Dubrovnikbožić dolazi...

Kad turisti odu iz Grada, u ovoj kući na Grudi sezona se tek zahuktava; Ana i Pave otkrile su nam i tajne koje bi zlatom platila svaka konavoska domaćica

Piše Gabrijela Bijelić / dubrovacki.hr
kon00

Početak studenog za većinu konavoske čeljadi znači završetak sezone, ali ne i za sestre Anu Uhodić i Pavu Baletić koje nakon Svih svetih ubacuju u višu brzinu. Drugačije ne ide jer Božić dođe za čas, a posla ima preko glave.

U podjeli rada Ane Uhodić je zadužena za slatkiše, a sestra joj Pave Baletić za božićne ukrase. Iako predblagdanske zadaće nekome mogu izgledati zahtjevno, sekama su zapravo zabavne jer se druže, smiju i, što je najvažnije, stalno iznova obnavljaju obiteljsku umjetničku crtu koju su zajednički pretvorile u lijepu konavosku priču.

Zajednički sestrinski aranžmani koji uključuju slatkarije i blagdanske dekoracije nastaju u malom 'atelieru' u Pavinoj kući na Grudi. Tamo se u paketiće sa celofanom umotavaju komadi mantale, kontonjate u starinskim kalupima, mjenduli u omotaču od prženog cukara, ušećerene korice agruma, a sve u kombinaciji s Pavinim boćama s uzorcima konavoskog veza.

- Pave se prva čudi kako to u mene svaki dan budu dvije vrste kolača, a što ću kad ih volim?! Jednostavno mi dođe pa napravim padišpanj i tortu. A torta je najveći izazov, pogotovo ona starinska od oraha i skorupa. Nije lako napeći ni božićne keksiće koji idu na kila, svaki je različit...- ističe Ane Uhodić.

- Za razliku od Ane, ja ne volim toliko pravit' kolače, više sam za suvenire. Radim ih između dnevnih obaveza, asistim djecu i troje unučadi, pa u pauzi uletim u kućni atelje, napravim ponešto, i onda opet idem za kućanskim poslovima – priča nam Pave, kućanica koja se prvi put u izradi ukrasa okušala prije petnaestak godina, bez velikih očekivanja.

- Znala sam uvijek da u meni čuči nešto kreativno, ali nisam znala što. Malo sam crtala i onda mi je palo na pamet da bih konavoski vez mogla prenijeti na uporabne predmete, čaše, boce, pjate i kikare, pa na boće i uskrsna jaja... i ljudima se, eto, to jako svidjelo.

Onda sam pomislila da će se za dvije ili tri godine zasititi mojih ukrasa, ali je u međuvremenu taj konavoski đir prešao u modu s naušnicama i svim tim...i eto nas tu đe jesmo – veli Pave koja je tako udružila snage sa sestrom Anom.

Rezultati nisu izostali. Mnoga božićna drvca od Konavala do američke konavoske dijaspore i ovog će Božića krasiti Pavine boće i Anine delicije.

A, Anu smo teškom mukom uspjeli nagovoriti i da nam otkrije tajne svoje, po svjedočenju mnogih, savršene kotonjate te naoko jednostavnog recepta za mantalu koju se, zbog posebno delikatne pripreme, usude raditi tek rijetke konavoske domaćice. Njene godinama strogo čuvane trikove donosimo vam u novom broju Dubrovačkog vijesnika.