Dalmacijastaza je strma i skliska

Nesreća na Mosoru: ozlijeđen jedan od natjecatelja utrke 'Štamparija', spašavali ga HGSS-ovci, upomoć doletio i helikopter; Unatoč svemu, svoj primjerak 'Slobodne' nije ispuštao iz ruku

Piše Merien Ilić
stamp00

Na Mosoru se ove nedjelje ujutro dogodila nezgoda kada je nogu slomio jedan od natjecatelja utrke Štamparija ’19 – Fell Running Cup, inače četvrto izdanje zahtjevne utrke od izvora rijeke Žrnovnice do Štamparije na Mosoru koju organizira HPD Mosor u suradnji s našom novinskom kućom.

Ovakve utrke po planinama postaju sve masovnije, a nesreće, unatoč težini terena, ipak nisu učestale.

- Unesrećenom natjecatelju je odmah u pomoć priskočila dežurna ekipa HGSS-a s liječnicom koja mu je imobilizirala ozlijeđenu potkoljenicu. Pozvana je ekipa letača spašavatelja koja je s posadom HRZ-a doletjela do Mosora. Unesrećeni je s nepristupačnog terena užetom podignut u lebdeći helikopter i odvezen na splitski helidrom gdje je predan ekipi HMP - javljaju iz HGSS Stanice Split čijih je 15 spašavatelja sudjelovalo u akciji.

Među njima je bilo i sudionika utrke koji su odmah po dojavi o nesreći otrčali prema Štampariji gdje se nalazio unesrećeni, kako bi pružili pomoć.

Staza od izvora Žrnovnice preko Amižića, Lolića i dalje do Štamparije, odnosno suhozidnih ostataka pojate u kojoj je 17. lipnja 1943. godine tiskan prvi broj Slobodne Dalmacije, na nekih 860 metara nadmorske visine, bila je prilično zahtjevna zbog strmog i skliskog terena.

Na Štampariji je trebalo preuzeti svježi primjerak Slobodne i donijeti ga natrag u cilj na izvor.

Od 70-tak sudionika, prvi kroz cilj je prošao Ante Pešić Golub iz PD Imber i TTK Strka, a od žena najbrža, može se kazati i najspretnija, bila je Eva Tušar Suhadolc iz mosoraških Sikira.

Unatoč ozlijedi natjecatelj po kojeg je došao HGSS i helikopter HRZ-a nije iz ruku puštao svoj primjerak Slobodne Dalmacije. Želimo mu brz oporavak.