Dalmacija Dubrovnik

na temelju tužbe dvanaest obitelji sud je odlučio da treba ponoviti postupak ishodovanja dokumentacije, ali investitor ima valjane papire

Stanari dobili spor, a žičara za Srđ se i dalje gradi

na temelju tužbe dvanaest obitelji sud je odlučio da treba ponoviti postupak ishodovanja dokumentacije, ali investitor ima valjane papire

Nas nitko ništa nije pitao premda će žičara, puno glomaznija i teža nego što je bila nekada, ići poviše naših glava, tvrde stanari, ali njihov problem bi trebao riješiti gradski ured koji izdaje dozvole

Na gradilištu žičare za Srđ, čije je ponovno otvorenje nakon dva desetljeća najavljeno za lipanj, radovi su u punom jeku.

Na prekid radova nije utjecala presuda Upravnoga suda, koji je temeljem tužbe dvanaest obitelji, iznad čijih kuća će prolaziti žičara, odlučio da treba obnoviti postupak ishodovanja dokumentacije za žičaru u koji, ovoga puta, trebaju biti uključeni i stanari.

- Nas nitko ništa nije pitao premda će žičara, puno glomaznija i teža nego što je bila nekada, ići poviše naših glava. Unatoč presudi kojom je naložen novi postupak izdavanja dozvola, žičara se i dalje radi “tutta forza”, i svetkom i petkom, a naša obraćanja inspekciji ostala su bez rezultata - rekla je gospođa Tonča Dželetović čija je obitelj jedna od onih koje su svoju pravdu potražile na sudu.

Ona dodaje da je cilj vlasnika kuća da se žičara izmjesti i da za Srđ kreće s Magistrale, a ne da ide sadašnjom trasom poviše gusto naseljenog dijela Grada.

Naša sugovornica opovrgava gradska nagađanja da su vlasnici kuća pokrenuli spor kako bi od investitora izgradnje, tvrtke “Excelsa nekretnine“ u vlasništvu Grupacije Lukšić, dobili odštetu jer će im, prolaskom žičare iznad kuća, biti umanjena vrijednost nekretnina.

- Ne tražimo nikakvo obeštećenje, samo ne želimo žičaru poviše naših kuća - kaže gospođa Dželetović. U “Excelsa nekretninama“ još nisu službeno informirani da je donesena presuda koja bi mogla ugroziti njihov projekt i odvijanje radova.

- O presudi smo doznali iz novina, ali smo se obratili nadležnom ministarstvu gdje nam je rečeno da naše dozvole i dalje vrijede i da možemo nastaviti s radovima - kaže direktor “Excelsa nekretnina“ Oscar Hasbun.

- Razumijemo nezadovoljstvo ljudi koji žive ispod trase žičare, ali mi sve radimo po zakonu i u skladu s dozvolama. Što se tiče strahovanja stanovnika za njihovu sigurnost, nema mjesta bojaznima.

Žičara u Dubrovniku nije jedina koja ide iznad kuća, slično je i u Barceloni i nizu drugih gradova, a žičara se radi u skladu s najstrožim tehničkim i sigurnosnim standardima koji su prije svega u interesu nama koji investiramo u taj projekt - objašnjava Hasbun. Kaže kako su inspekcije do sada na gradilištu bile dva puta i nisu utvrdile nikakve propuste.

- Stanare je vjerojatno i ranije trebalo uključiti u postupak ishođenja dozvola, čime bi se izbjegla sadašnja situacija - zaključuje Hasbun dodajući da lipanj i dalje vrijedi kao rok za završetak žičare.

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u utorak su nam potvrdili kako se radovi odvijaju u skladu sa zakonom.

- Dozvola za gradnju koju ima investitor i dalje je valjana. Sada je na gradskom uredu koji izdaje dozvole da, prema odluci Upravnoga suda, pokrene obnovu postupka u kojemu trebaju sudjelovati i stanari, a sve dok se taj proces ne okonča, sadašnje dozvole ostaju na snazi - rekla nam je glasnogovornica resornoga ministarstva Kata Gojević.

Prema objašnjenjima iz Ministarstva, ishod obnove postupka ne mora nužno biti poništenje dozvola. Konačna odluka ovisi o tome hoće li se ili ne tijekom obnovljenog postupka uvažiti primjedbe koje budu dali vlasnici kuća na trasi žičare.

Obitelji koje žive na tom području sudski spor su pokrenule prije pet godina i donošenjem presude dokazale da žičara nije jednostavni nego složeni objekt, iz čega proizlazi da ih se u postupku izdavanja dozvola nije smjelo zaobići.

Olivija Gustin-Čuljak / Epeha

Naslovnica Dubrovnik