Dalmacija Dubrovnik

problemi s nelikvidnošću

‘Ragusa’ će se ‘presložiti’

Recesija koja je zadesila sve građevinske tvrtke nije mimoišla ni najveću regionalnu građevinsku kompaniju, koju čine PGM Ragusa, GP Dubrovnik i “Glavice”.

Tvrtke su suočene s problemom nelikvidnosti i slijedi im restrukturiranje, o čemu su vodstvo kompanije i predstavnici vlasnika postigli dogovor sa socijalnim partnerima, navodi se u objavi za medije koju je potpisala Marina Pizzelli iz ureda Uprave PGM Raguse.

Problemi s nelikvidnošću, a posebno s neisplatama plaća, rezultat su odbijanja Valamara da podmiri svoja dugovanja za izvršene radove na hotelu Valamar Lacroma Resort, kažu u PGM-u i dodaju kako je na zajedničkoj radionici o ovim problemima izneseno da se ipak očekuje pronalaženje rješenja.

Koraci koji su već poduzeti upućuju na to da je situacija rješiva, rekao je Marinko Benić, novi predsjednik Uprave PGM Raguse, inače školovan na Harvardu. Sigurnost, kako je kazao, daje “zdravo tkivo” grupe koju čini snažna operativa i vlastita sirovinska baza, a sada se s bankama pokušava kratkoročno riješiti problem nelikvidnosti. Da bi, međutim, grupa dugoročno bila uspješna, ona mora povećati vlastitu troškovnu efikasnost.

Nositelji procesa restrukturiranja u odjelima sirovina, operacija i podrške bit će Marijo Benić, Ante Maslać i Zorana Petrušić.

Na radionici je sudjelovao i Grigor Vidmar, jedan od vodećih hrvatskih financijskih stručnjaka koji je angažiran da vodi proces operativnog restrukturiranja. Inače, na nedavnom sastanku Županijske komore, predstavnici tvrtki iz sastava PGM-a najavili su smanjivanje broja radnika u građevinarstvu za više od 200 zbog zaustavljanja niza velikih infrastrukturnih projekata.

Olivija Gustin Čuljak / Epeha
Naslovnica Dubrovnik