gramatiku latinskog znaš gramatiku svih romanskih jezika – ističe Deana. Ipak, svjesna je koliko je mladima, koji nerijetko ne znaju ni hrvatsku gramatiku, teško učiti latinsku. Zato njihovu pozornost dobije radeći različite projekte na kojima uče o rimskoj i antičkoj kulturi, o govorništvu, velikom Ciceronu ili Petroniju i razmetljivom Trimalhionu i njegovim gozbama.

O tim temama učenici rade i igrokaze, snimaju skečeve, uče povezivati i prepoznavati ljude i pojave koje postoje i u današnje vrijeme, razviju kritičko mišljenje i nauče iznijeti svoj stav. A to je onda pravo učenje za život – uvjerena je Deana Karađole Radovčić.

---

image

Šibenske ulice pune su latinskih naziva

Nikša Stipaničev/Cropix
---

U tom procesu, međutim, ne uče samo đaci. I njihova profesorica je u nastojanjima da mladima zorno približi latinski jezik i vodeći ih po gradu i sama otkrila brojnost latinskih natpisa i izreka uklesanih po šibenskim portalima, vratnicama i crkvama.

– To sam pokazala učenicima, a pokazujem i turistima: šibenske palače imaju i ugaone stupove, a što je plemićka obitelj bila bogatija to je stup bio viši. Najviši u Šibeniku nalazi se na palači Divnić nedaleko katedrale sv. Jakova. Šibenčani su mislili i na životinje, pa u Kalelargi imamo dvije kamene posude za vodu za pse, uklesane u zid palače. To je jedini takav primjer u Dalmaciji, a na posudama je natpis Amor d cane – objašnjava Deana Karađole Radovčić i dodaje kako talijanski turisti u takvim pričama posebno guštaju, a engleski pak brzo shvate povezanost svog i latinskog jezika.

U svojoj knjizi, pak, popisala je 58 latinskih natpisa, ali ih, ističe, ima daleko više, pa je možda vrijeme da knjiga dobije i novo, prošireno izdanje.

Natpisi govore
o prošlosti grada

– U gradu je dosta religioznih natpisa poput onih: “Neka Bog štiti moj ulaz i izlaz”, “Pomozi mi Bože i bit ću spašen”, “S visina sve...”. More je tih natpisa. Neki su zahvale, a neki i prave životne mudrosti poput onog na palači Foscolo “Memento mori et vinces – Sjeti se da si smrtan i pobijedit ćeš”. Meni je možda najdraži u Ulici Jurja Dalmatinca “Sjeti se mene koji sam nekoć bio što ti jesi, a sad sam ono što ćeš ti brzo biti”.

---

image

Prošlost Šibenika učenicima i turistima priča kroz latinske natpise po gradu

Nikša Stipaničev/Cropix
------
image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

Iza svakog od tih natpisa cijela je priča koja govori o prošlosti grada i zato uvijek ponavljam latinski jezik definitivno živi. Naravno ovo je srednjovjekovni, nije klasični latinski, a latinizama ima more. Moji učenici u klasičnoj gimnaziji tijekom školovanja nauče više od stotinu latinskih poslovica, a o tome snimaju i skečeve povezujući neku svoju životnu situaciju s određenom poslovicom. Tako je jedna učenica jedina dobila 5 iz geografije, a kada ju je druga prozvala da je prepisivala, odgovorila je “Jedan svjedok, kao nijedan – Testis unus, testis nullus”!

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO KAŽE DA JE MRTAV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => TKO KAŽE DA JE MRTAV 2 0 7334 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-10 10:26:15 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-12 13:09:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-12 13:08:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šibenska profesorica 'zna znanje', približila je učenicima latinski jezik maksimalno: 'Koriste ga u svakodnevnom životu' page_title=Šibenska profesorica 'zna znanje', približila je učenicima latinski jezik maksimalno: 'Koriste ga u svakodnevnom životu' [metakey] => Deana Karađole Radovčić, latinski jezik, šibenska profesorica, vodičica, latinski nije mrtav [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036930.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036929.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036928.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036926.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036923.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036909.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036903.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036902.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036901.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036898.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036900.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036897.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036834.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036890.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036895.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27036892.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ona je prona\u0161la na\u010din kako latinski u\u010diniti zanimljivim<\/p>","

