Dalmacija Dubrovnik

rezidencijalni objekt

Ruski magnat zapušteni biser hrvatske arhitekture pretvara u ekskluzivno odmaralište uz more: vila i okoliš uređuju se uz nadzor konzervatora, u vrtu ne bi trebali niknuti kupus i raštika

rezidencijalni objekt
Zapušteni rezidencijalni objekt u Trstenom obnovit će i u turističke namjene iskoristiti ruski magnat Mihail Shelkov
Zapušteni rezidencijalni objekt u Trstenom obnovit će i u turističke namjene iskoristiti ruski magnat Mihail Shelkov

Zapuštena "Vila Aurora" u Trstenom, rezidencijalni objekt za koji je svojedobno bio zainteresiran John Malkovich, hollywoodski glumac hrvatskih korijena, kreće u obnovu i revitalizaciju.

Veliki zahvat poduzima tvrtka "Renesansa", čiji je vlasnik Mihail Šelkov, ruski poduzetnik najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u zrakoplovima "Boeinga" i "Airbusa". Šelkov je 2006. godine proglašen počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice.

Projekt u Trstenom se provodi u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, a nakon obnove kompleks će se iskoristiti za turističke namjene, kako je i bilo dogovoreno s Ministarstvom državne imovine, koje je ovo zdanje ponudilo u višegodišnji zakup.

Atraktivna vila, na koju je oko bacio i John Malkovich, ide u ruke ruskog milijardera; Isti biznismen u najam dobiva i ogromno odmaralište na otočiću kod Dubrovnika, znamo i po kojoj cijeni

Goran Marić daje u zakup nekad elitnu vilu u kojoj se odmarala komunistička elita: za rezidencijalni objekt bio je zainteresiran i John Malkovich, no kupnja je propala zbog neriješenih imovinskih odnosa​

Prva faza uređenja "Vile Aurora" podrazumijeva čišćenje okoliša, koje je upravo započelo, a sve s ciljem izrade kvalitetne geodetske snimke kako bi se, u suradnji s konzervatorima i Upravom za zaštitu kulturne baštine, definirali daljnji koraci za renoviranje cjelokupne vile. Uređenje "Aurore" obuhvatit će i uređenje okoliša i oplemenjivanje park-šume koja okružuje vilu.

Za nekadašnje elitno ljetovalište i jedno od najvrjednijih ostvarenja hrvatske arhitekture pod konzervatorskom zaštitom, kao i za bivše odmaralište na otoku Jakljanu, Ministarstvo državne imovine i "Renesansa" iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina. Na javnom natječaju, koji je raspisan krajem lipnja, "Renesansa" je dala najveću ponudu za spomenute nekretnine, a sada ih, u roku od tri godine, treba osposobiti za ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

- Ponosni smo što smo dobili priliku obnoviti i revitalizirati ove vrijedne lokalitete na dubrovačkom području te ih, nakon dugog niza godina, napokon staviti u funkciju turizma. Želja nam je dovesti ih u prvobitno stanje kakvo danas možemo vidjeti isključivo na starim fotografijama. Budući da je riječ o vrijednoj povijesnoj ostavštini, obnovi pristupamo s osobitom pažnjom, vodeći pritom brigu i o pripadajućem okolišu, upravo kako bi nakon obnove služile na ponos lokalnoj zajednici - istaknula je Doroteja Ivanjko, direktorica "Renesanse", te dodala da "Vila Aurora" i bivše odmaralište na Jakljanu zbog svog iznimnog položaja predstavljaju snažan potencijal u povećanju turističke ponude Dubrovnika, ali i cjelokupne turističke slike Hrvatske.

Zaštita okoliša

Radovi na uređenju okoliša oko bivšeg odmarališta Jakljan započinju za tjedan dana i trajat će gotovo dva mjeseca. Nakon toga investitor planira započeti s radovima kako bi se bivše odmaralište pretvorilo u turistički resort s mnoštvom popratnih sadržaja koji će značajno obogatiti turističku ponudu otoka Jakljana. Prilikom uređenja, primijenit će se tehnička rješenja koja će osigurati maksimalnu zaštitu okoliša, uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

"Vila Aurora" i bivše odmaralište na Jakljanu već se godinama nalaze u derutnom i ruševnom stanju te su izvor potencijalnih opasnosti, poput požara. Njihova revitalizacija pridonijet će lokalnoj sredini kroz otvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo, kao i gradskom proračunu, uvjereni su u tvrtki "Renesansa".

Sporna ugradnja: prosvjed zbog 'Zlatnog zmaja'

Početkom godine 'Vila Aurora' dospjela je u središte pozornosti zbog prosvjeda mještana Trstenog, koji su čelnika Udruge za mlade 'Zlatni zmaj' Rama Hadžiomerovića prozvali zbog navodne uzurpacije prostora vile ugradnjom novih otvora. Hadžiomerović je tvrdio da se u uređenje prostora za mlade upustio uz dozvolu Županije koja je opovrgnula izdavanje bilo kakvog odobrenja za radove koji su stali. U međuvremenu je Ministarstvo državne imovine za mandata bivšeg ministra Gorana Marića raspisalo natječaj za zakup 'Aurore', na kojemu je pobijedio Rus Mihail Šelkov.

 

Naslovnica Dubrovnik