Dalmacija Dubrovnik

ružna slika hrvatske

Dubrovački taksisti odbili prevesti dvije žene u invalidskim kolicima: 'Ne može to sa mnom!'; Javio se i predsjednik udruženja auto taksi prijevoznika, evo kako je on objasnio potez svojih kolega

ružna slika hrvatske

Ne može to sa mnom!

Tako je odgovorio taksist dubrovačkog Plavog taksija nakon što je shvatio da vožnju trebaju dvije žene u invalidskim kolicima. Događaj je prepričala Dubrovčanka koja je žene ugostila u svom apartmanu, piše Jutarnji list.

- To su turistkinje koje su poželjele obići grad pa sam pozvala Plavi taksi. Došao je prvi vozač i odbrusio: ‘Ne može to sa mnom!’, prepričala je Dubrovčanka. Kako kaže, bilo je očito da ima mjesta.

- Zbog navodnog manjka mjesta, predložio mi je da pozove veći taksi, na što sam ja pristala - objasnila nam je.

Tek tada je uslijedio novi šok.

- Samo je otvorio prozor automobila, rekao da u njegovu taksiju nema mjesta i produžio. Ostala sam u potpunom šoku. Na kraju sam ja ukrcala kolica u svoj auto koji je duplo manji od taksija. Problem je u stavu prema osobama s posebnim potrebama - rekla je ta Dubrovčanka.

Dodala je da su to osobe koje su bez problema putovale unatoč invaliditetu:

- Pričale su mi kako su proputovale pola Europe bez ikakvih problema. Odsjele su kod nas u apartmanu koji nije ništa posebno prilagođen osobama s invaliditetom. To govori kako ih taj njihov nedostatak niti malo ne sputava u obavljanju svakodnevnih radnji, a kod nas su doživjele poniženje - izjavila je Dubrovčanka.

Nakon ovog događaja, o cijelom slučaju očitovao se i predsjednik udruženja auto taksi prijevoznika Ivica Smoljko.

- Prvi vozač ih je pokušao ukrcati, ali nisu mogle stati u njegov automobil jer su imale velika električna kolica koje on nikad u životu nije vidio.

Nakon što je pozvao kolegu s još većim vozilom zaključili su kako ih ni on ne može ukrcati u svoj Caddy pa su ponudili zvati Libertasovu službu koja ima posebno vozilo za osobe s invaliditetom - rekao je Smoljko i dodao kako Plavi taksi jedini u gradu inače prevozi osobe s invaliditetom.

Iako ovaj slučaj nije komentirala, poznato je da se zbog bilo kakve diskriminacije, osoba se može obratiti Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

- Zakonom o suzbijanju diskriminacije zabranjuje se stavljanje bilo koga u nepovoljniji položaj po osnovi invaliditeta te stavljanje u takav položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju invaliditeta, uključujući i osobe povezane rodbinskim ili drugim vezama s osobama s invaliditetom, stoji u Zakonu.

U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne postoji usluga taksi prijevoza koja je prilagođena osobama s invaliditetom, piše Jutarnji.

Naslovnica Dubrovnik