\u0160ibenske ulice pune su latinskih naziva<\/p>","

\u2019U gradu je dosta religioznih natpisa poput onih: Neka Bog \u0161titi moj ulaz i izlaz\u2019<\/p>","","","","

Pro\u0161lost \u0160ibenika u\u010denicima i turistima pri\u010da kroz latinske natpise po gradu<\/p>","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1258","hd_27036930_1920.jpg":"1920x1080","k_27036930_1280.jpg":"1280x1280","k_27036930_1024.jpg":"1024x1024","k_27036930_640.jpg":"640x640","k_27036930_480.jpg":"480x480","k_27036930_340.jpg":"340x340","k_27036930_220.jpg":"220x220","o_27036930_1280.jpg":"1280x838","o_27036930_1024.jpg":"1024x670","o_27036930_640.jpg":"640x419","o_27036930_480.jpg":"480x314","o_27036930_340.jpg":"340x222","o_27036930_220.jpg":"220x144","h_27036930_1280.jpg":"1280x854","h_27036930_1024.jpg":"1024x683","h_27036930_640.jpg":"640x427","h_27036930_480.jpg":"480x320","h_27036930_340.jpg":"340x227","h_27036930_220.jpg":"220x147","pp_27036930_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036930_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036930_640.jpg":"640x814","pp_27036930_480.jpg":"480x611","pp_27036930_340.jpg":"340x432","pp_27036930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27036929_1920.jpg":"1920x1080","k_27036929_1280.jpg":"1280x1280","k_27036929_1024.jpg":"1024x1024","k_27036929_640.jpg":"640x640","k_27036929_480.jpg":"480x480","k_27036929_340.jpg":"340x340","k_27036929_220.jpg":"220x220","o_27036929_1280.jpg":"1280x853","o_27036929_1024.jpg":"1024x682","o_27036929_640.jpg":"640x426","o_27036929_480.jpg":"480x320","o_27036929_340.jpg":"340x226","o_27036929_220.jpg":"220x146","h_27036929_1280.jpg":"1280x854","h_27036929_1024.jpg":"1024x683","h_27036929_640.jpg":"640x427","h_27036929_480.jpg":"480x320","h_27036929_340.jpg":"340x227","h_27036929_220.jpg":"220x147","pp_27036929_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036929_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036929_640.jpg":"640x814","pp_27036929_480.jpg":"480x611","pp_27036929_340.jpg":"340x432","pp_27036929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_27036928_1920.jpg":"1920x1080","k_27036928_1280.jpg":"1280x1280","k_27036928_1024.jpg":"1024x1024","k_27036928_640.jpg":"640x640","k_27036928_480.jpg":"480x480","k_27036928_340.jpg":"340x340","k_27036928_220.jpg":"220x220","o_27036928_1280.jpg":"1280x904","o_27036928_1024.jpg":"1024x723","o_27036928_640.jpg":"640x452","o_27036928_480.jpg":"480x339","o_27036928_340.jpg":"340x240","o_27036928_220.jpg":"220x155","h_27036928_1280.jpg":"1280x854","h_27036928_1024.jpg":"1024x683","h_27036928_640.jpg":"640x427","h_27036928_480.jpg":"480x320","h_27036928_340.jpg":"340x227","h_27036928_220.jpg":"220x147","pp_27036928_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036928_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036928_640.jpg":"640x814","pp_27036928_480.jpg":"480x611","pp_27036928_340.jpg":"340x432","pp_27036928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27036926_1920.jpg":"1920x1080","k_27036926_1280.jpg":"1280x1280","k_27036926_1024.jpg":"1024x1024","k_27036926_640.jpg":"640x640","k_27036926_480.jpg":"480x480","k_27036926_340.jpg":"340x340","k_27036926_220.jpg":"220x220","o_27036926_1280.jpg":"1280x853","o_27036926_1024.jpg":"1024x682","o_27036926_640.jpg":"640x426","o_27036926_480.jpg":"480x320","o_27036926_340.jpg":"340x226","o_27036926_220.jpg":"220x146","h_27036926_1280.jpg":"1280x854","h_27036926_1024.jpg":"1024x683","h_27036926_640.jpg":"640x427","h_27036926_480.jpg":"480x320","h_27036926_340.jpg":"340x227","h_27036926_220.jpg":"220x147","pp_27036926_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036926_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036926_640.jpg":"640x814","pp_27036926_480.jpg":"480x611","pp_27036926_340.jpg":"340x432","pp_27036926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27036923_1920.jpg":"1920x1080","k_27036923_1280.jpg":"1280x1280","k_27036923_1024.jpg":"1024x1024","k_27036923_640.jpg":"640x640","k_27036923_480.jpg":"480x480","k_27036923_340.jpg":"340x340","k_27036923_220.jpg":"220x220","o_27036923_1280.jpg":"1280