StoryEditorOCM
DalmacijaROBA S GREŠKOM

Krov nove dvorane u Sućurcu prokišnjava, zidovi su vlažni, tuševi preniski, stube opasne...

Piše PSD.
17. siječnja 2014. - 09:56
Nekoliko mjeseci uporabe bilo je više nego dovoljno da se pokažu brojni nedostaci nove sportske dvorane u Kaštel Sućurcu na Sokolani.

Nedostatke su, naravno, uočili najprije sportaši, a u njihovo ime Zajednica sportskih udruga Kaštela o svemu je prije tri mjeseca dopisom izvijestila gradonačelnika Ivana Udovičića i ravnatelja Javne ustanove “Sportski objekti” Antu Šiškova.

Grad je, podsjetimo, vlasnik dvorane koju je na upravljanje i održavanje dao Javnoj ustanovi “Sportski objekti”.

– Problemi su uočeni kad je dvorana predana na uporabu – kazuje nam Željko Bujas, koordinator za sportske programe i objekte Zajednice sportskih udruga Kaštela.

– Prvo oni u svlačionicama, gdje je voda za vrijeme tuširanja izlazila na hodnik. Svlačionice su, inače, skučene, a tuševi u kabinama postavljeni prenisko, što ne odgovara košarkašima visine iznad dva metra. Problem je i kondenzacija vlage na zidovima... – nabraja Bujas.

Vrane i galebovi ‘pojeli’ silikon

U samoj dvorani, koja inače na prvi pogled na posjetitelje ostavlja dobar dojam, do danas nije u funkciji paravan postavljen na stropu, spuštanjem kojega se dobiju dva prostora za istodobno treniranje dvaju sportova. Što se parketa (borilišta) tiče, za taj dio se nižu samo pohvale. Zbog buke koju proizvodi, primjedbe su, nadalje, izrečene i na ventilacijski sustav.

– Namjera pisma – kaže Bujas – nije traženje mana dvorani koju smo dugo čekali, nego nastojanje da se nepravilnosti što prije uklone, a to znači u roku u kojemu još vrijedi jamstvo za izvedene radove.

– Dvorana ima građevinsku i uporabnu dozvolu, obavljen je tehnički prijam i u svemu ne vidim nikakve probleme – kaže Ante Šiškov, koji je u vrijeme početka gradnje dvorane bio zamjenik kaštelanskoga gradonačelnika, pa mu je, po funkciji, i tada spadala u nadležnost.

Na naš upit kako pritom nije uočeno da su neke stube (obojene oker) između sjedišta opasne jer su preuske, nismo dobili odgovor, ali smo doznali da su rukohvati postavljeni po sredini dodani naknadno.

Prokišnjavanje krova – točno mjesto “pokazao” nam je ručnik prostrt na parketu – prouzročeno je, pojašnjava Šiškov, oštećenjem silikona oko staklenih krovnih prozora. Oštetili, “pojeli” su ga zapravo vrane i galebovi i čim vremenski uvjeti dopuste, to će biti sanirano na način da se pticama onemogući ponovno devastiranje.

Nelogičnosti

U svlačionicama i sami primjećujemo, blago rečeno, nelogičnosti. U jednoj od pet većih, primjerice, postavljen je samo jedan tuš. U ostalima je strop prostora, u kojemu su samo umivaonici, visok oko tri metra, a metar niži u dijelu u kojemu su sporni tuševi. Osim toga, voda se ne slijeva u slivnik, nego se, zbog loše određenog nagiba, zadržava na podu, na pločicama.

Šiškov naglašava da su u tijeku razgovori s izvođačem radova, tvrtkom “MP Beton”, kako bi se dio uočenih nepravilnosti uklonio.

U međuvremenu se privode svrsi i drugi sadržaji, pa bi uskoro trebali biti otvoreni kafić i recepcija u ulaznom holu. Budući da je nabavljen namještaj, u funkciji bi uskoro trebali biti i uredi na katu, dijelom namijenjeni Javnoj ustanovi “Sportski objekti”.

Piši, briši

Zamisao je bila da se u jednom dijelu terena u dvorani omogući igranje badmintona. U tu svrhu povučene su i određene crte po parketu, no ideja se nije svidjela svima pa su brušenjem uklonjene. O čijem trošku, ne zna se.

Dvorana u brojkama

Dvorana ima površinu od 1852 kvadrata, visoka je 12 metara, a površina igrališta je 1058 kvadrata. Na tribinama je 835 sjedećih mjesta, te još 260 na galeriji. Ispod tribina su svlačionice, ambulanta i sanitarni čvorovi.

Ukupna vrijednost objekta, uključujući kupnju zemljišta, izgradnju pristupne ceste i parkirališnog prostora te opremu, iznosi oko 30 milijuna kuna. U taj iznos uračunata je i donacija CEMEX-a od milijun eura.

Rađena je prema projektu arhitekta Vjeke Ivaniševića, a radove je izvela tvrtka “MP Beton”.

Piše Jadranka Matić
Foto: Mario Todorić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 11:56