Dalmacija Dubrovnik

gradonačelnik dodatno zaoštrio sukob s društvom koje brine o dubrovačkim starinama

Vlahušić ‘Prijateljima’ uzima zidine

gradonačelnik dodatno zaoštrio sukob s društvom koje brine o dubrovačkim starinama

Društvo nema vlastitih sredstava jer sve što ima zaradi od gradske imovine, te će mu na osnovi petogodišnjeg plana biti odobrena sredstva koja bi ubuduće trebala biti na zajedničkom namjenskom računu za održavanje spomenika, najavio je Vlahušić

Društvo nema vlastitih sredstava jer sve što ima zaradi od gradske imovine, te će mu na osnovi petogodišnjeg plana biti odobrena sredstva koja bi ubuduće trebala biti na zajedničkom namjenskom računu za održavanje spomenika, najavio je Vlahušić

CROPIX
Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) ponudit ćemo revidirani ugovor i novi sastanak, a ako ne prihvate, predložit ću Gradskom vijeću raskid ugovora o održavanju i korištenju gradskih zidina, koji je na neki način već i raskinut jer se novac trošio za namjene koje nisu navedene u tom dokumentu − rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za novinare, nakon što je predsjednik Društva Denis Orlić otkazao sastanak na kojem su se trebale dogovarati promjene u ugovoru.

Orliću je, podsjetimo, zasmetala gradonačelnikova izjava da je upitno troši li Društvo namjenski novac zarađen od zidina, te smatra kako je Vlahušić time oklevetao Društvo.

− Iznošenje istine i činjenica ne može biti kleveta. Pismo koje je Društvo uputilo medijima i u kojem se govori da se ja koristim jeftinom demagogijom u svrhu obračuna s političkim neistomišljenicima očito je nastalo u kuhinji HDZ-a. Znamo čije su to riječi, to su riječi Antuna Kisića. Oni su izgubili izbore i sad kao oporba žele stvarati paralelni proračun preko Društva prijatelja dubrovačke starine − kazao je Vlahušić.

− Mi smo u revidiranom ugovoru predložili da Društvo predlaže petogodišnji plan održavanja zidina koje bi usvajalo Gradsko vijeće i u tome ne bi smjelo biti ništa sporno.

Naime, Društvo nema vlastitih sredstava, jer sve što ima zaradi od gradske imovine, Grad je vlasnik zidina. Društvu će na osnovi petogodišnjeg plana biti odobrena sredstva koja bi ubuduće trebala biti na zajedničkom namjenskom računu za održavanje spomenika i kulturnu djelatnost od kojih Dubrovnik živi. Uvijek će Društvo imati i 20 do 30 posto više odobrenih sredstava za izvanredne potrebe.

No, ne smije se više događati da Društvo, koje očito ima viška novca zarađenog od gradske imovine, ulaže izvan Grada, primjerice, u stonske zidine, a da je taj novac potreban za obnovu nekog spomenika kulture u Gradu.

S takvim ulaganjima izvan Grada, odnosno izvan okvira gradskih zidina, ubuduće se treba složiti i Grad − jasno je poručio Vlahušić i najavio osnivanje povjerenstva za upravljanje gradskom imovinom u kojemu će sjediti pravnici i drugi stručnjaci, a jedno mjesto bit će ponuđeno i članu oporbe.

Egipat nije u ugovoru

 − I u ugovoru iz 1998. jasno piše da je predmet ugovora gradski fortifikacijski sustav, uključujući Lovrijenac, a isključujući Revelin. A onda pogledamo rashode Društva i vidimo da se novac trošio nenamjenski za druge svrhe, a ne za gradske zidine koje su predmet ugovora. U njemu piše da se Društvo obvezuje veći dio prihoda utrošiti na graditeljsko i konzervatorsko održavanje, rekonstrukciju, sanaciju i zaštitu gradskih zidina i drugih vrijednih spomenika kulture. U društvu očito malo preširoko shvaćaju taj pojam “i drugih vrijednih spomenika kulture”... Ima takvih spomenika i u Egiptu, ali to ne znači da Društvo može trošiti novac na njihovo održavanje − zaključio je Vlahušić.

Isprika

Nenamjernom pogreškom u jučerašnjem broju “Slobodne” objavili smo fotografiju Vinicija Lupisa, znanstvenika i utemeljitelja Udruge “Uzorna” iz Nakovane, umjesto fotografije Denisa Orlića, predsjednika Društva prijatelja dubrovačkih starina. Ovim putem ispričavamo se obojici zbog mogućih neugodnosti koje smo im time prouzročili. S.D.

Naslovnica Dubrovnik