x1920","o_27036923_1024.jpg":"1024x1536","o_27036923_640.jpg":"640x960","o_27036923_480.jpg":"480x720","o_27036923_340.jpg":"340x510","o_27036923_220.jpg":"220x330","h_27036923_1280.jpg":"1280x854","h_27036923_1024.jpg":"1024x683","h_27036923_640.jpg":"640x427","h_27036923_480.jpg":"480x320","h_27036923_340.jpg":"340x227","h_27036923_220.jpg":"220x147","pp_27036923_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036923_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036923_640.jpg":"640x814","pp_27036923_480.jpg":"480x611","pp_27036923_340.jpg":"340x432","pp_27036923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27036909_1920.jpg":"1920x1080","k_27036909_1280.jpg":"1280x1280","k_27036909_1024.jpg":"1024x1024","k_27036909_640.jpg":"640x640","k_27036909_480.jpg":"480x480","k_27036909_340.jpg":"340x340","k_27036909_220.jpg":"220x220","o_27036909_1280.jpg":"1280x1920","o_27036909_1024.jpg":"1024x1536","o_27036909_640.jpg":"640x960","o_27036909_480.jpg":"480x720","o_27036909_340.jpg":"340x510","o_27036909_220.jpg":"220x330","h_27036909_1280.jpg":"1280x854","h_27036909_1024.jpg":"1024x683","h_27036909_640.jpg":"640x427","h_27036909_480.jpg":"480x320","h_27036909_340.jpg":"340x227","h_27036909_220.jpg":"220x147","pp_27036909_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036909_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036909_640.jpg":"640x814","pp_27036909_480.jpg":"480x611","pp_27036909_340.jpg":"340x432","pp_27036909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_27036903_1920.jpg":"1920x1080","k_27036903_1280.jpg":"1280x1280","k_27036903_1024.jpg":"1024x1024","k_27036903_640.jpg":"640x640","k_27036903_480.jpg":"480x480","k_27036903_340.jpg":"340x340","k_27036903_220.jpg":"220x220","o_27036903_1280.jpg":"1280x796","o_27036903_1024.jpg":"1024x636","o_27036903_640.jpg":"640x398","o_27036903_480.jpg":"480x298","o_27036903_340.jpg":"340x211","o_27036903_220.jpg":"220x136","h_27036903_1280.jpg":"1280x854","h_27036903_1024.jpg":"1024x683","h_27036903_640.jpg":"640x427","h_27036903_480.jpg":"480x320","h_27036903_340.jpg":"340x227","h_27036903_220.jpg":"220x147","pp_27036903_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036903_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036903_640.jpg":"640x814","pp_27036903_480.jpg":"480x611","pp_27036903_340.jpg":"340x432","pp_27036903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27036902_1920.jpg":"1920x1080","k_27036902_1280.jpg":"1280x1280","k_27036902_1024.jpg":"1024x1024","k_27036902_640.jpg":"640x640","k_27036902_480.jpg":"480x480","k_27036902_340.jpg":"340x340","k_27036902_220.jpg":"220x220","o_27036902_1280.jpg":"1280x853","o_27036902_1024.jpg":"1024x682","o_27036902_640.jpg":"640x426","o_27036902_480.jpg":"480x320","o_27036902_340.jpg":"340x226","o_27036902_220.jpg":"220x146","h_27036902_1280.jpg":"1280x854","h_27036902_1024.jpg":"1024x683","h_27036902_640.jpg":"640x427","h_27036902_480.jpg":"480x320","h_27036902_340.jpg":"340x227","h_27036902_220.jpg":"220x147","pp_27036902_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036902_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036902_640.jpg":"640x814","pp_27036902_480.jpg":"480x611","pp_27036902_340.jpg":"340x432","pp_27036902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_27036901_1920.jpg":"1920x1080","k_27036901_1280.jpg":"1280x1280","k_27036901_1024.jpg":"1024x1024","k_27036901_640.jpg":"640x640","k_27036901_480.jpg":"480x480","k_27036901_340.jpg":"340x340","k_27036901_220.jpg":"220x220","o_27036901_1280.jpg":"1280x883","o_27036901_1024.jpg":"1024x706","o_27036901_640.jpg":"640x441","o_27036901_480.jpg":"480x331","o_27036901_340.jpg":"340x234","o_27036901_220.jpg":"220x151","h_27036901_1280.jpg":"1280x854","h_27036901_1024.jpg":"1024x683","h_27036901_640.jpg":"640x427","h_27036901_480.jpg":"480x320","h_27036901_340.jpg":"340x227","h_27036901_220.jpg":"220x147","pp_27036901_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036901_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036901_640.jpg":"640x814","pp_27036901_480.jpg":"480x611","pp_27036901_340.jpg":"340x432","pp_27036901