StoryEditorOCM
Dalmacijasvečanost užežin sv. petra i pavla, zaštitnika mjesne župe

Kotlenicama ugasili stoljetnu žeđ

Piše PSD.
27. lipnja 2010. - 21:02

Voda je u nedjelju potekla u stoljećima žednim Kotlenicama, mjestu općine Dugopolje, koje je užežin blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika svoje župe, svečano obilježilo završetak radova i puštanje u rad vodoopskrbnog sustava.

Na simboličan su način to obavili dožupan Luka Brčić, dugopoljski općinski načelnik Zlatko Ževrnja i gradonačelnik grada Omiša prof. Ivan Škaričić, ispred župne crkve sv. Petra i Pavla u Kotlenicama, u nazočnosti brojnih mještana i gostiju.

Inače, vrlo zahtjevni radovi na izgradnji vodovoda do tog dijela dugopoljske općine odvijali su se u dvije faze − prva je bila izgradnja visokotlačnog cjevovoda dugog punih pet kilometara s dvjema vodospremama. Pitku vodu trebalo je dopremiti od postojećeg vodovoda u naselju Liska, koje se nalazi na 320 metara nadmorske visine, u vodospremu na 540 metara nadmorske visine kako bi se vodom opskrbljivale Kotlenice na 490 metara nadmorske visine.

Na taj se sustav može povezati i naselje Smajići Dolac Donji, koje je u sastavu grada Omiša. Ta faza radova izvedena je u suradnji Hrvatskih autocesta i Općine Dugopolje, koji su je sufinancirali.

Starica Iva Punda dočekala je vodu iz vodovoda Duje Klarić / Cropix

Oduševljenje Kotleničana

Druga je faza izgradnja mjesne vodovodne mreže u dužini od sedam kilometara, a u sklopu tih radova proširena je cesta kroz naselje u dužini od 3,5 kilometara, te je izgrađena pristupna cesta zajedno s parkiralištem s 55 parkirnih mjesta, trg ispred crkve, kao i zamjenska makadamska cesta za naselje Perić u dužini od 500 metara.

Također su izgrađena dva autobusna stajališta s nadstrešnicama. Ukupna je investicija druge faze 13 milijuna kuna, a gotovo u cijelosti financirala ju je Općina Dugopolje. Stanovnici Kotlenica bili su presretni, nisu skrivali svoje oduševljenje dolaskom vode u njihovo mjesto.

m.g.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 23:25