Dalmacija Dubrovnik

dubrovački poduzetnik pero pekoč o ratnoj pomoći dubrovniku

Konvoj ‘Libertas’ organizirao je Fond ‘Sv. Vlaho’

dubrovački poduzetnik  pero pekoč o ratnoj pomoći dubrovniku

Ni jedan pojedinac ne može svojatati zasluge za organizaciju konvoja “Libertas”, pa tako ni Branka Šeparović ili predsjednik RH Stjepan Mesić. Istina je da je idejni začetnik i organizator konvoja potpore opkoljenom Gradu bio Fond za spas Dubrovnika “Sveti Vlaho”, koji su, radi prikupljanja pomoći, tehničke opreme za obranu Dubrovnika i informiranja svijeta u Zagrebu, osnovali Konavljani, Župljani i Dubrovčani – kazao je suosnivač Fonda, dubrovački poduzetnik Pero Pekoč, isprovociran istupom HTV-ove novinarke Branke Šeparović koja se predstavila kao inicijatorica i organizatorica ratnog pomorskog pohoda Dubrovniku.

– Branka Šeparović je večer prije isplovljavanja konvoja iz Rijeke prema Dubrovniku došla u zagrebački ured Fonda i ponudila pomoć. Zatim se nametnula, vješto koristeći novinarsku retoriku – prisjeća se Pekoč, koji smatra da bi aktivisti Fonda nakon 17 godina šutnje konačno trebali javno progovoriti o pojedinostima iz tog razdoblja.

Pekoč, kao jedan od osnivača i aktivnih članova Fonda, ne osporava Mesićevu značajnu ulogu u konvoju “Libertas”.

– Kao odgovorna osoba, i tadašnji jugoslavenski predsjednik Stjepan Mesić bio je i vrhovni zapovjednik JRM-a, pa je izdao nalog da se vojska makne s mora dok prolazi konvoj – rekao je Pekoč, inače organizator prvog hrvatskog autobusa slobode, 30. listopada 1992. iz Zagreba, za netom oslobođenu općinu Konavle.

G. Bijelić / EPEHA

Županica Buconić: Povelju predsjedniku Mesiću nećemo mijenjati

Tekst obrazloženja na Povelji kojom je predsjednik RH Stjepan Mesić proglašen počasnim građaninom Dubrovačko-neretvanska županija neće mijenjati. Činjenica je da je predsjednik Stjepan Mesić od Splita predvodio Konvoj "Libertas" i svojim autoritetom doveo cijelu Hrvatsku u Dubrovnik, vraćajući tako gotovo izgubljenu vjeru i nadu Dubrovčana u slobodu – poručila je dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, u povodu apela HTV-ove novinarke Branke Šeparović koja je zatražila da se tekst županijske Povelje promijeni tako da se predsjednika Mesića imenouje sudionikom, a ne organizatorom pomorskog konvoja pomoći blokiranom Dubrovniku 1991.godine. 
- U tekstu Povelje ne spominje se Konvoj "Libertas" već navode istinite povijesne činjenice o značaju i ulozi predsjednika RH u deblokadi juga Hrvatske – dodaje županica. U prilog tvrdnji navodi sadržaj Povelje u kojoj piše kako je "vječnu istinu da se sloboda ne prodaje ni za sva zlata" predsjednik potvrdio dolaskom u opkoljeni i napaćeni Dubrovnik zbog čega uvijek imati posebno mjesto u srcima ljudi hrvatskog juga.
Predsjednik Stjepan Mesić proglašen je, podsjetimo, počasnim građaninom Dubrovačko-neretvanske županije na prijedlog Grada Metkovića i njegova gradonačelnika, saborskog zastupnika HSS-a Stipe Gabrića Jamba, koji s hrvatskim šefom države njeguje prijateljske odnose još od doba razlaza s HDZ-om.

Naslovnica Dubrovnik