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_27036898_1920.jpg":"1920x1080","k_27036898_1280.jpg":"1280x1280","k_27036898_1024.jpg":"1024x1024","k_27036898_640.jpg":"640x640","k_27036898_480.jpg":"480x480","k_27036898_340.jpg":"340x340","k_27036898_220.jpg":"220x220","o_27036898_1280.jpg":"1280x836","o_27036898_1024.jpg":"1024x669","o_27036898_640.jpg":"640x418","o_27036898_480.jpg":"480x313","o_27036898_340.jpg":"340x222","o_27036898_220.jpg":"220x143","h_27036898_1280.jpg":"1280x854","h_27036898_1024.jpg":"1024x683","h_27036898_640.jpg":"640x427","h_27036898_480.jpg":"480x320","h_27036898_340.jpg":"340x227","h_27036898_220.jpg":"220x147","pp_27036898_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036898_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036898_640.jpg":"640x814","pp_27036898_480.jpg":"480x611","pp_27036898_340.jpg":"340x432","pp_27036898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_27036900_1920.jpg":"1920x1080","k_27036900_1280.jpg":"1280x1280","k_27036900_1024.jpg":"1024x1024","k_27036900_640.jpg":"640x640","k_27036900_480.jpg":"480x480","k_27036900_340.jpg":"340x340","k_27036900_220.jpg":"220x220","o_27036900_1280.jpg":"1280x839","o_27036900_1024.jpg":"1024x671","o_27036900_640.jpg":"640x419","o_27036900_480.jpg":"480x314","o_27036900_340.jpg":"340x222","o_27036900_220.jpg":"220x144","h_27036900_1280.jpg":"1280x854","h_27036900_1024.jpg":"1024x683","h_27036900_640.jpg":"640x427","h_27036900_480.jpg":"480x320","h_27036900_340.jpg":"340x227","h_27036900_220.jpg":"220x147","pp_27036900_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036900_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036900_640.jpg":"640x814","pp_27036900_480.jpg":"480x611","pp_27036900_340.jpg":"340x432","pp_27036900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27036897_1920.jpg":"1920x1080","k_27036897_1280.jpg":"1280x1280","k_27036897_1024.jpg":"1024x1024","k_27036897_640.jpg":"640x640","k_27036897_480.jpg":"480x480","k_27036897_340.jpg":"340x340","k_27036897_220.jpg":"220x220","o_27036897_1280.jpg":"1280x853","o_27036897_1024.jpg":"1024x682","o_27036897_640.jpg":"640x426","o_27036897_480.jpg":"480x320","o_27036897_340.jpg":"340x226","o_27036897_220.jpg":"220x146","h_27036897_1280.jpg":"1280x854","h_27036897_1024.jpg":"1024x683","h_27036897_640.jpg":"640x427","h_27036897_480.jpg":"480x320","h_27036897_340.jpg":"340x227","h_27036897_220.jpg":"220x147","pp_27036897_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036897_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036897_640.jpg":"640x814","pp_27036897_480.jpg":"480x611","pp_27036897_340.jpg":"340x432","pp_27036897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_27036834_1920.jpg":"1920x1080","k_27036834_1280.jpg":"1280x1280","k_27036834_1024.jpg":"1024x1024","k_27036834_640.jpg":"640x640","k_27036834_480.jpg":"480x480","k_27036834_340.jpg":"340x340","k_27036834_220.jpg":"220x220","o_27036834_1280.jpg":"1280x841","o_27036834_1024.jpg":"1024x673","o_27036834_640.jpg":"640x420","o_27036834_480.jpg":"480x315","o_27036834_340.jpg":"340x223","o_27036834_220.jpg":"220x144","h_27036834_1280.jpg":"1280x854","h_27036834_1024.jpg":"1024x683","h_27036834_640.jpg":"640x427","h_27036834_480.jpg":"480x320","h_27036834_340.jpg":"340x227","h_27036834_220.jpg":"220x147","pp_27036834_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036834_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036834_640.jpg":"640x814","pp_27036834_480.jpg":"480x611","pp_27036834_340.jpg":"340x432","pp_27036834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27036890_1920.jpg":"1920x1080","k_27036890_1280.jpg":"1280x1280","k_27036890_1024.jpg":"1024x1024","k_27036890_640.jpg":"640x640","k_27036890_480.jpg":"480x480","k_27036890_340.jpg":"340x340","k_27036890_220.jpg":"220x220","o_27036890_1280.jpg":"1280x853","o_27036890_1024.jpg":"1024x682","o_27036890_640.jpg":"640x426","o_27036890_480.jpg":"480x320","o_27036890_340.jpg":"340x226","o_27036890_220.jpg":"220x146","h_27036890_1280.jpg":"1280x854","h_27036890_1024.jpg":"1024x683","h_27036890_640.jpg":"640x427","h_27036890_480.jpg":"480