Dalmacija Dubrovnik

Aktiviran stožer za zaštitu i spašavanje poplavljenog Metkovića (FOTOGALERIJA)

Metković aktivirao stožer Zaštite i spašavanja

Grad Metković aktivirao je svoj stožer Zaštite i spašavanja jer je na desnoj obali Neretve (Jerkovac) u 70 posto kuća ušla voda, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

DUZS ističe da se, bude li i dalje rasla, očekuje prodor vode u još 10 posto kuća. Zbog toga su postavljeni i dodatni punktovi zadistribuciju vreća i pijeska.

Za građane Metkovića kojima je potrebna pomoć otvoren je telefon 020 681 377, a Dom zdravlja osigurao je deset mjesta za stacionarni smještaj.

(H)
Metković i dolinu Neretve zadesila je elementarna nepogoda-poplava. Osim poplavljene desne strane grada, koja se u vodi do grla guši već pet dana u nedjelju ujutro podzemne vode i kanalizacija, koja se podigla sa visokim vodostajem Neretve ugrozili su i lijevu stranu, dakle uže središte grada.

Domaćoj vatrogasnoj postrojbi u pomoć su pristigli vatrogasci iz Dubrovačkog primorja, koji skupa sa građanima pune vreće i otpremaju ih na najugroženija područja. Pod vodom je glavna gradska prometnica u samom središtu grada, na dijelu od robne kuće do gradskog trga, a poplavljeni su i poslovni prostori u na maloj pjaci i ulici Ivana Gundulća.

Denis Jerković / CROPIX
Šahtovi su se počeli izlijevati i na Trgu bana Jelačića te u Sportskoj ulici, igralište NK Neretve potpuno je pod vodom. gradska tržnica je poplavljena.

Ipak u nedjelju je najkritičnije bilo na desnoj strani grada u Zagrebačkoj ulici, ulici Put Narone, Duvratu I Glibuši. Pedesetak centimetara vode na kolniku, onemogućilo je svaku komunikaciju. Više ne mogu prolaziti niti džipovi I veći kamioni, koji su proteklih dana dopremali vreće sa pijeskom.

Neki stanovnici uglavnom oni stariji, koji su živjeli sami odlučili su se odseliti a pojedine obitelji kojima je voda ušla u kuće potražili su zamjenski smještaj. Obitelj Musulin sa Crnog puta, sa djecom je odlučila privremeno odseliti u vikendicu u Komarnoj. Kažu da im je voda u kući te da nema smisla djecu držati u takvoj vlazi.

Stari Mirko Musulin, kroz vodu u ulici Put Narone probija se u dubokim ribarskim čizmama. U rukama čvrsto drži dvije vrećice najnužnijih stvari.
– Ne znam šta ću reći. U kući mi je pola metra vode, sada idem kod sina na peti kat, tu ću biti siguran, kaže barba Mirko.

I ostali stanovnici Crnoga puta, muku muče sa vodom, koja im se počela ulijevati u kuće. Trupice su jedino prijevozno sredstvo. Neki od njih negoduju zbog neorganizirane obrane od poplava. Kažu da ne žele nikoga prozivati ali da je vreće sa pijeskom trebalo puniti čim je Neretva porasla a ne kada se ljudima počela ulijevati u kuće.

Jednom riječju, situacija na desnoj strani grada je dramatična. Po prvi put otkako je osnovana župa Svetog Nikole, svećenici su zbog poplave otkazali nedjeljnu misu.

Neretvanima sada samo Bog može pomoći. Njihove oči uprte u nebo jer bez bure i prestanka oborina, vodostaj Neretve neće se stabilizirati niti će se voda povući sa gradskih ulica.

STANISLAV SOLDO / CROPIX

Glasuju samo hrabri

Na glasovanje odlaze samo oni najhrabriji. Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi don. Mihovila Pavlinovića u kojoj glasa većina od gotovo šest tisuća stanovnika desne strane grada iznimno je loš odaziv. Do podne je doznajemo glasovalo tek pedesetak birača, što je najmanji postotak otkada se provode izbori od osamostaljenja Hrvatske.

Čizme najtraženije

Iako je nedjelja najtraženija roba i dalje su gumene čizme. Jedna je poljoprivredna ljekarna za nekoliko sati prodala čak 120 pari gumenih čizama, u kojima stanovnici Metkovića mogu hodati.

Odgoda škole

U metkovskim osnovnim i srednjim školama do daljnjega je zbog izvanrednog stanja odgođena nastava. U središnjem dječijem vrtiću će biti organizirano dežurstvo za svu djecu iz vrtića na desnoj strani grada.


Naslovnica Dubrovnik