Dalmacija Dubrovnik

65 GODINA OD ubojstva CIVILA

Daksa kod Dubrovnika: biskupi molili za žrtve komunističkog terora - došao i Milan Bandić

65 GODINA OD ubojstva CIVILA

Hrvatski biskupi, predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupom Marinom Srakićem, na Daksi su odali počast i molili za žrtve komunističkog terora, pogubljene u listopadu 1944. na tom otočiću nedaleko od Dubrovnika.

Uz predstavnike Udruge “Daksa 1944./45.” i drugih udruženja, gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem i uz brojne goste, obilježavanju 65. obljetnice stradanja šezdesetak dubrovačkih civila, svećenika i redovnika, nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, oko čije se kandidature za čelno mjesto u državi još uvijek nagađa.

Predsjednik Udruge “Daksa 1944./45.” Mato Račević, podsjetio je da je nakon dugogodišnjeg čekanja nedavno konačno počela ekshumacija žrtava, kojih je dosad identificirano četrdeset i osam.

Stav je Udruge i obitelji stradalih, dodao je, da se potom pokopaju na Daksi, na mjestu stradanja, na kojem će, prema projektu arhitekta Slobodana Vukovića, biti podignut spomen-park. Među pogubljenima na tom mjestu, bila su i četiri katolička svećenika, dva franjevca te jedan isusovac.

 - Šutnja s kojom smo došli do ovog povijesnog mjesta stradanja, govori više od bilo kojih riječi. I mi, hrvatski biskupi, došli smo se pomoliti za duše svih onih koji su te kobne listopadske noći stradali na Daksi, kazao je okupljenima dubrovački biskup, msgr. Želimir Puljić, podsjetivši na riječi pok. Ivana Pavla II. da su komunizam, fašizam i nacizam tri najveća zla modernog doba.

Dubrovački gradonačelnik dr. Andro Vlahušić izrazio je sućut svim obiteljima stradalih i istaknuo da će Grad i dalje podupirati sva nastojanja Udruge “Daksa 1944./45.” na očuvanju spomena na stradale.

Misu odrješanja predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, msgr. Marin Srakić, u koncelebraciji sa svećenicima i redovnicima, a potom su uz zvuke trublje i skladbe, čiji je autor isusovac padre Petar Perica, također pogubljen na Daksi, položeni vijenci za sve stradale na tom otoku u blizini Dubrovnika.

Anet Marunić-Lisičić / EPEHA

Bandić: Djela govore više od riječi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, o čijoj se kandidaturi za predsjednika države spekulira u javnosti, nije bio raspoložen za novinarske upite o toj temi, niti je, pak, želio komentirati razloge svojeg dolaska na Daksu. Nakon što je položio jedan od vijenaca stradalima na tom otoku, kratko je novinarima kazao da ‘djela govore više od riječi’.

Naslovnica Dubrovnik