x320","h_27036890_340.jpg":"340x227","h_27036890_220.jpg":"220x147","pp_27036890_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036890_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036890_640.jpg":"640x814","pp_27036890_480.jpg":"480x611","pp_27036890_340.jpg":"340x432","pp_27036890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27036895_1920.jpg":"1920x1080","k_27036895_1280.jpg":"1280x1280","k_27036895_1024.jpg":"1024x1024","k_27036895_640.jpg":"640x640","k_27036895_480.jpg":"480x480","k_27036895_340.jpg":"340x340","k_27036895_220.jpg":"220x220","o_27036895_1280.jpg":"1280x853","o_27036895_1024.jpg":"1024x682","o_27036895_640.jpg":"640x426","o_27036895_480.jpg":"480x320","o_27036895_340.jpg":"340x226","o_27036895_220.jpg":"220x146","h_27036895_1280.jpg":"1280x854","h_27036895_1024.jpg":"1024x683","h_27036895_640.jpg":"640x427","h_27036895_480.jpg":"480x320","h_27036895_340.jpg":"340x227","h_27036895_220.jpg":"220x147","pp_27036895_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036895_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036895_640.jpg":"640x814","pp_27036895_480.jpg":"480x611","pp_27036895_340.jpg":"340x432","pp_27036895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_27036892_1920.jpg":"1920x1080","k_27036892_1280.jpg":"1280x1280","k_27036892_1024.jpg":"1024x1024","k_27036892_640.jpg":"640x640","k_27036892_480.jpg":"480x480","k_27036892_340.jpg":"340x340","k_27036892_220.jpg":"220x220","o_27036892_1280.jpg":"1280x1920","o_27036892_1024.jpg":"1024x1536","o_27036892_640.jpg":"640x960","o_27036892_480.jpg":"480x720","o_27036892_340.jpg":"340x510","o_27036892_220.jpg":"220x330","h_27036892_1280.jpg":"1280x854","h_27036892_1024.jpg":"1024x683","h_27036892_640.jpg":"640x427","h_27036892_480.jpg":"480x320","h_27036892_340.jpg":"340x227","h_27036892_220.jpg":"220x147","pp_27036892_1280.jpg":"1280x1628","pp_27036892_1024.jpg":"1024x1303","pp_27036892_640.jpg":"640x814","pp_27036892_480.jpg":"480x611","pp_27036892_340.jpg":"340x432","pp_27036892_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8311167 Threads: 4 Questions: 1631002289 Slow queries: 4998961 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113359591 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/sibenska-profesorica-zna-znanje-priblizila-je-ucenicima-latinski-jezik-maksimalno-koriste-ga-u-svakodnevnom-zivotu-1388049 [printLink] => /dalmacija/obala/sibenska-profesorica-zna-znanje-priblizila-je-ucenicima-latinski-jezik-maksimalno-koriste-ga-u-svakodnevnom-zivotu-1388049?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745253 [name] => Deana Karađole Radovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 13:08:50 [main_article_id] => 0 [alias] => deana-karadole-radovcic [link] => /tag/deana-karadole-radovcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 758836 [name] => latinski jezik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 15:09:55 [main_article_id] => 0 [alias] => latinski-jezik [link] => /tag/latinski-jezik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 758837 [name] => šibenska profesorica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 15:09:56 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenska-profesorica [link] => /tag/sibenska-profesorica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758838 [name] => vodičica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 15:09:56 [main_article_id] => 0 [alias] => vodicica [link] => /tag/vodicica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 758839 [name] => latinski nije mrtav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 15:09:56 [main_article_id] => 0 [alias] => latinski-nije-mrtav [link] => /tag/latinski-nije-mrtav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO KAŽE DA JE MRTAV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šibenska profesorica ‘zna znanje‘, približila je učenicima latinski jezik maksimalno: ‘Koriste ga u svakodnevnom životu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036930.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Ona je pronašla način kako latinski učiniti zanimljivim

