Dalmacija Dubrovnik

DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA REAGIRA NA NOVOPREDLOŽENU TRASU BUDUĆE PROMETNICE

Brza cesta iznad Grada je apsurd

DRUŠTVO GRAĐEVINSKIH INŽENJERA REAGIRA NA NOVOPREDLOŽENU TRASU BUDUĆE PROMETNICE

Ideja o trasi brze ceste južnim padinama Srđa toliko je apsurdna da je suludo uopće biti doveden u situaciju da se o tome raspravlja.

Već trideset godina se razmatra najpovoljnije rješenje za brzu cestu, nemamo ga do danas, ali smo u situaciji da je svaki prijedlog sve gori i sve bliži UNESCO-ovoj zaštićenoj dubrovačkoj jezgri - rezignirano komentira Božo Letunić, predsjednik Društva građevinskih inženjera, koje će poslati svoje primjedbe na predloženu trasu i ugrožavanje južnih padina Srđa, a njima će se, koliko mu je zasad poznato, pridružiti i dubrovački arhitekti, sve u skladu s pokrenutom procedurom izmjena i dopuna županijskih prostornih planova.

Naime, i na prošloj sjednici Gradskog vijeća mogli su se čuti disonantni tonovi o toj temi, budući da je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao kako je Grad suglasan s takvim prijedlogom, ali da ne može utjecati na konačno rješenje jer je to “stvar Županije”, dok je oporba, HDZ i HSS, to nazvala strateškim uništavanjem Grada.

Za prolazak brze ceste koja bi povezala gradsko središte i luku s aerodrom, a čiju potrebu nitko ne dovodi u pitanje, postoje tri prijedloga. - Prije nekoliko godina izrađena je ekološka studija o trasi iznad Golubova kamena i izvorišta Ombla, izazvala je velike polemike u javnosti, čula su se obrazloženja projektanata i izrađivača, ali ona nikada nije raspravljena na državnoj razini niti je o tome dana “završna riječ”.

Od tri postojeća rješenja, u situaciji smo raspravljati o najgoremu – trasi južnim padinama Srđa u neposrednoj blizini gradske jezgre. Društvo građevinskih inženjera će poslati primjedbe na tu ideju i tražit ćemo da se javnosti prezentira i ispita varijanta trase sa sjeverne strane Srđa, koja ne bi ugrožavala vizualni identitet Grada i napravila bi najmanje štete u prostoru.

Lidija Crnčević

Naslovnica Dubrovnik