Dubrovnikgotova analiza

Nema više norovirusa, kamenice mogu na tržnice: dobru vijest za ljubitelje školjki potvrdio viši veterinarski inspektor

Piše Kristina Filičić

Uzorak uzet 5. ožujka s pet kontrolnih točaka u Malostonskom zaljevu negativan je na norovirus. Potvrdio je to službeno Milivoj Dominiković, viši veterinarski inspektor Ispostave Metković, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

I to nam je uspjelo, ugrozili smo malostonsku kamenicu; Stručnjaci bijesni: 'Školjke smo pretvorili u prave bakterijske bombe, sramota, sami sebe smo zas***i!'

– S pet kontrolnih točaka gdje je bio prisutan norovirus, nalazi zadnjeg uzorkovanja su negativni. Norovirus više nije prisutan, školjke mogu ići u javnu potrošnju – kazao je Dominiković.

Od pojave norovirusa u Malostonskom zaljevu, zbog čega je zabranjena konzumacija kamenica, prošlo je 35 dana.

– Zabrana prometa je stavljena izvan snage, školjke su ispravne za javnu potrošnju iz onih zona koje su bile zabranjene, mogu se slobodno konzumirati i ići na tržište. Nema potrebe za ponovnim uzorkovanjem jer su na svim kontrolnim točkama koje su bile pod zabranom svi rezultati negativni, od Kuta, Hodilja do Bistrine i Malog Stona. Uvrštena je i zona Uskok koja nije bila u prijašnjim monitorinzima i ona je negativna – objašnjava Dominiković.

Laboratorijsku obradu je radio Veterinarski zavod u Splitu. Kontrola je provedena prvog, 20-og i 35-og dana od pojave virusa. Zadnja kontrola ja pokazala da norovirus više nije prisutan u moru.

– Povećala se temperatura mora, virus je termostabilan pa na višim temperaturama slabi. U ljetnim mjesecima vjerojatno je prisutan ali se ne može nametnuti, a glavni indikator fekalnih kontaminacija mora i školjaka je Escherichia coli. Govorilo se u javnosti da nikako nije bilo kontrola na norovirus, što nije točno. Od 1. siječnja 2017. do 31. prosinca 2018. svaki drugi mjesec su se uzimali uzorci na jednoj kontrolnoj točki iz Hodilja na norovirus. Nema hrane životinjskog podrijetla koja se više kontrolira od kamenice. Prošle godine u malostonsko područje Institut za oceanografiju je došao 200 puta. A Veterinarski zavod dvaput tjedno, kontrolira se na sve teške metale, parazite, toksine, norovirus, E. coli... – potvrdio je viši veterinarski inspektor. 

#NOVOVIRUS# KAMENICE