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036930.jpg [title] =>

Ona je pronašla način kako latinski učiniti zanimljivim

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036929.jpg [title] =>

Šibenske ulice pune su latinskih naziva

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036928.jpg [title] =>

’U gradu je dosta religioznih natpisa poput onih: Neka Bog štiti moj ulaz i izlaz’

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036926.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036923.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036909.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036903.jpg [title] =>

Prošlost Šibenika učenicima i turistima priča kroz latinske natpise po gradu

Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036902.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036901.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036898.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036900.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036897.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036834.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036890.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036895.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27036892.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O tempora, o mores! Rekli bi vjerojatno stari Rimljani da im je vidjeti današnji svijet i njegove običaje, a tek kakav usklik bi im se oteo kada bi shvatili da je engleski jezik postao ono što je nekada bio latinski!

Ali ako se pita Šibenčanku Deanu Karađole Radovčić, latinski jezik, za koji lakonski kažemo da je odavno mrtav, itekako je živ! Prisutan je, reći će, svuda oko nas, ne samo u baštini koju čuvamo i kojom se hvalimo, već i u svakidašnjem životu. Dovoljno je reći da idete u ljekarnu, kod dermatologa, otorinolaringologa, da imate bronhitis ili da želite ojačati svoju muskulaturu, pa da bude jasno kako latinski znate a da toga niste ni svjesni!

Zato, potvrdit će Deana, nema dana da i oni koji nikada nisu učili nijednu latinsku deklinaciju ili konjugaciju glagola, ne izgovore poneku riječ koja potječe iz latinskog, pogotovo ako se raspričaju na engleskom. Devedeset posto engleskog vokabulara dolazi iz latinskog, napominje ova svestrana Šibenčanka. Uostalom kao i sama riječ vokabular!

Napisala i knjigu

Deana Karađole Radovčić profesorica je latinskog i talijanskog jezika s književnosti te predaje u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića i Medicinskoj školi. Uz to je i turistička vodičica i zaljubljenica u rodni Šibenik i njegovu baštinu. Aktivna je članica Društva za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac” koje je, usput rečeno, za svoj rad na obnovi, očuvanju i promociji šibenske graditeljske baštine dobilo i Nagradu Ministarstva kulture.

Deana je i članica uredništva časopisa “Juraj” koje izdaje Društvo, a svoju ljubav prema kulturnoj baštini i latinskom jeziku objedinila je u tematskoj turističkoj ruti u kojoj povijest grada interpretira kroz latinske natpise koji i danas krase portale gradskih palača, kuće, crkve, ulice... I to u gradu koji nema svoju antičku prošlost poput obližnjeg Skradina ili susjednog Zadra, Trogira i Splita, jer su ga, kako je poznato, osnovali Hrvati. O tim natpisima Deana Karađole Radovčić napisala je i knjigu pod nazivom “Scripta latina in urbe Sebenico – Latinski natpisi u gradu Šibeniku”, a objavljena je 2016. godine u povodu 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada.

