DubrovnikNAJVAŽNIJI ISPIT ZNANJA

Nakon štrajka, krenula utrka s vremenom: pripreme za državnu maturu roditelji maturantima plaćaju i po 3500 kuna, sve je popularnije 'potegnuti' i do Zagreba

Piše Silvia Rudinović

Štrajk učitelja je okončan i kreće utrka s vremenom kako bi se stigla nadoknaditi propuštena nastava, a najveći je pritisak na maturantima, koji kreću s pripremama za državnu maturu.

Popularno je, kažu, na pripreme potegnuti do Zagreba, ali i u Dubrovniku se nude različiti paketi. Cijene se kreću od 800-tinjak kuna za jedan pa čak do 3500 kuna za više predmeta.

Primjerice, za matematiku A razine plaća se i po tisuću i pol kuna, za hrvatski jezik 800-tinjak, za fiziku oko 900 kuna, s tim da postoji i značajna razlika u broju sati za svaki pojedini predmet. Može se kupiti i paket od tri predmeta po 2600 do 3500 kuna, ovisno o odabranoj razini (A ili B), predmetima i broju sati.

Svi plaćamo

Plaćanje priprema pravi je fenomen proteklih godina. Sve lošiji rezultati državne mature, a ove godine svaki četvrti dubrovački maturant koji je polagao, pao je državnu maturu, stvaraju dojam da maturantima nije dovoljno samostalno ponavljanje gradiva.

I u nižim razredima se sve češće koriste instrukcije ili repeticije. Roditeljima se predbacuje da djeci nameću visoka očekivanja u ocjenama, učiteljima da u redovnoj nastavi ne odrađuju posao kako treba ako su potrebne dodatke poduke, a djeci se spočitava što ne znaju izračunati površinu stana.

Mnogo je tu međusobnih zamjeranja, a problem je mnogo dublji i svi su žrtve očito lošeg sustava.

Čini se nelogičnim, ali očito se s razlogom iz javnog proračuna financiraju instrukcije potkraj srednjoškolskog obrazovanja. Grad Dubrovnik već godinama subvencionira troškove priprema za državnu maturu.

- U školskoj godini 2018./2019. pripreme je polazilo 70 polaznika, a utrošeno je 46.804,50 kuna.
U proračunu za 2020. godinu planirano je 48.000 kuna za subvencioniranje organiziranih priprema za državnu maturu na području grada Dubrovnika – najavljuje Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika.

Još 2017. Grad je čak 131 maturantu financirao trećinu troškova pripreme za maturu.

Može se i besplatno

No, pripreme se ne moraju nužno plaćati jer u Dubrovniku postoje i besplatne mogućnosti dodatnog učenja. Maturanti su za prošlu maturu, već od listopada 2018., mogli posve besplatno ići na pripreme kod Mirjane Žeravice, profesorice hrvatskog jezika u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, koje su organizirale Dubrovačke knjižnice.

Jelena Bogdanović, ravnateljica DKD-a, kaže da za iduću maturu još uvijek nisu dogovorili suradnju niti raspored. Razmišljaju o suradnji s umirovljenim učiteljima različitih predmeta koji bi pomagali učenicima u učenju.

Među roditeljima se može čuti da maturanti najčešće strepe od ispita iz matematike. I same škole nastoje pomoći svojim učenicima. Gimnazija Dubrovnik nakon redovne organizira i dodatnu nastavu iz engleskog i hrvatskog jezika.

- Prošle godine smo imali jako veliki broj učenika koji su koristili mogućnosti priprema za matematiku i fiziku, a ove godine nemamo kadra za dodatnu nastavu iz tih predmeta. Tako ćemo ove godine imati pripreme iz hrvatskog i engleskog jezika, gdje također imamo veliki odaziv – kaže Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.

Kaže da su učenicima potrebne dodatne pripreme u kojima se prolaze zadaci iz prethodnih državnih matura.

- U pripremama nauče rješavati zadatke na način kakav zadaje matura, a kad se završi reformski postupak “Škole za život”, mijenjat će se i državna matura – komentira Tolja.

“Libertas sveučilište” objavilo je informaciju da će od veljače do svibnja omogućiti maturantima iz srednjih škola – partnera besplatne pripreme na A i B razini. Milan Perić, voditelj njihove Podružnice u Dubrovniku, kaže da se poduka odvija u Zagrebu, a ako im se javi netko iz Dubrovnika, spremni su pomoći u organizaciji.