Dalmacija Dubrovnik

Većina birališta nepristupačna: osobe s invaliditetom uglavnom glasuju kod kuće

Potrebno se javiti biračkim odborima, gdje se onda procjenjuje hoće li se ići na lice mjesta. Zakonska formulacija je da članovi biračkih odbora nastoje ići po pozivu ako su u mogućnosti, što uglavnom i čine

Pristup većini od šezdesetak biračkih mjesta na dubrovačkom području nije prilagođen osobama s invaliditetom, što uoči predsjedničkih izbora ponovno aktualizira taj problem, inače prisutan i u ostalim hrvatskim sredinama, u manjim ili većim razmjerima.

Da je dostupnih birališta poput onog u zgradi suda, nažalost, tek nekoliko, potvrđuje nam i predsjednik dubrovačkog Općinskog suda Ante Kačić, po funkciji ujedno i prvi čovjek Izbornog povjerenstva grada Dubrovnika.

Iako je nužnost prilagodbe biračkih mjesta glasačima invalidima, uz naputke kako im osiguranje prilaza treba čak i zakonski regulirati, česta tema seminara o unapređenju izbornog procesa, situacija na terenu jedva se “mrda s mjesta”, te im treba omogućiti glasovanje na drugi način.

Kačić stoga podsjeća na mogućnost glasovanja kod kuće na temelju prethodne najave biračkim odborima i apelira na sve članove da idu na lice mjesta.

 - Potrebno je javiti se biračkim odborima, gdje se onda procjenjuje hoće li se ići na lice mjesta. Zakonska formulacija je, naime, da članovi biračkih odbora nastoje ići po pozivu ako su u mogućnosti, što uglavnom i čine, precizira predsjednik dubrovačkog Izbornog povjerenstva.

Pošalji zahtjev

Na isti način glasuju starije i nemoćne osobe iz dvaju dubrovačkih umirovljeničkih domova otkuda, dodaje Kačić, redovito stižu pozivi. Predsjednica Društva distrofičara Dubrovačko-neretvanske županije Antonija Roszahegy-Nikolić potvrđuje nam da je glasovanje kod kuće česta praksa zbog invalidnim osobama uglavnom nepristupačnih birališta.

 - Nepokretne ili teško pokretne osobe pošalju zahtjev, ljudi dođu, i to funkcionira, kaže. Osim birališta u zgradi dubrovačkog suda, što se gradskog područja tiče, kao dostupno invalidnim osobama poznato joj je samo još biračko mjesto - u Područnoj školi Montovjerna.

Roszahegy-Nikolić one koji žele ostvariti svoje glasačko pravo podsjeća i na mogućnost poziva osobe koja im uz transporter, na koji se fiksiraju invalidna kolica, pomaže doći do glasačkih mjesta.

jasmina MRVALJEVIĆ / EPEHA

Naslovnica Dubrovnik