---

image

Šibenske ulice pune su latinskih naziva

Nikša Stipaničev/Cropix
---

No, puki je slučaj htio da Deana postane profesorica latinskog jezika i književnosti. Kada je otišla na studij na Filozofski fakultet u Zagreb imala je drugačiju želju.

– Moja je želja oduvijek bila da studiram talijanski i engleski, ali igrom slučaja sam upisala latinski. Računala sam da ću se prebaciti na engleski na drugoj godini, ali kada sam vidjela što je to i što sve učimo, ostala sam na latinskom. I ja sam u početku kao i većina mislila što će mi latinski, to je mrtav jezik, ali s tim studijem sam dobila toliko opće kulture, naučila se upornosti i preciznosti zato što sam sebi govorila da to hoću, mogu i moram. Svemu tomu danas učim i svoje učenike – uz smijeh govori Deana, koja se nakon završenog studija vratila u rodni Šibenik i vrlo brzo zaposlila najprije u Medicinskoj školi, a kasnije i u Gimnaziji Antuna Vrančića. Predavati latinski budućim farmaceutima, liječnicima i medicinskim sestrama u početku joj nije bilo nimalo lako.

Ispravljam i liječnike

– Diplomirala sam klasični latinski, a kada sam počela predavati u Medicinskoj školi toliko me privuklo kad sam vidjela koliko živi taj jezik i danas. Prvo sam morala naučiti sve te upale, bolesti, liječenje, dijelove tijela, jer to nismo učili na fakultetu. Ali brzo sam to svladala, a danas ako idem kod doktora i njih ponekad ispravljam u gramatici. Oni u nalazu napišu skraćeno, recimo, FDM? Što je to? Vi ne znate, a ja znam da je to fractura dextra manus.

Doktor mi kaže da piše kratice jer je zaboravio gramatiku! Ili recimo, kada sa svojim učenicima idem na teren i obilazimo ljekarne, oni vide kako se liječnik obraća farmaceutu na latinskom. Recimo, imate problema s kožom i dermatolog napiše farmaceutu sastojke za kremu koju treba napraviti. Naravno, na latinskom. Pa kako je onda latinski mrtav jezik – pita se šibenska profesorica, koja svoju ljubav prema latinskom i kulturi, odnosno civilizaciji u kojoj je nastao, nesebično prenosi na svoje učenike te ih često vodi na školska natjecanja na kojima su čak tri puta bili najbolji u državi.

– Danas smo totalno u virtualnom svijetu, pa kažemo “personal computer”. I to je latinski. Persona je osoba, a computo, computare je zbrajati. Latinski jezik je za druge europske jezike toliko važan kao što je matematika važna za prirodne znanosti. Devedeset posto riječi u engleskom je latinskog korijena ili u njemačkom, a kada naučiš gramatiku latinskog znaš gramatiku svih romanskih jezika – ističe Deana. Ipak, svjesna je koliko je mladima, koji nerijetko ne znaju ni hrvatsku gramatiku, teško učiti latinsku. Zato njihovu pozornost dobije radeći različite projekte na kojima uče o rimskoj i antičkoj kulturi, o govorništvu, velikom Ciceronu ili Petroniju i razmetljivom Trimalhionu i njegovim gozbama.

O tim temama učenici rade i igrokaze, snimaju skečeve, uče povezivati i prepoznavati ljude i pojave koje postoje i u današnje vrijeme, razviju kritičko mišljenje i nauče iznijeti svoj stav. A to je onda pravo učenje za život – uvjerena je Deana Karađole Radovčić.

---

image

Šibenske ulice pune su latinskih naziva

Nikša Stipaničev/Cropix
---

U tom procesu, međutim, ne uče samo đaci. I njihova profesorica je u nastojanjima da mladima zorno približi latinski jezik i vodeći ih po gradu i sama otkrila brojnost latinskih natpisa i izreka uklesanih po šibenskim portalima, vratnicama i crkvama.

– To sam pokazala učenicima, a pokazujem i turistima: šibenske palače imaju i ugaone stupove, a što je plemićka obitelj bila bogatija to je stup bio viši. Najviši u Šibeniku nalazi se na palači Divnić nedaleko katedrale sv. Jakova. Šibenčani su mislili i na životinje, pa u Kalelargi imamo dvije kamene posude za vodu za pse, uklesane u zid palače. To je jedini takav primjer u Dalmaciji, a na posudama je natpis Amor d cane – objašnjava Deana Karađole Radovčić i dodaje kako talijanski turisti u takvim pričama posebno guštaju, a engleski pak brzo shvate povezanost svog i latinskog jezika.

