Papreni Stradun - najam za 43 kvadrata čak 166 tisuća kuna mjesečno

Piše Joomla\CMS\User\User

S iznosom od 70 tisuća kuna mjesečnoga najma za lokal velik 30-40 četvornih metara, poslovni prostori na Stradunu sigurno su među najskupljima u Hrvatskoj. Kolika bi bila prodajna cijena može se samo nagađati jer se poslovni prostori u prizemljima zgrada nanizanih duž Place uopće ne nude na prodaju, kažu u dubrovačkim agencijama za nekretnine.

I dok su vlasnicima ti lokali stalni i vrlo izdašan izvor prihoda, zakupitelji su u problemu, suočeni s odabirom djelatnosti koja im može „pokriti“ astronomske troškove najma.

- Posljednjih godina najam je porastao tri puta, a cijena onoga što prodajemo samo 50 posto. Grad i Zaklada Blaga djela svoje prostore daju na natječaje na kojima cijenu „nabijaju“ ljudi izvan Dubrovnika, a onda ni drugi vlasnici ne žele iznajmiti za niže iznose - kaže jedan od zakupitelja lokala na Placi koji je želio ostati anoniman.

Najveći iznos najma, koliko je poznato, na Stradunu plaća tvrtka „Zanetti“ koja drži popularnu caffe slastičarnicu „Cele“. Svaki mjesec za prostor od 43 četvorna metra Zakladi Blago djelo plaća 166 tisuća kuna. Za jednako veliki lokal, ali sa znatno manjim prostorom za postavljanje stolova ispred, nedavno je ugostitelj Nikša Končić  Gradu Dubrovniku pristao plaćati najam od 55.500 kuna mjesečno.

Uzeti u najam prostor od 40 kvadrata za koji se traži i do 70 tisuća kuna mjesečno izuzetno je veliki rizik, a sretni su oni koji su ugovore potpisali prije nekoliko godina po ondašnjim cijenama, kaže naš sugovornik i objašnjava da zakupitelj sada za najam mora zarađivati ne 70 tisuća kuna mjesečno, nego duplo više jer sezona traje samo šest mjeseci a najam teče cijelu godinu.
Zbog toga su od rada na Stradunu odustali mnogi dugogodišnji zakupitelji, a ponuda je uglavnom svedena na prodavaonice jeftinih suvenira – razglednica, kičastih predmeta od školjki, babuški, šilterica, privjesaka za ključeve.

Jedino oni za sada opstaju, a orijentirani su na goste s brodova na kružnim putovanjima koji u Dubrovniku imaju vremena tek za kratko razgledanje Grada i kupnju nekog suvenira od 10-20 kuna na Stradunu. Nakon sezone većina tih butiga stavlja ključ u bravu.

  O. Gustin Čuljak / EPEHA

#POSLOVNIPROSTOR#NAJAM#NAJAMNINA#STRADUN