Dalmacija Dubrovnik

ponovno atrakcija nad gradom nakon 19 godina

Žičarom na Srđ već u lipnju

ponovno atrakcija nad gradom nakon  19 godina

Donju i gornju postaju nove dubrovačke žičare za Srđ povezivat će dvije kabine kapaciteta po 30 putnika. Kabine će se kretati brzinom od 6,5 metara u sekundi i put do Srđa i natrag trajat će oko 4 minute

Za nešto manje od pet mjeseci Dubrovnik će opet dobiti žičaru za Srđ na koju se čeka punih 19 godina, a prve pošiljke s dijelovima postrojenja žičare već su stigle u Dubrovnik.

Žičara, koja je godinama bila jedan od zaštitnih znakova Dubrovnika, potpuno je uništena tijekom Domovinskog rata, a njezinim ponovnim radom bit će obnovljen i jedan dio dubrovačke povijesti. Sam Grad i njegovi posjetitelji dobit će izuzetno vrijedan turistički sadržaj, jedinstven na hrvatskoj obali Jadrana.

- Nekoliko kontejnera s dijelovima žičare iz Švicarske je u Grad stiglo tijekom siječnja, no glavnina tek treba biti isporučena. Očekujemo da će do travnja kompletno postrojenje biti u Gradu te da će u lipnju žičara početi raditi – kaže Oscar Hasbun, direktor tvrtke Excelsa nekretnine (ranije Atlas nekretnine), koja je nedavno raspisala i natječaj za zapošljavanje voditelja, operatera i pratitelja žičare.

Hasbun kaže kako će za potrebe rada na žičari biti zaposleno petnaestak djelatnika. Donju i gornju postaju nove dubrovačke žičare za Srđ povezivat će dvije kabine kapaciteta po 30 putnika.

Kabine će se kretati brzinom od 6,5 metara u sekundi i put do Srđa i natrag trajat će oko 4 minute. Za to kratko vrijeme putnici će se naći na nadmorskoj visini od 405 metara, na mjestu s kojega se pruža nezaboravan pogled na povijesnu jezgru Grada, kao i cijeli Dubrovnik i okolicu.

Na gornjoj postaji, u objektu na mjestu nekadašnje postaje između Tvrđave “Imperial” i Križa, za posjetitelje će biti uređene dvije panoramske terase, suvenirnica te caffe i snack bar s raznovrsnom ponudom jela i pića.

U sklopu objekta bit će i otvoreni amfiteatar, kapaciteta 250 osoba, pogodan za razna događanja, navode u Excelsa nekretninama. Upravo na tom prostoru u lipnju će uz veliku svečanost za više od 200 uzvanika žičara biti puštena u rad, kaže Oscar Hasbun.

Na pitanje o visini investicije, on nije želio dati konkretan odgovor, navodeći tek da je u pitanju milijunski iznos.

- Za kupnju postrojenja i uređenje žičare uzeli smo kredit i očekujemo da će dobit biti i veća od iznosa potrebnog za podmirenje rata kredita - rekao je direktor Excelsa nekretnina dodajući da će ta tvrtka ugostiteljske i druge prateće objekte u postaji žičare na Srđu na upravljanje povjeriti tvrtkama koje se inače bave tim poslovima. Izbor partnera upravo je u tijeku.

Olivija Gustin-Čuljak / Epeha

Milijuni posjetitelja

Žičaru za Srđ, kao jedinu takvu žičaru na hrvatskoj obali Jadrana, otvorila je 1969. godine agencija “Atlas“. Tijekom idućih desetljeća, sve do uništenja krajem 1991. godine, žičarom je na Srđ prevezeno nekoliko milijuna posjetitelja. Kupnjom agencije “Atlas“ krajem devedesetih žičaru je preuzela Grupacija Lukšić koja je u međuvremenu agenciju prodala, dok je žičaru zadržala u svom vlasništvu.

Naslovnica Dubrovnik