StoryEditorOCM

Episkop Fotije u Vrlici: Moramo živjeti u prijateljstvu

Piše PSD.
29. svibnja 2011. - 18:55

Ako uzvraćamo zlim na zlo, u duhovnim smislu ne idemo prema spasenju. Ako nam netko nepravdu učini i mi oprostimo, stičemo duhovni kapital. Prije ratova na našim prostorima znali smo da živimo bratski i kršćanski, bez obzira na razlike u vjeri, jeziku i kulturi.

- Pokušajmo obnoviti tu tradiciju, istovremeno čuvajući svoje posebnosti. Tako se neprestano vježbamo u ljubavi Kristovoj. Naša će djela ići ispred nas na Sudu Božjemu – upozorio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji, episkop Fotije na koncu nedjeljne liturgije u crkvi Sv. Nikolaja u Vrlici slaveći s ostalim pravoslavnim jerejima i monasima tog kraja liturgiju povodom blagdana Prijenosa moštiju sv. Nikolaja, a došao je obići i djelomično obnovljeni parohijski dom u koji će se vratiti vrlički paroh s obitelji.

- Trebamo gajiti iskrene kršćanske odnose s većinskim hrvatskim katoličkim stanovništvom, naši svećenici tako poučavaju naš narod. Potičem obnovu naših crkvenih i civilnih objekata, jer to je obnova Hrvatske – kazao je episkop Fotije, dok je dvadesetčetverogodišnji paroh o. Boris Medak objasnio kako je uz pomoć naroda, osobito izbjeglica nastanjenih u Batajnici kompletno obnovljeno prizemlje, te sanirana kamena kuća do krova.

Vrličku slavu posjetio je i Slobodan Uzelac, potpredsjenik hrvatske Vlade, koji je izrazio nadu u povratak što više srpskih izbjeglica u Dalmaciju, gdje stoljećima žive.

U vrličkom je kraju prije Domovinskog rata živjelo oko četiri tisuće Srba, većinom su izbjegli tijekom Oluje 1995. godine, a vratilo ih se manje od deset posto.

Damir ŠARAC
Snimio Feđa KLARIĆ/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 11:10