DubrovnikNOVA SAZNANJA

Senzacionalno otkriće tijekom sanacije glavne gradske ulice: pločnik Straduna prije kamena pokrivala je - opeka!

Piše Gabrijela Bijelić

Aktualna sanacija pločnika ispred crkve svetog Vlaha otkrila je kako je Stradun izgledao od 14. do 19. stoljeća. Umjesto kamena, u uporabi je tada bila opeka crvenkasto-žućkasta, složena u riblju kost, koja je na glavnoj gradskoj ulici "naslijedila" najstariji materijal – drvo.

Arheolozi iz konavoske tvrtke "Arheo Plan" ovih su dana radi zaštite evidentirali rekordno 31 polje starog poda od opeke, postavljenog najvjerojatnije nakon odluke vlasti Dubrovačke Republike o opločenju iz 1360. godine.

Netom otkriveni stariji pod od opeke datira iz vremena od druge polovice 14. stoljeća do 19. stoljeća, kad je za Austro-Ugarske Monarhije počelo postavljanje kamenih ploča.

Sanacija pločnika ispred crkve svetog Vlaha u obuhvatu od 300 metara četvornih, koja traje od početka rujna, došla je do faze demontaže kamenog pločnika. Cilj je očuvanje što većeg udjela zdravog kamena, te skidanja svih nagomilanih nečistoća i nasipa u fugama.

Procijenjeni udio novih kamenih ploča u planiranom obuhvatu je 15 posto, vrijednost investicije 845.312 kuna, a predviđeno trajanje radova 90 kalendarskih dana. Točnije, posao mora završiti najkasnije do Dubrovačkog zimskog festivala koji počinje potkraj studenog.

Radovima koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika, koji je temeljem preporuke Konzervatorskog odjela, sanaciju dijela pločnika ispred sjevernog pročelja crkve sv. Vlaha uvrstio u program obnove za 2019. godinu.

Nakon postupka javne nabave, sanacija pločnika povjerena je tvrtki "Građevinar Quelin" d.d., dok je Zavod za obnovu Dubrovnika za stručni nadzor odabrao dipl. ing. arh. Andriju Tolju.

Ploče su dio Straduna ili Place koja, podsjećaju iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, predstavlja jedinstveni urbani element Dubrovnika.

- Ova “ulica-trg” nastala je nasipavanjem morskog rukavca koji je izvorno dijelio stijene na kojima je grad osnovan u ranom srednjem vijeku od padina brda Srđ na kojima se razvijao od 13. stoljeća. Nasipavanje je bilo razlogom nastanka tako široke ulice koja svoj današnji izgled duguje pročeljima zgrada rekonstruiranih nakon potresa 1667. i glatkom kamenu pločnika – navode iz ZOD-a.

Središnji dio Straduna popločan je kamenim pločama dimenzija 40 x 21 cm x 10,15 cm debljine, slaganima s vrlo uskim sljubnicama.

Zavod za obnovu Dubrovnika se u sanaciju pločnika pred crkvom dubrovačkog sveca zaštitnika upustio temeljem preporuke Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Grad Dubrovnika u program obnove za 2019. godinu također je uvrstio izvođenje radova te sanacije.

U ožujku je izdano prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku prema kojemu će se kamene ploče ugrađivati na nosivi sloj od zbijenog crvenog morta (glina, vapno i agregat).

#STRADUN#DUBROVNIK#SANACIJA#PLOčNIK#OPEKA