Pred otočićem Lokrum sudarila se dva cruisera

Piše Joomla\CMS\User\User

Talijanski cruiseri MSC 'Poesia' i 'Costa Classica' u petak su imali "bliski susret" na sidrištu pred otočićem Lokrumom u akvatoriju stare gradske luke u Dubrovniku, koji je okončan bez većih posljedica.

 - Zbog naglog pojačanja vjetra smjera istok - jugoistok od 7 na  25 čvorova i više, „Poesia“ je sidrom zaorala i počela se zanositi bočno prema pramcu drugog kruzera, koji je u tom trenutku, bio u zavjetrini. Zapovjednici i posada oba broda nastojali su izbjeći sudar, „Costa Classica“ ispuštanjem sidrenog lanca, vožnjom krmom i radom pramčanog propelera, a „Poesia“ podizanjem sidra i manevrom izbjegavanja. Brodovi su se ipak, lagano dotaknuli i to krajnjim pramčanim dijelom „Coste“ o desni bok „Poesie“ – izjavio je inspektor Lučke kapetanije Dubrovnik Nikola Beusan, nakon očevida tijekom kojeg je utvrđeno da je dizalica broda za spašavanje  zaparala i ogulila boju duljine oko pet metara na pramcu 'Coste'.

Osim neznatne materijalne štete, nije bilo drugih posljedica, niti olijeđenih, a   brodovi su poslije „bliskog kontakta“ nastavili s ukrcajem i iskrcajem putnika.

Ova pomorska nezgoda na sidrištu pred Lokrumom, nije prva, niti je približnog intenziteta kao sudar kruzera prije četiri godine, zbog kojeg se spor za nadoknadu štete još vodi pred splitskim sudom. 

Putnički brodovi „Armonia“ i „Club Med 2“, usidreni blizu Lokruma, podsjetimo 2004. godine, uslijed jakog nevremena, okretanja prvog i zapetljavanja u sidro drugog, pokidali su podmorski cjevovod, električne i telefonske kablove.

Tadašnja havarija je značila i prekid dotoka vode do Lokruma, gdje su, zbog straha od požara, privremeno bile zabranjene posjete. Sve to je osim, tvrtkama, čije su instalacije bile oštećene, prouzročilo materijalnu štetu i ustanovi „Rezervat Lokrum“ od nekoliko desetaka tisuća eura.

Problemi sa sidrištem na Lokrumu nisu od jučer. Tijekom ljetnih mjeseci svakodnevno u Grad uplovljava nekoliko kruzera s tisućama putnika, a kako se sezona dolaska tih brodova protegnula na sedam mjeseci, Dubrovčani više od pola godine imaju problema s gužvama koje im ometaju svakodnevicu.

Radi rasterećenja prometa u Dubrovniku, Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku nedavno je završio predmetnu studiju za prihvat putnika s brodova usidrenih ispred Lokruma.

Studijom je predviđeno manje gužve u starom portu, a putnici bi se u budućnosti trebali iskrcavati na prostoru ispred Lazareta.

Prije studije je obavljena analiza prometa u gradskom portu koja je pokazala kako je porat  zakrčen, ponajprije malim motornim čamcima koji dovode goste s kruzera, ali i mnogim izletničkim brodovima, brodovima za Lokrum.

U takvoj situaciji gradska je luka došla do točke u kojoj je bilo kakav promet kada je riječ o sigurnosti plovidbe gotovo nemoguć  istaknuto je u studiji što je potpisuje pročelnik Pomorskog odjela Željko Kurtela. Studijom je planirano da se na predjelu Komarda načine dva kamena mula duga osam metara, koja bi se uklapala u postojeće gradske vizure.

Prihvat cruisera je inače profitabilna djelatnosti.Lučka uprava Dubrovnik u ovoj godini planira udvostručiti prihode od kruzera u odnosu na lani. Cijene lučkih pristojbi povisili su sa 2,2 na 3,3  eura po putniku, odnosno za 50 posto, te  očekuju prihod veći od dva milijuna eura, dok im je prošlogodišnji iznosio 1,2 milijuna eura.

Zarađivat će i na dodatnim uslugama: servisu, vezu, sigurnosti, vodi, uslugama pilota, brodskog agenta... za što će brodari tijekom 2008. godine u Dubrovniku plaćati dodatnih 4 do 4,5 eura po putniku, ili ukupno više od 7 eura. Lanjski je prosjek podsjetimo, bio 5,5 eura.

Cijena se formira prema veličini broda i broju putnika, a po dosadašnjim najavama ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Vlaha Đurkovića ove godine se očekuje oko 720 tisuća putnika s kruzera i više od pet milijuna eura prihoda.

G. BIJELIĆ, J. MRVALJEVIĆ / EPEHA

Novi brod

Poesia je novi brod talijanskog brodara MSC-a, a krstila ga je slavna talijanska glumica Sophia Loren prije dva mjeseca u Doveru. Brod duljine 293 metara i širine 32 metra ima trinaest paluba, a ukupno može primiti 3013 putnika, a posada broji ukupno 987 člana. Costa Classica nešto je manji ploveći hotel, stara 17 godina, a raspolaže s 644 kabine, 2 restorana, 9 barova i 2 bazena. Kapacitet joj je 1300 putnika, a ima 590 članova posade.

#CRUISERI#KRUZERI#KRUZER