StoryEditorOCM
Dalmacijadvije trećine pozvanih nije došlo na predavanje

KOGA BRIGA Lokalni šefovi ‘picali’ sa sata o sukobu interesa

Piše PSD.
21. siječnja 2012. - 10:01
Ako je suditi po odazivu čelnika općina i gradova Splitsko-dalmatinske županije na skup o sukobu interesa, čini se da ova tema baš i ne zanima lokalne šefove jer se predavanju odazvala tek trećina predstavnika, a na predavanju se nije pojavio nitko iz Grada Splita.

O sukobu interesa predstavnicima gradova i općina, te brojnim županijskim službenicima govorio je Mato Kačan, predsjednik Povjerenstva za sukob interesa RH, predstavljajući novine u ovom radnom tijelu.

- Na temelju zakonskih izmjena od prošle godine Povjerenstvo više ne čine predstavnici političkih stranaka, kao što je to bilo do sada, već će Povjerenstvo biti isključivo nestranačko - naglasio je Kačan.

- Dio Akcijskog plana strategije suzbijanja korupcije je i edukacija lokalnih čelnika i službenika kako bi se pojam sukoba interesa što više približio onima koji rade u općinskoj i županijskoj upravi.

Bojan Ernjaković
, stručni suradnik za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa, predstavio je pojam korupcije, no iznio i zanimljive podatke o percepciji građana o korupciji.

- Prema istraživanju među našim građanima profesije koji su najčešće korumpirane su liječnici i pravosudni dužnosnici, a građani predlažu strože zakone kao najvažnije instrumente protiv korupcije - kazao je Ernjaković.

Naša je država, čulo se na skupu, na 66. mjestu po stupnju korupcije u svijetu, najmanje je korupcije u Novom Zelandu i Danskoj, a najviše u Somaliji, Sudanu i Afganistanu.

                                                                                                O. KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 08:21