Dalmacija Dubrovnik

porat

KAŠE Za obnovu valobrana 20 milijuna kuna

porat

Novac namjeravamo tražiti od Grada, Županije, Ministarstva kulture i pretpristupnih fondova EU-a, kaže Kristijan Pavić iz Županijske lučke uprave

Valobran Kaše jedinstveni je objekt te vrste u
svijetu                               Željko Tutnjević / CROPIX
Prema projektu dubrovačkog arhitekta Željka Pekovića Županijska lučka uprava na samom ulazu u stari gradski Porat počinje obnovu valobrana Kaše.

Funkcija Kaša bila je da štite gradsku luku od snažnih udara valova i južnog vjetra, a predstavlja ne samo spomenik kulture nulte kategorije nego i u svijetu jedinstven objekt te vrste.

- Valobran će se sanirati popravkom postojeće konstrukcije uz injektiranje specijalnih preparata na bazi vapna koji vežu i pod morem. U sanaciji nećemo koristiti nikakve armiranobetonske konstrukcije, nego ćemo promijeniti izgoreni te oštećeni kamen.

Konzervatori nadziru

Predviđeno je i manje prezidavanje oko pukotina te vraćanje svih spona kojima su u razdoblju od 1484. do 1510. godine Kaše izgrađene prema zamisli tadašnjeg prvog arhitekta Dubrovočke Republike Paskoja Miličevića - pojašnjava arhitekt Peković.

Dodaje kako će se u sanaciji injektirati i tlo ispod Kaša, te oštećeni nasip. Ravnatelj Županijske lučke uporave Kristijan Pavić podsjeća kako su Kaše oštećene za potresa 1979. godine, dok je prvobitni projekt načinjen te je još prije rata ishođena građevinska dozvola.

No, u međuvremenu su promijenjene konzervatorske smjernice o tome kako Kaše treba očuvati, da bi se cijela priča “pokrenula” ponovno 2004. s padom spojnog zida ispred “Arsenala”.

- Otada su dovršeni brojni pripremni programi kao sastavni dio projekta, te smo u dogovoru s Konzevatorskim odjelom koji će nadzirati sanaciju dovršili novi projekt za koji svakog dana očekujemo građevinsku dozvolu.

Projekt je procijenjen na oko 20 milijuna kuna, za što novac namjeravamo tražiti od Grada, Županije, Ministarstva kulture i pretpristupnih fondova EU-a. Sa završenim projektom bit će nam lakše obratiti se potencijalnim investitorima - veli Pavić, koji napominje da bi, unatoč recesiji, sanacija mogla početi ove godine. Nove stare Kaše bi mogle biti dovršene do glavne turističke sezone 2011. godine.

Ahmet Kalajdžić/EPEHA

Naslovnica Dubrovnik