U svojoj knjizi, pak, popisala je 58 latinskih natpisa, ali ih, ističe, ima daleko više, pa je možda vrijeme da knjiga dobije i novo, prošireno izdanje.

Natpisi govore
o prošlosti grada

– U gradu je dosta religioznih natpisa poput onih: “Neka Bog štiti moj ulaz i izlaz”, “Pomozi mi Bože i bit ću spašen”, “S visina sve...”. More je tih natpisa. Neki su zahvale, a neki i prave životne mudrosti poput onog na palači Foscolo “Memento mori et vinces – Sjeti se da si smrtan i pobijedit ćeš”. Meni je možda najdraži u Ulici Jurja Dalmatinca “Sjeti se mene koji sam nekoć bio što ti jesi, a sad sam ono što ćeš ti brzo biti”.

---

image

Prošlost Šibenika učenicima i turistima priča kroz latinske natpise po gradu

Nikša Stipaničev/Cropix
------
image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

Iza svakog od tih natpisa cijela je priča koja govori o prošlosti grada i zato uvijek ponavljam latinski jezik definitivno živi. Naravno ovo je srednjovjekovni, nije klasični latinski, a latinizama ima more. Moji učenici u klasičnoj gimnaziji tijekom školovanja nauče više od stotinu latinskih poslovica, a o tome snimaju i skečeve povezujući neku svoju životnu situaciju s određenom poslovicom. Tako je jedna učenica jedina dobila 5 iz geografije, a kada ju je druga prozvala da je prepisivala, odgovorila je “Jedan svjedok, kao nijedan – Testis unus, testis nullus”!

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Ona je pronašla način kako latinski učiniti zanimljivim

Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenske ulice pune su latinskih naziva

Nikša Stipaničev/Cropix

’U gradu je dosta religioznih natpisa poput onih: Neka Bog štiti moj ulaz i izlaz’

Nikša Stipaničev/Cropix

Prošlost Šibenika učenicima i turistima priča kroz latinske natpise po gradu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/sibenska-profesorica-zna-znanje-priblizila-je-ucenicima-latinski-jezik-maksimalno-koriste-ga-u-svakodnevnom-zivotu-1388049 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f63a663577c158b06a6fbfc751ffca596d793b6d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ibenska+profesorica+%E2%80%98zna+znanje%E2%80%98%2C+pribli%C5%BEila+je+u%C4%8Denicima+latinski+jezik+maksimalno%3A+%E2%80%98Koriste+ga+u+svakodnevnom+%C5%BEivotu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsibenska-profesorica-zna-znanje-priblizila-je-ucenicima-latinski-jezik-maksimalno-koriste-ga-u-svakodnevnom-zivotu-1388049 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fsibenska-profesorica-zna-znanje-priblizila-je-ucenicima-latinski-jezik-maksimalno-koriste-ga-u-svakodnevnom-zivotu-1388049 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO KAŽE DA JE MRTAV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaTKO KAŽE DA JE MRTAV

Šibenska profesorica ‘zna znanje‘, približila je učenicima latinski jezik maksimalno: ‘Koriste ga u svakodnevnom životu‘

Piše Marija Lončar
12. svibnja 2024. - 15:08

O tempora, o mores! Rekli bi vjerojatno stari Rimljani da im je vidjeti današnji svijet i njegove običaje, a tek kakav usklik bi im se oteo kada bi shvatili da je engleski jezik postao ono što je nekada bio latinski!

Ali ako se pita Šibenčanku Deanu Karađole Radovčić, latinski jezik, za koji lakonski kažemo da je odavno mrtav, itekako je živ! Prisutan je, reći će, svuda oko nas, ne samo u baštini koju čuvamo i kojom se hvalimo, već i u svakidašnjem životu. Dovoljno je reći da idete u ljekarnu, kod dermatologa, otorinolaringologa, da imate bronhitis ili da želite ojačati svoju muskulaturu, pa da bude jasno kako latinski znate a da toga niste ni svjesni!

Zato, potvrdit će Deana, nema dana da i oni koji nikada nisu učili nijednu latinsku deklinaciju ili konjugaciju glagol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 13:55